GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šaranović mora mijenjati taktiku

Šaranović mora mijenjati taktiku
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2019 / 18:48
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nakon što je dva tjedna agresivno kupovao dionice Kraša bez otkrivanja svojih namjera Nebojša Šaranović koji stoji iza Kappa Star Limiteda napao je odluku po kojoj se Upravi Kraša daje ovlast da u slučaju potrebe provede dokapitalizaciju društva. Identičnu izjavu dao je i srbijanskim i domaćim medijima.

- Vjerujem da ova odredba neće biti zloupotrebljena tako da se bilo koji dioničar isključi iz prava prvenstva ili time da se nove dionice izdaju po neprimjereno niskim cijenama. Takav bi postupak bio u direktnoj suprotnosti sa načelom jednakosti dioničara. Duboko vjerujem da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju ne stavljajući nijednog dioničara Kraša u diskriminatorni položaj, jer bi drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave – priprijetio je Šaranović koji u ovom trenutku posjeduje najmanje 23 posto Kraša.

Podsjetimo, petim člankom svojeg Statuta Skupština Kraša ovlastila je Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine dioničara, donijeti odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 milijuna kuna te isključiti pravo prvenstva određenih dioničara pri upisu dionica. Tim manevrom Kappa Star se može isključiti iz prava prvenstva, a Mesna industrija Braća Pivac i Kraš ESOP povećati svoje udjele u kompaniji. S maksimalnim iznosom dokapitalizacije udjel Šaranovića mogao bi pasti i na 15 posto čime mu se značajno smanjuje utjecaj u kompaniji. 

Mnogi, koji su vjerovali da Šaranović ima specijalan plan i da je u akciju kupovanja Kraša krenuo s posebnom namjerom ove izjave tumače kao 'neočekivanu nervozu', piše Večernji list.

Šaranović je kupio 344.510 dionica Kraša do ponedjeljka, a procjenjuje se da ih je platio najmanje 290 milijuna kuna. Sam je sebi 'nabio' cijenu na više od 1000 kuna, iako se prije njegova nastupa Krašom mjesecima trgovalo po otprilike 385 kuna za dionicu.

Ulaganje gotovo 40 milijuna eura u manjinski udio u nekoj kompaniji sada dio stručnjaka s tržišta kapitala tumači kao 'proklizavanje' jer udio koji je kupio u Krašu tržište je procjenjivalo na oko 18 milijuna eura. Trgovanje dionicama Kraša u posljednja je četiri dana zamrlo pa je tako po cijeni od oko 900 kuna prodano samo 8400 dionica, što je oko 0,6 posto svih izdanih dionica. Od početka Šaranovićeve akcije bilo je poznato da je Pivci i Kraš ESOP drže većinu kompanije i da bez da razbije taj savez koji se stvara godinama Šaranović nema šanse steći kontrolu nad tvrtkom. Njegov 'blitzkrieg' nije se pokazao uspješnim pa će morati smisliti novu strategiju kako svoje ulaganje učiniti profitabilnim.

Tagovi: Nebojša Šaranović, Kraš, Kappa Str Limited, Mesna industrija braća Pivac
PROČITAJ I OVO
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
DIVIDENDA
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
RIJEKA - Iz Jadroagenta su danas izvijestili o održanoj glavnoj skupštini, na kojoj su dioničari, između ostalog donijeli odluku da se isplati ostatak dividende u bruto iznosu od 40 kuna po dionici, odnosno ukupno 4,4 milijuna kuna, nakon što je polovinom siječnja isplaćen predujam od 30 kuna po dionici.
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAHTJEVI
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAGREB - Croatia Airlines priopćio je u ponedjeljak kako od Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) traži usklađivanje uvjeta korištenja zagrebačke zračne luke s onima ponuđenima Ryanairu, koji je najavio otvaranje baze u Zagrebu.
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
ZABRANE
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruske vlasti zabranile su emitiranje u zemlji europskom televizijskom kanalu Euronews, što su kritičari režima predsjednika Aleksandra Lukašenka ocijenili cenzurom.
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
MLJEKARE
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
OSIJEK - Preuzimanjem osječke Tvornice mlijeka od tvrtke Meggle sačuvana su radna mjesta, glavnina kooperanata i proizvodnja, u koju će se dodatno investirati 10 milijuna eura iz EU fondova, izvijestila je u ponedjeljak Uprava tvrtke Belje plus.
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
OSIGURAVATELJI
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja ožujka zaračunala ukupnu bruto premiju od 3,25 milijardi kuna, što je porast za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju kumulativni podatci koje je u ponedjeljak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE