GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sava planira daljnji rast poslovanja u 2024.

Sava planira daljnji rast poslovanja u 2024.
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2023 / 10:36
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - U 2024. godini Sava osiguravajuća grupa planira rast obujma poslovanja od najmanje pet posto, koji bi trebao premašiti 925 milijuna eura. Pritom se očekuje neto dobit od najmanje 70 milijuna eura, što bi, s obzirom na očekivane ovogodišnje rezultate, značilo rast od oko jedne trećine, navodi se u poslovnom planu koncerna za iduću godinu.

Zavarovalna grupa Sava iu 2024. godini nastavit će s provedbom svojih strateških usmjerenja i ostvarivanjem financijskih ciljeva koje je postavila za strateško razdoblje 2023. – 2027., objavila je danas matična tvrtka grupe, Pozavarovalnica Sava, nakon objave poslovnog plana na internetskim stranicama ljubljanske banke. Burza.

Iduće godine grupa tako planira povećanje obujma poslovanja za više od pet posto, za koje se očekuje da će premašiti 925 milijuna eura. Time se druga najveća osiguravateljska grupacija u zemlji postupno približava obujmu poslovanja od milijardu eura, što uključuje sve obračunate premije i ostale prihode.


Prema očekivanjima uprave Pozavarovalnice Sava, najveći dio porasta bruto premije ostvarit će neživotna osiguranja, pri čemu bi premije na tržištima EU, odnosno u Sloveniji i Hrvatskoj, trebale porasti za najmanje šest posto, dok bi u tržišta izvan EU, odnosno u drugim zemljama zapadnog Balkana, za osam posto.

Visok porast premije od najmanje 10 posto planiran je i za životna osiguranja izvan EU, dok će visina premije u tom području za poslovanje unutar EU i dalje biti pod utjecajem iskustava starih osiguranja. No, vjeruju da će s novom prodajom uspjeti ostvariti barem dva posto rasta.

Dok je obujam sklopljenih premija reosiguranja u 2024. godini planiran za 6,6 posto veći nego u ovoj godini, planirana bruto premija veća je za samo jedan posto, a razlog je, kažu u Sava Reosiguranju, promjena omjera između proporcionalnog i neproporcionalnog. -proporcionalno poslovanje zadnjih godina.

S novim uplatama u fondove i planiranim prinosima na imovinu pod upravljanjem, grupa planira i povećanje prihoda od najmanje pet posto u području upravljanja imovinom i mirovinskih fondova.

Bude li štetni događaj u okvirima očekivanja - ove godine poslovanje osiguravajućih društava bilo je znatno pogođeno ljetnim olujama i poplavama, grupacija planira kombinirani kvocijent imovine i reosiguranja biti manji od 95 posto, što je u skladu sa strateškim usmjerenjima . Aktivnim upravljanjem investicijskim portfeljem grupa planira povećati povrat ulaganja na 2,2 posto.

Unatoč svemu tome, za grupu planiraju neto dobit od najmanje 70 milijuna eura, nakon što je sredinom studenog, kada su objavljeni devetomjesečni poslovni rezultati, očekivana neto dobit za ovu godinu zadržana na planiranih 53 milijuna eura najavio. To bi značilo da za 2024. grupa očekuje trećinu veću dobit nakon oporezivanja.

Uprava tvrtke smatra da su ciljevi grupe za 2024. ambiciozni kako u pogledu razvojnih aktivnosti za postizanje strateških ciljeva tako i u financijskom smislu.

Tagovi: Sava, zavarovalnica sava
PROČITAJ I OVO
Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
POBOLJŠANJE
Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
ZAGREB - Zagrebački holding je objavio rezultate poslovanja za 2023. godinu. Kažu da je zadržano pozitivno poslovanje, nastavljeno razduživanje te da su pokrenute investicije.
HT u prvom kvartalu povećao prihode, ali smanjio neto dobit
SOLIDNO
HT u prvom kvartalu povećao prihode, ali smanjio neto dobit
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) u prvom je tromjesečju ove godine ostvario 243,1 milijun eura prihoda ili 4,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela smanjena, za 1,7 posto, na 27,1 milijun eura, podaci su iz financijskog izvješća HT-a objavljenog u utorak.
Coca-Cola HBC nadmašila očekivanja na krilima velike potražnje
DOBRE BROJKE
Coca-Cola HBC nadmašila očekivanja na krilima velike potražnje
BERN - Punionica Coca-Cola HBC nadmašila je tržišne prognoze prihoda u prvom tromjesečju u utorak i ponovila da će se njezina operativna dobit ove godine dodatno povećati, podržana snažnom potražnjom za kavom, energetskim i gaziranim pićima.
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE