GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH pokrenuo stečaj T-2

SDH pokrenuo stečaj T-2
STEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 20:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) podnio je prijedlog za stečaj telekomunikacijskog operatera T-2, priopćeno je danas iz T-2. SDH u međuvremenu ne komentira "aktivnosti koje se provode s ciljem isplate potraživanja".

U T-2 kažu da je prijedlog neutemeljen i nezakonit, a spominju i mogućnost odštetnog zahtjeva.

“Slovenija je suočena s novim slučajem nezakonitih postupaka i financijske neodgovornosti SDH. Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad T-2, unatoč jasnim rezultatima sudskih odluka i forenzičke istrage, pokazuje nerazumnost SDH na štetu T-2, ali i države", stoji u današnjem priopćenju T-2. i pitao ima li izgleda protiv države za novu tužbu za naknadu štete.

Dodao je kako se SDH iz nepoznatih razloga odlučio na neutemeljenu i neovlaštenu akciju koja podsjeća na njihovu dosadašnju nezakonitu praksu u slučaju T-2. “Informacije o podnesenom prijedlogu za stečaj T-2 je dobio od novinara prije službene dostave”, dodaju.


S stranica Ajpesa zasad nije vidljivo da je podnesen prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom T-2. Službeno nije poznato kada su pokrenuli stečaj. U međuvremenu je Okružni sud u Ljubljani portalu Necenzurirano objasnio da prethodni postupak u takvim slučajevima nije javan. “Ako vjerovnik položi predujam, prijedlog se prosljeđuje dužniku na prigovor. Ukoliko dužnik podnese prigovor, zakazuje se javna rasprava”, pojašnjavaju iz suda.

Iz SDH-a su danas za STA rekli da ne mogu otkrivati pojedinačne aktivnosti koje provode s ciljem isplate potraživanja koja su u portfelju SDH-a. “No, pojašnjavamo, SDH u svim fazama naplate potraživanja nastoji s dužnicima sklopiti sporazum o povratu potraživanja bez nepotrebnih sudskih i drugih postupaka prisilne naplate”, dodaju.

U T-2 su uvjereni da je, "unatoč ovršnim postupcima koji su u tijeku i jasnim sudskim odlukama kojima se nalaže unovčenje kolaterala", SDH postupio suprotno pravomoćnim sudskim odlukama i pokrenuo novi stečajni postupak, "čime svjesno dovodi u pitanje temeljna načela vladavine prava s ciljem štete T-2”.

Kako navode, prijedlog za stečaj T-2 podnesen je bez zakonske osnove i temelji se na neistinitim podacima, što pokazuje "izrazitu neprofesionalnost i štetnost ponašanja SDH", a slični postupci u prošlosti utvrđeni su nezakonitima. od strane Ustavnog suda što je donijelo značajnu štetu i tvrtki i državi.

“Unatoč činjenici da SDH već vodi dva ovršna postupka protiv T-2, u kojima kolaterali još nisu unovčeni i u kojima sud odlučuje je li SDH uopće na vrijeme pokrenuo postupak naplate, T-2 je podnio novi zahtjev za stečaj, u kojem priznaje da iznos obveze T-2 uopće nije poznat", napisao je operater.

Čudi da je SDH pokrenuo stečaj unatoč odlukama Ustavnog suda, "koje jasno govore da je SDH dužan unovčiti kolaterale prije bilo kakvog postupka naplate". Osim toga, dodaju, prijedlog za stečaj je podnesen unatoč forenzičkoj istrazi Ernst & Younga "koja je dokazala da T-2 zapravo nije primio sredstva u iznosu od 45 milijuna eura po spornom ugovoru o kreditu".

U T-2 kažu da će pravnim argumentima pobijati prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. “Ovaj prijedlog stečaja temelji se na istim polazištima kao i prethodni stečajni prijedlozi od 2014. do 2017. godine, koje je Ustavni sud već utvrdio nezakonitima i kojima je T-2 pretrpio štetu od 54 milijuna eura, koji je sada u sudskom postupku zahtjev Republike Slovenije", naveli su.

Krajem ožujka, kada je iz T-2 objavljeno da je Jure Valjavec podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave te da će tvrtku voditi Robert Erzin, portal Necenzurirano je pisao da je, prema informacijama iz više izvora, Valjavčev odlazak se povezivao sa sporom sa SDH . Valjavec se navodno sukobio s vlasnikom T-2 Jurijem Krčom oko pitanja kako riješiti ovaj spor.

U središtu spora su, navodi portal, krediti vrijedni 120 milijuna eura koje je tvrtka prije više od desetljeća dobila od državnih banaka za izgradnju optičke mreže. U T-2 inzistiraju da veliki dio tog novca nikada nije došao na njihov račun, već je "nestao nepoznato kuda", piše portal i dodaje da se u bilancama tvrtke vidi više od 50 milijuna eura obveza prema državi, što pobija na sudu, a da u međuvremenu SDH inzistira da tvrtka mora platiti cijeli dug.

Prema informacijama Necenzuriranog, posljednjih mjeseci nije bilo značajnijih pomaka u pregovorima da se spor riješi bez sudskog postupka, u T-2 su navodno spremni platiti državi dobrih 50 milijuna eura, što je nekoliko nekoliko desetaka milijuna eura manje od očekivanja SDH-a, što je potraživanje prema T-2 naslijeđeno od bivšeg Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB).

Tagovi: SDH, T-2
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE