GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH u 2020. ostvario neto dobit od 26 milijuna eura

SDH u 2020. ostvario neto dobit od 26 milijuna eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 19:37
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) lani je ostvario neto dobit od 26 milijuna eura, nakon što je godinu prije imao gubitak od 16,6 milijuna. Profitabilnost se procjenjuje na 4,3 posto, što je 1,6 postotnih bodova manje od očekivane.

Dobit tvrtke Slovenski državni holding (SDH) prije oporezivanja lani je iznosila 26,6 milijuna eura, dok je bila planirana 39,9 milijuna eura. Zbog ograničenja nadzornih institucija ispao je planirani prihod od dividende veći od 19 milijuna eura, napisali su u izvješću objavljenom na mrežnim stranicama Ljubljanske burze.

Nakon izbijanja epidemije, SDH je dodatno ojačao svoje upravljačke aktivnosti u najvažnijim tvrtkama iz portfelja i, kako su napisali, pomno je nadzirao tvrtke koje su dulje vrijeme dio ključne državne infrastrukture, posebno u energetskom i prometnom sektoru .

Na razini cjelokupnog portfelja, SDH očekuje profitabilno poslovanje u 2020. godini. Procjene poslovanja tvrtki u portfelju pod upravljanjem pokazuju da se očekuje da će neto prinos na kapital (ROE) portfelja doseći 4,3 posto u 2020., što je 1,6 postotnih bodova manje od planiranog. Kako su istaknuli, ovo je rezultat bez uzimanja u obzir jednokratnog učinka umanjenja vrijednosti ulaganja u HSE zbog Termoelektrane Šoštanj (Teš) kao i jednokratnih pozitivnih učinaka u NLB-u zbog preuzimanja Komercijalne banka Beograd.

Uzimajući u obzir spomenute stavke, procjena neto povrata na kapital portfelja za prošlu godinu iznosi 2,2%.

Prema predviđanjima Ureda za makroekonomske analize i razvoj o gospodarskom rastu u Sloveniji, rezultati portfelja pokazuju relativno uspješno poslovanje tvrtki kojima upravlja SDH u danim okolnostima, unatoč procijenjenom padu pokazatelja ROE. Na smanjenje pokazatelja negativno utječu i neke regulatorne promjene, na pr. izmjene i dopune zakona o metodologiji za utvrđivanje regulatornog okvira i metodologiji za naplatu mrežnih naknada za elektroenergetske operatore navedene su u SDH-u.

Učinak krize covid-19 različito se odražava u poslovanju pojedinih tvrtki. U portfelju menadžmenta najviše su pogođene tvrtke iz turističke i igraće industrije, proizvodne tvrtke i tvrtke iz prometne industrije, dok je kriza najmanje negativno utjecala na farmaciju i telekomunikacije.

U 2020. godini država i SDH primili su ukupno 85,9 milijuna eura dividende za godinu prije financijske godine (od tog iznosa SDH je dobio 23,2 milijuna eura dividende). Prema SDH-u, niži iznos od ciljne vrijednosti, koji je iznosio 142,4 milijuna eura, rezultat je pooštrenih uvjeta poslovanja koji su se odrazili na lošije poslovne rezultate nekih tvrtki u 2020. godini i pogoršanje njihovog financijskog položaja.

Foto: Delo

Tagovi: Slovenski državni holding, Termoelektrana Šoštanj, povrat na kapital, Terme Olimia, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE