GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudi Aramco planira povećati proizvodnju plina, uložit će 150 milijardi dolara

Saudi Aramco planira povećati proizvodnju plina, uložit će 150 milijardi dolara
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2018 / 18:04
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Saudi Aramco namjerava povećati proizvodnju plina i postati izvoznik tog energenta, što će u idućih deset godina zahtijevati ulaganja od 150 milijardi dolara, objavio je u utorak čelnik saudijske državne naftne tvrtke.

Aramco, koji prema nekim procjenama vrijedi čak 2 bilijuna (2000 milijardi) dolara, intenzivira istraživanje i proizvodnju plina iz konvencionalnih i nekonvencionalnih izvora za potrebe domaće industrije, čime će osloboditi više nafte za izvoz i za preradu u kemikalije.

Naftni div namjerava povećati proizvodnju plina sa sadašnjih 2,5 milijardi na 4,1 milijardu prostornih metara dnevno, najavio je izvršni direktor Amin Nasser.

"Naš će plinski program... u idućih deset godina privući ulaganja od oko 150 milijardi dolara", dodao je Nasser.

"Raspolažemo i vrhunskim nekonvencionalnim resursima koji velikom brzinom nadopunjuju konvencionalne", dodao je.

Veliki dio plina iz nekonvencionalnih izvora bogat je likvidima i etanom, koji će odigrati važnu ulogu u rastu saudijskog kemijskog sektora, dodao je.
Odmak od domaćeg tržištaAramco je veliki proizvođač plina, ali se veliki dio proizvodnje koristi u matičnoj Saudijskoj Arabiji, podsjetio je Naser.

"Želimo se odmaknuti od pukog podmirivanja potreba naših distributera u Kraljevstvu, što ćemo ostvariti ponajprije kroz povećanje (proizvodnje) u nuklearnom i u sektoru obnovljivih izvora, i postati izvoznik plina i plinskih proizvoda", tumači on.

"Planiramo kreirati integrirano međunarodno poslovanje s plinom, oslonjeno na velike domaće konvencionalne i nekonvencionalne izvore", naglasio je Nasser.

Dodao je i da Aramco ima 16 bušotina fokusiranih na proizvodnju plina iz nekonvencionalnih izvora, najavljujući dovršetak više od 70 bušotina do kraja godine.
U planu i obnovljivciU sljedećih pet do šest godina Saudijska Arabija želi proizvoditi 10 posto energenata iz obnovljivih izvora kako bi proširila lepezu izvora u energetskom miksu i oslobodila više nafte za izvoz.

U sklopu nove energetske strategije vodeći svjetski izvoznik nafte planira do 2023. razviti 30 projekata u sektoru solarne i energije vjetra, te izgraditi 17,6 gigavata nuklearnih kapaciteta do 2032. godine.

Po Nasserovim riječima, Aramco također namjerava u idućih 10 godina uložiti 100 milijardi dolara u proizvodnju kemikalija širom svijeta, povrh potencijalnih akvizicija.
Kompanija želi postati globalni lider u proizvodnji kemikalija, uz planove proširenja aktivnosti prerade i proizvodnje petrokemikalija.

U razgovoru za Reuters Nasser je u ponedjeljak najavio i da planiraju povećati ukupne kapacitete za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji i u inozemstvu na osam do 10 milijuna barela dnevno, sa sadašnjih 5,4 milijuna barela dnevno.

Tagovi: Saudi Aramco, plin, nafta, Amin Nasser
PROČITAJ I OVO
Bodrunov imenovan predsjednikom NO-a AD Plastika
NADZORNICI
Bodrunov imenovan predsjednikom NO-a AD Plastika
SOLIN - AD Plastik je izvijestio kako je Nadzorni odbor na danas održanoj sjednici izabrao Sergeja Dmitrijeviča Bodrunova za predsjednika Nadzornog odbora društva.
Porazna statistika triju najvećih hrvatskih zračnih luka
OŠTAR PAD
Porazna statistika triju najvećih hrvatskih zračnih luka
ZAGREB - Ukupno su, u prvih sedam mjeseci 2019. godine, zračne luke u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku ostvarile promet od čak 5.299.919 putnika, dok je ove godine brojka značajno manja, tek iznad jednog milijuna!
Sjeverna Koreja razvila nuklearne uređaje koji odgovaraju balističkim raketama
RAKETE
Sjeverna Koreja razvila nuklearne uređaje koji odgovaraju balističkim raketama
PJONGJANG - Sjeverna Koreja nastavlja razvijati program nuklearnoga oružja, a nekoliko zemalja procjenjuje da je "vjerojatno razvila minijaturne nuklearne uređaje kako bi ih uklopila u svoje balističke rakete", navodi se u UN-ovu povjerljivom izvješću.
Kuwait Airways otkazao liniju prema Sarajevu
POTEZI
Kuwait Airways otkazao liniju prema Sarajevu
SARAJEVO - Kuwait Airways, koji je nedavno objavio da je obnovio planove za uvođenje linije između Kuvajta i Sarajeva, primoran je otkazati ove letove.
Gubitak HT Eroneta u prvom polugodištu blizu 3,4 miliona KM
U MINUSU
Gubitak HT Eroneta u prvom polugodištu blizu 3,4 miliona KM
MOSTAR - Kompanija HT Eronet iz Mostara u prvom polugodištu poslovala je sa gubitkom od oko 3,4 miliona KM, izjavila je izvršni direktorica za finansije Gordana Bilić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE