GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šarović: Ukinuti carine za uvoz vozila na električni pogon

Šarović: Ukinuti carine za uvoz vozila na električni pogon
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2019 / 09:44
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je potrebno raditi na povećanju dozvoljenog standarda na tržistu automobila u BiH i da se omogući što povoljniji uvoz hibridnih odnosno vozila na električni pogon, što do sada nije slučaj.

Trend je da se što je više moguće izbaci upotreba dizelskih vozila, a da se njihova upotreba zamijeni vozilima na električni pogon.

U tom cilju Ministarstvo je pokrenulo inicijativu kako bi imali bescarinski uvoz vozila.

"To će snažno uticati na zaštitu prirodne sredine. Poznato je da vozila utječu na zagađenje u cijeloj zemlji sa 30 odsto to jest jednu trećinu.

Sada se mogu uvesti automobili sa Euro 4, što nije dobro za okolinu", konstatovao je Šarović.

Dodaje da će u narednim danima Savjetu ministara BiH biti dostavljena nova odluka Ministarstva, koja se odnosi na mogućnost uvoza automobila u BiH samo sa minimalnim standardom Euro 5.

Donošenje ove odluke prvobitno je inicirala Privredna komora Federacije BiH, čiji potpredsjednik Mirsad Jašarspahić kaže da je postignuta suglasnost i sa Privrednom komorom Republike Srpske.

"Pored ekološkog aspekta, želimo ograničiti da Euro 4 bude standard za uvoz rabljenih vozila, a Euro 5 za nove automobile. Na taj način ćemo unaprijediti standard u oblasti zaštite životne sredine sa aspekta korištenja vozila", rekao je Jašarspahić.

Upozorava da je potrebno naći način da BiH ne postane deponija starih automobila iz EU. "Inače, o razvoju automobilske industrije u našoj zemlji dovoljno govori činjenica da u Evropi ne postoji ni jedan brend auta da nema dio proizveden iz BiH.

S obzirom na to da sve više proizvođača automobilske industrije seli svoje pogone, a region Balkana im je idealan za sljedeću lokaciju potrebno je da se stvori jedna kritična masa dovoljnog broja dobavljača, proizvođača komponenti.

Zato je naš cilj da dodatno razvijemo grupaciju automobilske industrije što znači da imamo veliki broj proizvođača komponenti.

To je preduslov da se jedan veliki brend smjesti na područje regiona", potcrtao je Jašarspahić. Kako je Klix.ba objavio početkom godine broj uvezenih novih automobila stagnira, a polovnih se uvozi sve više.

Takođe, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH već ima prijedloge o smanjenju carine na uvoz novih automobila iz zemalja s akojima BiH do sada nije imala sporazum o slobodnoj trgovini.

Tagovi: Mirko Šarović, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
ROKOVI
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
LJUBLJANA - Švedski div namještaja Ikea ove godine neće otvoriti svoju prvu trgovinu u Ljubljani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE