GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samir Hadžić novi direktor Uljanik Brodogradnje 1856

Samir Hadžić novi direktor Uljanik Brodogradnje 1856
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 16:46
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Novi direktor Uljanik Brodogradnje 1856, firme koja je nakon financijskog brodoloma kroz stečajni postupak naslijedila "stari" Uljanik, je Samir Hadžić. Jedan od osnivača Stožera za obranu brodogradnje i nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Uljanika tu će dužnost prema odluci Skupštine društva privremeno obnašati u narednih šest mjeseci.

Prije njega tu je funkciju, isto tako privremeno, obnašala stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić, no nakon nedavne dokapitalizacije imovinom Uljanik Brodogradilišta u stečaju, ona je s nje odstupila. Tvrtka Uljanik Brodogradnja 1856, podsjetimo, formirana je s ciljem ponovnog pokretanja proizvodnje i oživljavanja brodogradnje u Puli.

Početkom prosinca Trgovački sud u Pazinu formalizirao je njezinu dokapitalizaciju, te je uz Uljanik d.d. u stečaju među osnivače upisano i Uljanik Brodogradilište. Temeljni kapital Uljanik Brodogradnje 1856 dokapitalizacijom je uvećan za više od 131 milijun kuna, odnosno sada iznosi 136,4 milijuna.

Odlukom vjerovnika Brodogradilište u stečaju u novu tvrtku unijelo je radne strojeve, vozila, postrojenja, uređaje i raznu inventarnu opremu koja nije bila opterećena hipotekama, te na taj način stekla 97 posto vlasničkog udjela u njoj. Kad je imovina nove tvrtke u pitanju, još koncem listopada Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak da dođe do zamjene hipoteka koje postoje na dizalicama na Uljanikovom otoku, odnosno da država postane vlasnik dizalica, te da potom tom imovinom dokapitalizira Uljanik Brodogradnju 1856, a "blagoslov" na tu odluku mogao bi sutra dati i Nadzorni odbor HBOR-a.

Dokapitalizacijom Uljanik Brodogradnje 1856 ispunili su se uvjeti i dobio "kolateral" da se uz jamstvo Republike Hrvatske od HBOR-a zatraži kredit od 32,5 milijuna kuna predviđenih za pripremu proizvodnje i to je osnovna zadaća koju je Hadžić od Skupštine dobio nakon imenovanja. To oživljavanje proizvodnje zasad se uglavnom temelji na dovršetku izgradnje broda za prijevoz žive stoke, Uljanikove novogradnje 526 za koju je upravo krenuo treći krug dražbe koji će trajati do konca siječnja naredne godine. Gradnja procijenjene vrijednosti 128 milijuna kuna u ovom krugu se krugu dražbe nudi na prodaju za četvrtinu svoje vrijednosti, odnosno 32 milijuna kuna. Interes postoji i vjeruje se da će brod u ovom krugu pronaći kupca, no to će se sa sigurnošću moći znati tek ukoliko budu uplaćena jamstva kojima će zainteresirani dokazivati ozbiljnost svojih ponuda.

Inače, ovog su se tjedna na dražbi našli strojevi i oprema Uljanik Strojogradnje u stečaju koji se nalaze na prostoru Arsenala. Ponudu, u drugom krugu te dražbe, u iznosu 10,3 milijuna kuna uvećanih za iznos PDV-a, dale su zajednički dvije lokalne tvrtke, no prema neslužbenim informacijama istu cijenu prihvatila je i tvrtka Benetrade koja je već neko vrijeme zakupac te opreme, te odlukom Skupštine vjerovnika u slučaju prihvaćanja ponude ima pravo prvokupa.

Tagovi: Samir Hadžić, Uljanik Brodogradnja 1856, Uljanik
PROČITAJ I OVO
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
LIJEK
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
NEW YORK - Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su u subotu napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ŠIRENJE
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ZAGREB - CIAK Grupa priopćila je kako je 3. ožujka finalizirala ugovor o preuzimanju Trgometala.
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
ANALIZA - Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi
CJEPIVA
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi

LONDON - Europska unija zatražit će od Sjedinjenih Država da dozvole izvoz cjepiva AstraZenece kako bi nadomijestila vlastite nedostatke u opskrbi, objavio je u subotu Financial Times (FT).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE