GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudi Aramco planira povećati proizvodnju plina, uložit će 150 milijardi dolara

Saudi Aramco planira povećati proizvodnju plina, uložit će 150 milijardi dolara
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2018 / 18:04
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Saudi Aramco namjerava povećati proizvodnju plina i postati izvoznik tog energenta, što će u idućih deset godina zahtijevati ulaganja od 150 milijardi dolara, objavio je u utorak čelnik saudijske državne naftne tvrtke.

Aramco, koji prema nekim procjenama vrijedi čak 2 bilijuna (2000 milijardi) dolara, intenzivira istraživanje i proizvodnju plina iz konvencionalnih i nekonvencionalnih izvora za potrebe domaće industrije, čime će osloboditi više nafte za izvoz i za preradu u kemikalije.

Naftni div namjerava povećati proizvodnju plina sa sadašnjih 2,5 milijardi na 4,1 milijardu prostornih metara dnevno, najavio je izvršni direktor Amin Nasser.

"Naš će plinski program... u idućih deset godina privući ulaganja od oko 150 milijardi dolara", dodao je Nasser.

"Raspolažemo i vrhunskim nekonvencionalnim resursima koji velikom brzinom nadopunjuju konvencionalne", dodao je.

Veliki dio plina iz nekonvencionalnih izvora bogat je likvidima i etanom, koji će odigrati važnu ulogu u rastu saudijskog kemijskog sektora, dodao je.
Odmak od domaćeg tržištaAramco je veliki proizvođač plina, ali se veliki dio proizvodnje koristi u matičnoj Saudijskoj Arabiji, podsjetio je Naser.

"Želimo se odmaknuti od pukog podmirivanja potreba naših distributera u Kraljevstvu, što ćemo ostvariti ponajprije kroz povećanje (proizvodnje) u nuklearnom i u sektoru obnovljivih izvora, i postati izvoznik plina i plinskih proizvoda", tumači on.

"Planiramo kreirati integrirano međunarodno poslovanje s plinom, oslonjeno na velike domaće konvencionalne i nekonvencionalne izvore", naglasio je Nasser.

Dodao je i da Aramco ima 16 bušotina fokusiranih na proizvodnju plina iz nekonvencionalnih izvora, najavljujući dovršetak više od 70 bušotina do kraja godine.
U planu i obnovljivciU sljedećih pet do šest godina Saudijska Arabija želi proizvoditi 10 posto energenata iz obnovljivih izvora kako bi proširila lepezu izvora u energetskom miksu i oslobodila više nafte za izvoz.

U sklopu nove energetske strategije vodeći svjetski izvoznik nafte planira do 2023. razviti 30 projekata u sektoru solarne i energije vjetra, te izgraditi 17,6 gigavata nuklearnih kapaciteta do 2032. godine.

Po Nasserovim riječima, Aramco također namjerava u idućih 10 godina uložiti 100 milijardi dolara u proizvodnju kemikalija širom svijeta, povrh potencijalnih akvizicija.
Kompanija želi postati globalni lider u proizvodnji kemikalija, uz planove proširenja aktivnosti prerade i proizvodnje petrokemikalija.

U razgovoru za Reuters Nasser je u ponedjeljak najavio i da planiraju povećati ukupne kapacitete za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji i u inozemstvu na osam do 10 milijuna barela dnevno, sa sadašnjih 5,4 milijuna barela dnevno.

Tagovi: Saudi Aramco, plin, nafta, Amin Nasser
PROČITAJ I OVO
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže isplatu nešto veće dividende skupštini Telekoma Slovenije koja će se sastati u petak.
Jadrolinija obogatila flotu još jednim brodom
FLOTA
Jadrolinija obogatila flotu još jednim brodom
RIJEKA - U Jadrolinijinu flotu uključen je trajekt Tkon, koji će tijekom sezone preuzeti održavanje linije Biograd - Tkon, a s tim brodom najveći domaći putnički brodar u floti sada ima 55 brodova, priopćeno je u četvrtak iz Jadrolinije.
Konstantinos Nempis na čelu HT-a još jedan mandat
MANDAT
Konstantinos Nempis na čelu HT-a još jedan mandat
ZAGREB - Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma (HT) u četvrtak je imenovao Konstantinosa Nempisa predsjednikom Uprave i glavnim direktorom HT-a na novo mandatno razdoblje od tri godine, s početkom od 1. travnja 2022., objavio je HT putem Zagrebačke burze.
Atlantic Grupa odobrila jednu od najizdašnijih dividendi u svojoj povijesti
DIVIDENDA
Atlantic Grupa odobrila jednu od najizdašnijih dividendi u svojoj povijesti
ZAGREB - Atlantic je održao glavnu skuipštinu na kojoj su dioničari odobrili isplatu dividende od 40 kuna po dionici.
Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda; rezultat suradnje Zvijezde i PIK Vrbovca
SURADNJA
Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda; rezultat suradnje Zvijezde i PIK Vrbovca
ZAGREB - Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda koja se odsad može pronaći na policama trgovina. Riječ je o inovativnoj liniji proizvoda koji su 100 % biljnog podrijetla, a zajednički su ih razvili i proizveli Zvijezda i PIK Vrbovec.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE