GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saponia: Više nego prepolovljena neto dobit

Saponia: Više nego prepolovljena neto dobit
VISOKI TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 17:57
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Osječka Saponia ostvarila je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci na razini grupe neto dobit od 16,4 milijuna kuna, što je 52,2 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u četvrtak.

Saponia je u tom razdoblju ostvarila ukupni prihod od 511,8 milijuna kuna, što je gotovo četiri posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihod od prodaje Saponia brendova uvećan je za 5 posto te je iznosio 360 milijuna kuna, prihod od prodaje Koestlin brendova uvećan je 8 posto, na 45,7 milijuna kuna, a Kandit brendova za jedan posto, na 87,6 milijuna kuna, dok je prihod od ostale prodaje smanjen 6 posto, na 13,3 milijuna kuna, navodi se dalje u izvješću.

Ukupni rashodi iznosili su 495,4 milijuna kuna, te su bili za osam psoto veći nego lani.

"Od početka godine pojačava se troškovni pritisak kroz rast cijena sirovina i ambalaže, energenata te daljnjim povećanjem prosječne bruto plaće zaposlenika. Za devet mjeseci troškovi materijala za proizvodnju veći su za 33 posto, a cijene energenata i goriva od početka godine više su za 23 posto. U proteklom kvartalu negativan utjecaj rasta cijena inputa je još izraženiji te je njihov indeks 142. Kako bi očuvali standard naših zaposlenika, nastavilo se sa provođenjem politike povećanja prosječne bruto plaće zaposlenicima, koja je u proteklih devet mjeseci viša za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", kazala je predjsednica Uprave Saponije Dajana Mrčela.

Prosječna neto plaća iznosila je u tom razdoblju 5.900 kuna, a bruto plaća 9.176 kuna, navodi se, između ostalog, u izvješću.

Od važnijih poslovnih događaja, kompanija je 12. srpnja potpisala memorandum o zaključenju ugovora o prodaji dionica zadarske Maraske Stanić Beveragesu te je obavljen prijenos dionica. Nadalje, u tijeku je proces pripajanja povezanog društva Mercos d.o.o. temeljem Ugovora o pripajanju od 16. rujna, a efekti tog pripajanja reflektirat će se u sljedećem razdoblju.

Tagovi: Saponia, Dajana Mrčela, sirovine, energenti, troškovi energije
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE