GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saponia: Više nego prepolovljena neto dobit

Saponia: Više nego prepolovljena neto dobit
VISOKI TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 17:57
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Osječka Saponia ostvarila je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci na razini grupe neto dobit od 16,4 milijuna kuna, što je 52,2 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u četvrtak.

Saponia je u tom razdoblju ostvarila ukupni prihod od 511,8 milijuna kuna, što je gotovo četiri posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihod od prodaje Saponia brendova uvećan je za 5 posto te je iznosio 360 milijuna kuna, prihod od prodaje Koestlin brendova uvećan je 8 posto, na 45,7 milijuna kuna, a Kandit brendova za jedan posto, na 87,6 milijuna kuna, dok je prihod od ostale prodaje smanjen 6 posto, na 13,3 milijuna kuna, navodi se dalje u izvješću.

Ukupni rashodi iznosili su 495,4 milijuna kuna, te su bili za osam psoto veći nego lani.

"Od početka godine pojačava se troškovni pritisak kroz rast cijena sirovina i ambalaže, energenata te daljnjim povećanjem prosječne bruto plaće zaposlenika. Za devet mjeseci troškovi materijala za proizvodnju veći su za 33 posto, a cijene energenata i goriva od početka godine više su za 23 posto. U proteklom kvartalu negativan utjecaj rasta cijena inputa je još izraženiji te je njihov indeks 142. Kako bi očuvali standard naših zaposlenika, nastavilo se sa provođenjem politike povećanja prosječne bruto plaće zaposlenicima, koja je u proteklih devet mjeseci viša za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", kazala je predjsednica Uprave Saponije Dajana Mrčela.

Prosječna neto plaća iznosila je u tom razdoblju 5.900 kuna, a bruto plaća 9.176 kuna, navodi se, između ostalog, u izvješću.

Od važnijih poslovnih događaja, kompanija je 12. srpnja potpisala memorandum o zaključenju ugovora o prodaji dionica zadarske Maraske Stanić Beveragesu te je obavljen prijenos dionica. Nadalje, u tijeku je proces pripajanja povezanog društva Mercos d.o.o. temeljem Ugovora o pripajanju od 16. rujna, a efekti tog pripajanja reflektirat će se u sljedećem razdoblju.

Tagovi: Saponia, Dajana Mrčela, sirovine, energenti, troškovi energije
PROČITAJ I OVO
Holding sindikatima dao novu ponudu, sastanak tek poslijepodne
PONUDA
Holding sindikatima dao novu ponudu, sastanak tek poslijepodne
ZAGREB - Pregovori predstavnika sindikata i Uprave Holdinga zasad nisu dali rezultata. Pomirba nije postignuta pa ni dogovor o povećanju plaća za svih 7000 radnika. Ako se ne dogovore tijekom današnjega dana, stječu se uvjeti za generalni štrajk.
Glovo otpušta 250 radnika
OTPUŠTANJA
Glovo otpušta 250 radnika
BARCELONA - Glovo planira otpustiti 250 radnika u pratećim službama zbog smanjene potražnje u razdoblju visoke inflacije i skoka troškova života.
PIK Vrbovec za svoje zaposlenice osigurao besplatne higijenske uloške
ULOŠCI
PIK Vrbovec za svoje zaposlenice osigurao besplatne higijenske uloške
VRBOVEC - PIK Vrbovec je za svojih preko 700 zaposlenica osigurao besplatne higijenske uloške. Aparati s higijenskim ulošcima postavljeni su u dvije garderobe za žene u proizvodnom pogonu i u ženskim toaletima PIK Vrbovca, kako bi jedna od osnovnih higijenskih potrepština bila dostupna svim zaposlenicama.
Philips otpušta 6.000 zaposlenika diljem svijeta
REZOVI
Philips otpušta 6.000 zaposlenika diljem svijeta
NEW YORK - Nizozemska kompanija Philips otpustit će oko 6000 zaposlenika diljem svijeta, što je osam posto od ukupnog broja zaposlenih, zbog nepredviđenih troškova nastalih povlačenjem s tržišta medicinskog uređaja za liječenje problema sa spavanjem.
Neviđena blamaža Rio Tinta: U Australiji izgubili radioaktivnu kapsulu
OPASNO
Neviđena blamaža Rio Tinta: U Australiji izgubili radioaktivnu kapsulu
CANBERRA - Multinacionalna rudarska kompanija Rio Tinto je ranije ovaj mjesec izgubila radioaktivnu kapsulu te se javnosti ispričala zbog toga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE