GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska Arabija i Egipat najveći kupci oružja iz BiH

Saudijska Arabija i Egipat najveći kupci oružja iz BiH
TRGOVINA ORUŽJEM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2020 / 10:33
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ažuriranim do novembra 2019. godine, iz BiH izvezeno je naoružanja, municije te njihovih dijelova i pribora u ukupnoj vrijednosti od 191,7 miliona KM.

Samo u vodećih 10 država vrijednost izvoza je viša od 170 miliona KM, a uvjerljivi kupci naoružanja i municije iz BiH je Saudijska Arabija i Egipat kao i ostale zemlje Istoka.

Međutim, podaci koje je iznio federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić pokazuju da je promet u nenamjenskoj industriji iznosio gotovo dvostruko više, skoro 310 miliona KM, te da je nekoliko vodećih tvrtki proizvođača u namjenskoj industriji proizvodnjom i prometom premašilo svoje godišnje planove. Međutim, države-kupci, kako je izjavio, su – poslovna tajna.

U Saudijsku Arabiju do novembra prošle godine izvezeno je naoružanja i strjeljiva u vrijednosti od 64,5 miliona KM, a u Egipat nešto manje – 52,8 miliona KM. Iako u znatno manjoj vrijednosti, Afganistan je s uvezenih 12,2 miliona KM treća zemlja kupac.
Potom slijedi Maroko s uvezenih nešto više od 8,4 miliona KM, Turska s s 6,7 miliona, Ujedinjeni Arapski Emirati sa 6,5 milijuna KM.
Bitan kupac je i Kenija s oružjem i municijom kupljenim u vrijednosti 5,9 miliona, ali tu i je i susjedna Srbija s 4,5 miliona KM. Na devetom mjestu od ukupno vodećih deset država-kupaca, je Pakistan sa 4,3 miliona KM, dok je na desetom mjestu Irak sa 4,1 miliiom KM kupljenog naoružanja i municije od BiH u prvih 11 mjeseci prošle godine.

Upravo namjenska industrija, odnosno, proizvodnja oružja i municija jedna je od rijetkih, ako ne i jedina, gdje izvoz višestruko premašuje uvoz.

Naime, dok je izvezla više od 190 miliona, BiH je u istom periodu prošle godine uvezla samo 13,8 miliona KM naoružanja i municije. Dok je bh. izvoz u namjenskoj industriji u većini baziran na zemlje Istoka, iz zapadnih zemalja se pretežno uvozi.
I to, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, prvenstveno iz Italije (3,738 miliona KM), Srbije 1,796 KM), Njemačke 1,276 KM), Slovenije (1,275 KM), Češke Republike (1,182 KM), Turske (1,093 KM).

Znakovito je da su SAD prošle godine u BiH prodale samo 880.748 KM naoružanja i municijna, a susjedna Hrvatska 625 hiljada KM. Na devetom mjestu su Slovačka Republika i Španija s nešto više od 400 hiljada KM izvezenog naoružanja u BiH.

Ovaj trend, sudeći po riječima resornog ministra, nastavit će se i dalje jer je, kako je izjavio, već rezervirana proizvodnja i za ovu godinu, izvijestio je Dnevni list.

Tagovi: Saudijska Arabija, Egipat, vojna industrija BiH
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE