GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank i VTB bank najveći saveznici Plenkovića u raspletu oko Agrokora

Sberbank i VTB bank najveći saveznici Plenkovića u raspletu oko Agrokora
ZATVOREN KRUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2018 / 09:32
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković je prije više od godinu dana sudbinu svoje Vlade vezao uz uspjeh postupka izvanredne uprave u Agrokoru, ali je u međuvremenu njegove izglede ozbiljno ugrozio odlazak dvoje ključnih aktera, bivšeg povjerenika Ante Ramljaka, pa onda i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić. 

Sada krhka Vladina većina još više ovisi o tome hoće li u manje od dva mjeseca vjerovnici u Agrokoru dogovoriti nagodbu koja će biti prihvatljiva onima koji drže dvije trećine Agrokorovih dugova. Takva situacija u kojoj bi se Vlada mogla ozbiljno poljuljati, dovela je premijera Plenkovića do toga da su mu u tom slučaju najveći saveznici ruske banke, posebice Sberbank koji se tek nedavno vratio za stol za kojim se dogovora nagodba.

Preuzimanje vlasničkog udjela u Agrokoru, a neki izračuni kažu da bi to moglo biti čak do trećine udjela, najizgledniji je način da Sberbank, najveći pojedinačni vjerovnik Agrokora, naplati svoja potraživanja, odnosno to je način na koji bi, ako tvrtka nastavi poslovati u budućnosti mogla izvući najveći postotak od uloženih 1,1 milijardu eura u koncern Ivice Todorića. Zato će se ta banka vjerojatno učiniti sve da do nagodbe i dođe. Druga ruska banka VTB, od Agrokora potražuje oko 360 milijuna eura, pa će te dvije banke u Agrokoru doista nakon postizanja nagodbe imati dominantnu vlasničku ulogu jer bi, u za njih najboljoj opciji, mogle dosegnuti više od 40 posto vlasništva, piše Novi list.

Zato bi ih procjena da im je nagodba najbolja opcija pred kraj postupka izvanredne uprave mogla učiniti nenadanim saveznicima Plenkovićeve Vlade, iako su gotovo godinu dana napadali i izvanrednu upravu, lex Agrokor i Vladu te pokušavali osporiti taj zakon u nekoliko sudskih postupka u Hrvatskoj, susjednim zemljama, ali i u članicama Europske unije.

Ostalim vjerovnicima namirenje ne ovisi toliko o nagodbi ili u njoj gube, pa bi dio njih vjeruje da im je stečaj ista ili čak bolja opcija u kojoj bi mogli možda naplatiti barem mrvice onoga što su uložili u Agrokor.

Investitori iz rollup modela, predvođeni Knighted fondom imaju prvenstvo naplate za ukupno 960 milijuna eura. S obzirom na to da je dio njih obveznice koje nominalno vrijede 480 milijuna eura kupovao po znatno nižim cijenama za njih ni otvaranje stečaja ne bio gubitak. Dio svojih potraživanja tako su »spasile« i domaće banke predvođene Zagrebačkom bankom.

Uz njih prvenstvo naplate imali bi vjerovnici, opet uglavnom banke, koje su Agrokoru dale kredite vrijedne 530 milijuna eura i osigurani su založnim pravima na imovinu Agrokorovih kompanija. Ti krediti i najstarija tražbina ukupno vrijedne oko 1,7 milijardi eura i gotovo se poklapaju s procjenom najniže vrijednosti Agrokora, pa bi se u eventualnom stečaju nakon njih teško još netko namirio, ako se kroz taj postupak ne bi ponovo krenulo u procjenu vrijednosti najveće hrvatske kompanije. Iako nikada ničim nisu doveli u pitanje svoju opredijeljenost za nagodbu, nego je Knighted fond bio njezin najveći zagovaratelj, dio sugovornika iz Vlade strahuje da bi ta podrška mogla oslabiti ako se procijeni da s velikim utjecajem u Agrokoru Rusi ostvaruju i veliki utjecaj na regionalno gospodarstvo.

Ostalim vjerovnicima namirenje ne ovisi toliko o nagodbi ili u njoj gube, pa bi dio njih vjeruje da im je stečaj ista ili čak bolja opcija u kojoj bi mogli možda naplatiti barem mrvice onoga što su uložili u Agrokor. Investitori iz kroz roll up kredita, a među njima prednjače američki, predvođeni Knighted fondom, uspjeli su uz »svježih« 480 milijuna eura, još dodatnih 480 milijuna eura ranijih kredita pretvoriti u najstariju tražbinu, onu koja se prva naplaćuje, pa bi u slučaju da nagodba ne uspije, odnosno da se u Agrokoru otvori stečaj njihovih 960 milijuna eura imalo prvenstvo naplate. S obzirom na to da je dio njih obveznice koje nominalno vrijede 480 milijuna eura kupovao po znatno nižim cijenama za njih to ne bi ni bio takav gubitak. Dio svojih potraživanja tako su »spasile« i domaće banke predvođene Zagrebačkom bankom. Uz njih prvenstvo naplate imali bi vjerovnici, opet uglavnom banke, koje su Agrokoru dale kredite vrijedne 530 milijuna eura i osigurani su založnim pravima na imovinu Agrokorovih kompanija.

Ti krediti i najstarija tražbina ukupno vrijedne oko 1,7 milijardi eura i gotovo se poklapaju s procjenom najniže vrijednosti Agrokora, pa bi se u eventualnom stečaju nakon njih teško još netko namirio, ako se kroz taj postupak ne bi ponovo krenulo u procjenu vrijednosti najveće hrvatske kompanije.

Ipak, i mali dioničari, a i tvrtke koje su Agrokoru posuđivale novac, osiguran takozvanim financijskim mjenicama, u nagodbi gube gotovo sve, dok bi u stečaju, ako bi se krenulo u rasplitanje priče iz početka možda ipak uspjeli naplatiti dio svojih potraživanja.

Dobavljači su dosad uspjeli naplatiti u prosjeku oko 60 posto svoga duga za isporučenu robu, pa je njihova snaga u nagodbi slabija nego na početku procesa, ali eventualno otvaranje stečaja nosi veliki rizik za nastavak poslovanja, posebice Konzuma, pa tako i za plasman njihovih roba.

Tako se nakon godinu dana krug zatvorio pa su u ovoj situaciji Vlada Andreja Plenkovića i najveći vjerovnik, ruski Sberbank, najviše zainteresirani da se nagodba postigne i da Agrokor nastavi poslovati, kako je to bilo i prošle godine u ožujku ali se između njih ispriječio sukob oko modela po kojem su to željeli postići.

Tagovi: Sberbank, VTB bank, Andrej Plenković, Agrokor, Zagrebačka banka, Konzum, dobavljači Agrokora, Knighthead Capital
PROČITAJ I OVO
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
UZLET
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
OSIJEK - Osječka Saponija je u prvih devet mjeseci ostvarila 38,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,5 puta veća dobit nego u istom razdoblju lani, kada je iznosila 11 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
KUPNJA
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je 2,62 posto udjela u kompaniji Adriatic Metals PLC za podršku razvoju projekta srebrnog projetka u Varešu.
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
UPOZORENJE
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
ZAGREB - HUP- Udruga trgovine je jedinstvenog stava da vrijeme krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije dobar trenutak za nametanje dodatnih ograničenja u radu trgovina, a to se odnosi i na rad nedjeljom.
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
POJAČANJA
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
ZAGREB - Najveći domaći stručnjaci native oglašavanja, Silvana Mrvelj i Anita Vučinić Naprta, postali su u listopadu članovima Adria Media Zagreb tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE