GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šarec: Jako me iznenadila smjena Uprave Petrola

 Šarec: Jako me iznenadila smjena Uprave Petrola
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2019 / 06:17
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski premijer Marijan Šarec izjavio je u nedjelju da ga je "jako iznenadila" neočekivana smjena uprave u ljubljanskom "Petrolu", najvećoj slovenskoj kompaniji te ne vjeruje u službenu verziju da je razlog smjene razlika u konceptima strateškog razvoja tvrtke između dosadašnjeg dugogodišnjeg direktora Tomaža Berločnika i nadzornog odbora

U ekskluzivnom razgovoru za Slovensku televiziju, Šarec je kazao da mu se ta teorija čini sasvim neuvjerljivom jer je do smjene došlo "preko noći" i bez uvjerljive argumentacije. Zbog toga je vlada od Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja portfeljom državne imovine, zatražila objašnjenje kako je do smjene došlo, rekao je.

"Država u Petrolu ima izravni 30-postotni udio i ima pravo na tu informaciju", kazao je Šarec.

Šarec je odlučno odbacio neke sugestije iz oporbe da iza iznuđene ostavke stoji on sam ili njegova stranka, Lista Marjana Šareca (LMŠ). Otkrio je da je s Berločnikom dogovarao sastanak na kojemu bi mu ovaj objasnio planove i razvoj Petrola.

Šarec je rekao da njegova vlada djeluje tek godinu dana i njegova stranka nije nikoga postavila u nadzorni odbor Petrola koji je inicirao smjenu i da s njegove strane nije bilo političke intervencije.

"Mi sigurno nismo intervenirali, ali se stvarno bojim da do smjene nije došlo zbog razlike u konceptima razvoja nego da je intervenirao netko drugi", kazao je.

Premijer Šarec je aludirao na etablirane i starije političke stranke čiji predstavnici sjede u nadzornim odborima u poduzećima u kojima je dioničar država. Ne isključuje mogućnost da je intervencija došla od neke od stranaka iz njegove koalicije.

O aferi zapošljavanja njegove nekadašnje prijateljice u obavještajnoj agenciji SOVA, Šarec je kazao da vjeruje da je sve bilo po propisima i da će to dokazati najavljeni inspekcijski pregled. Smatra daje oporba u tom slučaja napravila "buru u čaši vode" bez prave potrebe.

Šarec ima puno povjerenje u ravnatelja SOVA-e Rajka Kozmelja i smatra da obavještajna zajednica tim slučajem nije kompromitirana, kako tvrdi opozicija, nego da je SOVA i dalje vjerodostojan partner službama te vrste u drugim državama s kojima nastavlja surađivati.

Tomaž Berločnik i oba preostala člana uprave ljubljanskog Petrola, po prihodima najveće slovenske kompanije, dali su neočekivane ostavke nakon sjednice nadzornog odbora te tvrtke koja je završena u petak.

Energetska tvrtka u kojoj država ima gotovo 30-postotni izravni vlasnički udio lani je ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde eura, s planom prihoda za ovu godinu od 5,6 milijardi i 97 milijuna eura čiste dobiti, pa su ostavke neočekivane.

Iz Petrola je priopćeno da je tročlana uprava ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja normalno raditi.

Tagovi: Marjan Šarec, Petrol, Tomaž Berločnik
PROČITAJ I OVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
NEZADOVOLJSTVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
ZAGREB - Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja komentirao je najavljene mjere Stožera. Najavljeno je i stišavanje glazbe u kafićima i klubovima kako bi se smanjila mogućnost širenja koronavirusa. Ugostitelji najavili prosvjed zbog novih mjera Stožera.
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
KREDITI
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
BEOGRAD - Air Serbia je izmirila sve svoje preostale obaveze prema EA Partners I u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine.
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
KAFIĆI
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku o ublažavanju mera zbog stabilne epidemijske situacije u Srbiji.
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
VAN PAMETI
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novu mjeru oko koje će se svakako lomiti koplja – od ugostitelja će tražiti stišavanje glazbe u u kafićima, kako bi to pridonijelo smanjenju širenja koronavirusa.
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
POSLOVI
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
SOLIN - Riječ je o poslovima za PSA Grupu u Srbiji, tvrtku TOGG u Turskoj te VW i Renault-Nissan-AvtoVAZ u Rusiji.  Proizvodnja aspektnih komada interijera za novo vozilo Alfa Romeo Tonale ugovorena s FCA Grupom odvijat će se u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE