GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama

Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2023 / 08:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od danas u hrvatskim zračnim lukama počinje primjena schengenskih pravila.

Iz domaćih zračnih luka poručuju kako prvog dana ne očekuju gužve ni zastoje, a kako je to ujedno početak ljetnog reda letenja većina najavljuje rast prometa, dostizanje i premašivanje rezultata iz rekordne 2019. godine.

Kao i na cestovnim graničnim prijelazima, tako i u zračnim lukama primjena šengenskog režima znači slobodan protok putnika koji dolaze iz tog prostora bez graničnih kontrola putovnica. Time mnogi međunarodni letovi postaju domaći, pa će omjer kod većine zračnih luka biti otprilike 70 prema 30 posto u korist domaćih letova.

To znači i da putnici koji lete iz Hrvatske ili u Hrvatsku iz hrvatskih i europskih zračnih luka neće prolaziti kontrolu osobnih dokumenata nego će samo na sigurnosne kontrole i potom na ukrcaj u zrakoplov.

Za primjenu schengena najveća zračna luka u Hrvatskoj, zagrebačka Franjo Tuđman uložila je u radove za prilagodbu prostora i drugog milijun eura, očekujući da će putnicima koji putuju u zemlje članice šengena ili dolaze iz njih od nedjelje prolaz kroz luku biti lakši i brži.

"Prvog dana, 26. ožujka, očekujemo 108 odlaznih i dolaznih letova, od kojih 53 dolazna, a od toga 10 izvan šengenskog područja, što su sada međunarodni letovi. Ostali su letovi domaći odnosno unutar tog područja. U odlasku se očekuje 55 letova, od toga 11 međunarodnih, izvan šengena, te 44 domaća leta, unutar šengena", kažu iz MZLZ-a (Međunarodne zračne luke Zagreb).

Radovima za prilagodbu schengenu obuhvatili su izmjene u pozicijama kućica za kontrolu putnih dokumenata koje se sele sa trećeg na drugi kat, uz njihovo smanjenje u odlasku putnika jer očekuju manji promet putnika na međunarodnim letovima u odnosu na domaće. Proširili su i koridore za putnike do mostova za ukrcaj u zrakoplove na domaćim letovima, kao i prilagodili različite aerodromske sisteme, oznaka i drugo.

Iz MZLZ-a iznose i da će u ljetnom redu letenja 2023. Zagreb biti izravno povezan s 58 destinacija te da očekuju nastavak trenda porasta, na ukupno 3,8 milijuna putnika do kraja godine.


Druga po veličini zračna luka u Hrvatskoj također spremno dočekuje šengen, bez gužvi i zastoja.

"U nedjelju, 26.ožujka najavljena su 23 komercijalna zrakoplova, od kojih 19 iz šengenskog prostora, s četiri do pet tisuća putnika. Ulaganja u prilagodbu su bila minimalna jer je putnički terminal dovršen 2019. i projektiran za primjenu šengenskih pravila, a najveće promjene su bile u premještanju kućica za graničnu kontrolu u prostor odlazaka putničkog terminala", odgovaraju iz splitske zračne luke.

U ljetnom redu letenja 2023. očekuju približno 13.500 letova od 52 prijevoznika kojima će Split povezati s 89 odredišta, dok do kraja godine predviđaju promet od oko 3,3 milijuna putnika, koliko je bio rekordne 2019. godine.

Najjužnija zračna luka u Hrvatskoj, Dubrovnik, završila je radove u zoni dolazaka putničkog terminala za putnike iz non-šengen destinacija i trećih zemalja, a priprema se i za uvođenje EES (engl. entry/exit system) sustava, koji bi trebao stupiti na snagu tijekom godine.

"Većina radova je već završena, a neke smo obavili i u noći sa 25. na 26. ožujka zbog operativnih zahtjeva, s već odavno planiranim ulaganjima. Ne očekujemo probleme s putnicima niti veće gužve vezane za ulazak u šengensku zonu, nego još bolje rezultate", poručuju iz dubrovačke zračne luke.

U nedjelju, 26. ožujka, imat će 21 redovni let s ukupnim kapacitetom zrakoplova od 6.600 sjedala, a pet letova je iz i prema non-šengenu, dok su ostali letovi iz/prema šengenskim destinacijama.

U ljetnom redu letenja, od 26. ožujka do 28. listopada, Dubrovnik će s letovima 50-ak prijevoznika biti povezan s više od 75 destinacija u zapadnoj i srednjoj Europi, a već u prvom tjednu ljetnog red letenja ta bi luka trebala biti povezana direktnim letovima s najvažnijim međunarodnim čvorištima u Europi. Imat će i direktne letove United Airlines-a s New Yorkom i Flydubai-a za Dubai.

"U 2023. Zračna luka Dubrovnik očekuje porast prometa putnika od oko 20 posto u odnosu na 2022. i povećanje broja operacija oko 15 posto. U odnosu na 2019. koja nam je bila rekordna godina s 2,89 milijuna putnika, ove bi godine trebali ih imati oko 90 posto od tog broja", iznose iz te luke.

Zračna luka Zadar spremna je za šengen, za što je uložila oko 2,2 milijuna eura u unapređenje prostora na luci, izgradivši dva nova privremena aneksa na zgradu koju će koristiti u dolasku/odlasku putnika. Uređen je i novi odlazni terminal za putnike izvan tog režima.

"Ne očekujemo veće gužve s početkom ljetnog reda letenja, jer su ipak 'rezervirane' za vrhunac sezone, kada imamo i od 100 do 150 rotacija dnevno. Prvoga dana, 26. ožujka, očekujemo 24 rotacije zrakoplova, a izvan šengena dolaze putnici iz Dublina", kažu iz te luke.

U ljetnom redu letenja Zračna luka Zadar imat će 70-ak linija, a imat će i nekoliko novih zrakoplovnih prijevoznika, uz najvećeg partnera Ryanaira koji za ljetni red nudi 47 linija. Očekuju porast prometa od 5 posto u odnosu na za njih rekordnu 2022., kada su prvi puta imali više od milijun putnika i bili prva hrvatska zračna luka koja je premašila predpandemijski promet.

Zračna luka Rijeka u potpunosti je spremna za primjenu šengenskih pravila početkom ljetnog reda letenja 26. ožujka, a kako tog prvog dana imaju samo jedan redovni let (Trade Air-a iz/za Zadar) ne očekuju ni gužve ni zastoje.

"Od infrastrukturnih ulaganja za provedbu mjera ulaska u šengen, uložili smo u izmještanje punktova granične kontrole i ugradnju pregrada za nužno razdvajanje putničkih tokova šengenskog i non-šengenskog prostora. Putnicima se neće ništa bitno promijeniti, osim što oni iz šengena više neće morati prolaziti graničnu kontrolu dokumenata, i to će sigurno ubrzati njihov prolaz", ističu iz riječke zračne luke.

Rijeka će u ljetnoj sezoni biti povezana s 15 međunarodnih i tri domaće destinacije u suradnji sa 10 različitih partnerskih aviokompanija.


Zračna luka Pula spremno dočekuje šengenska pravila, pri čemu ističu da su sve tehničke preduvjete za ulazak u šengen ispunili i puno prije formalnog ulaska RH, jer su još krajem 2014. kao prva zračna luka u Hrvatskoj dobili pozitivno mišljenje i suglasnost MUP-a na rekonstrukciju pristanišne zgrade..

Prvog dana ne očekuju zastoje ni gužve jer su letovi vremenski dovoljno razmaknuti tijekom dana, a prvi let kojeg će prihvatiti i otpremiti prema novim pravilima ulaska i izlaska na/s teritorija Republike Hrvatske bit će zrakoplovnog prijevoznika Ryanair iz Londona.

Ove će godine, prema trenutnim podacima, biti povezani sa 27 odredišta na 13 zemalja na kojima će prometovati 13 zrakoplovnih prijevoznika u međunarodnom prometu, dok će unutar zemlje Croatia Airlines i Trade Air povezivati Pulu sa Zagrebom, Zadrom, Osijekom i Splitom.

Kažu i da u 2023. Zračna luka ne planira ostvariti promet iz 2019.

"Spremni smo za šengen. Sve su potrebne pripreme provedene, sve ide po planu", poručuju iz Zračne luke Osijek.

Ni oni ne očekuju zastoje prvog dana, kada u redovnim linijama očekuju tri zrakoplova u dolasku i tri u odlasku, pri čemu polasci nisu u isto vrijeme i svi su unutar šengenskog prostora. Sve će letove operirati Trade Air u sklopu PSO programa sa zrakoplovom kapaciteta 33 putnika.

Osijek će prema ljetnom redu letenja biti povezan s osam destinacija, od kojih šest domaćih.

Tagovi: Zračna luka split, schengenska pravila, Zračna luka Zadar, Split, hrvatski turizam, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zadar
PROČITAJ I OVO
Na meti novih američkih sankcija Rusiji i četiri kompanije iz Srbije
SANKCIJE
Na meti novih američkih sankcija Rusiji i četiri kompanije iz Srbije
BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za više od 500 subjekata (pojedinaca i firmi) povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, a među sancionisanim kompanijama nalaze se i firme iz Srbije.
Snažan rast operativne dobiti Berkshire Hathawaya
SJAJNE BROJKE
Snažan rast operativne dobiti Berkshire Hathawaya
NEW YORK - Berkshire Hathaway u subotu je izvijestio o velikom porastu operativne zarade u četvrtom tromjesečju, zahvaljujući golemim dobicima u osigurateljnom poslovanju, dok se zaliha novca povećala na rekordne razine.
Koje će državne tvrtke isplatiti najveću uskrsnicu?
USKRSNICA
Koje će državne tvrtke isplatiti najveću uskrsnicu?
ZAGREB - Počele su pripreme za Uskrs koji ove godine pada na 31. ožujka, državne tvrtke pohvalile su se koliku će uskrsnicu isplatiti svojim zaposlenicima.
Amazon izrabljivao strane radnike, mora platiti odštetu
NAGODBA
Amazon izrabljivao strane radnike, mora platiti odštetu
RIJAD - Kompanija Amazon isplatit će 1,9 milijuna dolara 700 stranih radnika zaposlenih u kompanijinim skladištima u Saudijskoj Arabiji u sklopu nagodbe zbog kršenja ljudskih prava i teške zloupotrebe radne snage, koja je tamo svakodnevno radila u zastrašujućim uvjetima.
Končar D&ST: Analitičari izdvojili razloge sjajnih rezultata
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST: Analitičari izdvojili razloge sjajnih rezultata
ANALIZA - U 2023. prihodi od prodaje porasli su za 37% na godišnjoj razini i iznosili su 349 milijuna eura, dok su u četvrtom tromjesečju iznosili 105,9 milijuna eura, što je povećanje od 46% na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE