GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saznajte zašto je prodaja garderobe premium kvaliteta sve isplativija

Saznajte zašto je prodaja garderobe premium kvaliteta sve isplativija
GARDEROBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 19:22
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
BEOGRAD - Garderoba je kroz ljudsku istoriju predstavljala odraz društva i načina života najrazličitijih naroda i civilizacija. Od davnina ljudi su razmenjivali tekstile jedni sa drugima, a kvalitetan materijal oduvek se mnogo više vrednovao nego ostala roba.

Takva tradicija postavila je temelje moderne trgovine pa se i danas garderoba premium kvaliteta po mnogo čemu izdvaja. Ona predstavlja prvi i jedini izbor poznavalaca mode i onih koji cene kvalitetne odevne komade iz drugih razloga. Koji su to faktori koji garderobu premium kvaliteta čine omiljenom, saznajte u nastavku teskta.

Motivacija potrošača iza kupovine kvalitetne garderobe

Da bi odgovorili na to pitanje moramo prvo shvatiti motivaciju potrošača koji izdvajaju novac iz svog budžeta, kako bi sebi obezbedili benefite koje kvalitetna garderoba donosi sa sobom.

Zdravstveni benefit - kvalitetan prirodan materijal omogućava koži da diše

Materijal je ono što čini premium garderobu dominantnom na tržištu. Tekstil je sačinjen od sitnih vlakana koje mogu biti prirodne ili sintetičke. Prirodna vlakna, kako sama reč kaže dolaze iz prirodnih izvora kao što su pamuk, svila ili vuna.

Upravo je premium garderoba garancija kupcu da će osigurati za sebe samo najkvalitetniji materijal koja ne sadrži sintetiku niti bilo koja druga veštačka vlakna.

Vrednost kvalitetnih vlakana posebno je važna kod donjeg veša - ženski veš premium kvaliteta, kao i muški, nežno prianjaju uz kožu, omogućavaju joj da diše i sprečavaju nagomilavanje bakterija.

Ekonomski benefit - kvalitetna garderoba duže traje

Možemo se lako prevariti u pomisli da štedimo novac kupujući jeftiniju garderobu, ali istina je da kupovinom kvalitetne robe mnogo ređe idemo u šoping. Zbog visokog kvaliteta tkanine od koje se pravi ona je otpornija je na habanje, a izgledaće kao nova posle nekoliko godina i stotine pranja.

Socijalni benefit - osećaj udobnosti i samopouzdanja opravdava cenu

Osećaj udobnosti je samo jedan od faktora koji mora da opravda cenu - mekana na dodir, topla zimi a hladna leti. Osim toga svaka osoba želi da nosi stvari koje joj idealno stoje, pa tako ne možemo da ne pomenemo estetiku kao veoma snažnu motivaciju za kupovinu.
Iako premium garderoba nije namenjena masovnoj hiperprodukciji, postoji širok dijapazon kupaca koji žele da popune svoje ormane baš takvom robom koja će im koristiti iz navedenih razloga, i samim tim stvaraju potencijal za investiranje u ovaj biznis.

Manji troškovi proizvodnje

Upravljanje proizvodnjom predstavlja kreiranje proizvoda kompanije, a troškovi proizvodnje garderobe premium kvaliteta variraju u zavisnosti od toga na koji specifično proizvod ili proizvode želite da se kao brend fokusirate.

Iako određena roba zahteva skuplju opremu i materijal, resursi neophodni za proizvodnju bilo kog produkta su mašine, materijal i radna snaga.

Za razliku od masovne proizvodnje karakteristične za garderobu lošijeg kvaliteta, troškovi proizvodnje kvalitetne garderobe sasvim izvesno zahtevaju manje navedenih internih resursa kompanije jer se proizvode u znatno manjoj količini.

Ovakav vid proizvodnje vodi ka manjim mesečnim izdacima za plate i doprinose radnika kao i manji početni kapital, a moramo uzeti u obzir i niže troškove popravke mašina koje, iako su u početku niski, kumulativno rastu sa radnim vekom mašine.

Manji troškovi distribucije

Distribucija je proces koji obuhvata formiranje optimalnih zaliha gotovih proizvoda, organizovanje pakovanja, transporta i kanala prodaje što u određenoj meri povećava i cenu samog produkta.

Međutim, kada je premium garderoba u pitanju česta je praksa da se roba doprema direktnim putem do kupaca.
Neretko luksuzni brendovi distribuiraju svoje proizvode u ograničenim količinama kako bi povećali njihovu ekskluzivnost, a kupci imaju mogućnost da unapred poruče komad željene garderobe koji će stići direktnom poštom ili u maloprodajni lanac prodavnica preduzeća.
Na taj način se smanjuju troškovi isporuke kao i troškovi marže drugih maloprodajnih objekata koji izlažu vašu garderobu, što će ujedno smanjiti i cenu krajnje robe kao i troškove isporuke, a sami tim i dodatno je učinit pristupačnijom većem broju kupaca.

Manji troškovi reklamiranja

Brendovi koji masovno proizvode i distribuiraju odeću nižeg kvaliteta moraju da se takmiče sa jakom konkurencijom. Borba za svaki vid reklamnog prostora je iscrpljujuća finansijski, dok su sa druge strane premium brendovi reklama sama po sebi.

Uzevši u obzir da je cena sekunde reklame televizijskog programa enormna, ušteda na ovom terenu nije ni malo zanemarljiva. Ukoliko se pozicionirate na tržištu kvalitetom, pitanje je vremena kada će vaš komad odeće biti viđen na nekoj istaknutoj ličnosti, što će sa sobom povući armiju novih kupaca koji žele da imaju baš takav komad odeće kakav ta poznata osoba nosi.

Tok proizvodnje garderobe

Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje. Premium brend nema mesta za grešku stoga morate pažljivo organizovati čitav proces stvaranja vaših odevnih komada.

Ono što je neophodno kako bi biznis postao uspešan je da tvorci ideje zaista budu pasionirani u vezi sa garderobom. To podrazumeva iskusne dizajnere koji su pravi zaljubljenici u modu, a koji će biti zaduženi za estetski izgled modela.

Od modela se zatim pravi uzorak koji mora da odobri najviši organ preduzeća, bilo da je to jedan direktor ili izvršni i upravni odbor.
Već smo naglasili da je neophodan kvalitetan materijal, stoga svaka nabavka istog mora proći proveru kvaliteta pre nego što uđe u proizvodni proces, a ta provera podrazumeva i odobrenje od strane ovlašćene labaratorije.

Kada se izvrši kontrola i odobri uzorak, počinje faza krojenja, šivenja, eventualne dorade, ponovna kontrola i najzad, pakovanje i isporuka. Važno je naglasiti da svaki komad garderobe mora biti kontrolisan od strane adekvatne komisije, kako se ne bi provukla greška i time urušili poverenje od strane kupaca.

Kvalitet pre kvantiteta

Ovom logikom se vodi sve veći broj potrošača, a napredak modernih tehnologija čini proizvodni proces sve jeftinijim. Kako svest o ekologiji i zdravlju sve više raste iz godine u godinu, neminovano je da sve više mesta u našim garderoberima prepuštamo kvalitetnoj odeći.

Tagovi: garderoba, odeća, odjeća, proizvodnja odjeće, modna industrija
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE