GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Salus na korak do preuzimanja mariborskog Farmadenta

Salus na korak do preuzimanja mariborskog Farmadenta
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2023 / 09:05
Autor: SEEbiz
MARIBOR - Gradonačelnici Općine Maribor te općina Starše, Duplek, Hoče-Slivnica, Miklavž na Dravské polju i Rače-Fram, kao predstavnici osnivača tvrtke Farmadent, potpisali su ugovor o prodaji poslovnih udjela s tvrtkom Salus, potvrdio je predsjednik mješovitog međuopćinskog povjerenstva za prodaju udjela kapitala spomenute tvrtke Gorazd Škrabar.

Kako je pojasnio Škrabar, riječ je o prodaji 100 posto poslovnog udjela tvrtke koja se, kao i Salus, bavi veleprodajom lijekova i medicinskih proizvoda. Kupoprodajna cijena iznosi 8,46 milijuna eura, au slučaju uspješne transakcije bit će raspoređena između općina osnivača, prema njihovim udjelima u društvu.

„Ispunjenje kupoprodajnog ugovora izvršit će se nakon ispunjenja odgodnih uvjeta navedenih u ugovoru, a posebno nakon potvrde kupoprodajnog ugovora od strane općinskih vijeća i gradskih vijeća općina osnivača te nakon davanja suglasnosti na ugovor od strane općinskih i gradskih vijeća općina osnivača. tijela za zaštitu tržišnog natjecanja“, dodala je Škrabar.

Iz Salusa su objavili i da je kupoprodajni ugovor potpisan na stranicama Ljubljanske burze. Ujedno dodaju da je potencijalna kupnja Farmadenta u skladu sa strategijom razvoja tvrtke ili grupacije, kojom žele ojačati svoju ulogu jednog od vitalnih članova u ponudi proizvoda i usluga na tom području. zdravstva kroz postavljene strateške ciljeve, inovativnim pristupom i na isplativ način na tržištima jugoistočne Europe.

Salus je prije nekog vremena dostavio obvezujuću ponudu za kupnju 75-postotnog udjela u navedenoj tvrtki, s kupoprodajnom opcijom za kupnju preostale četvrtine poslovnih udjela ili alternativno za trenutni otkup 100-postotnog udjela. Ponuda je sredinom studenoga produljena do 15. prosinca jer su pregovori još uvijek u tijeku, a vjerojatno su u tome važnu ulogu odigrali i lokalni izbori.

Općina Maribor već je u proračunu za 2021. planirala deset milijuna eura prihoda od prodaje Farmadenta. Dobit je sada u cjelini nešto manja, a tome je vjerojatno pridonijelo i nešto lošije poslovanje nekada najprofitabilnije komunalne tvrtke. Prihodi od prodaje u 2021. godini iznosili su 79 milijuna eura, što je devet posto manje nego godinu prije, a tvrtka je godinu završila s neto gubitkom od nešto više od pola milijuna eura.

Općina Maribor s manjim suosnivačima odlučila je prije nekog vremena prodati Farmadent jer ju je na to prisilila država izmjenama zakona o ljekarničkoj djelatnosti. Naime, novostima je zabranjeno općinama kao vlasnicima ljekarni da istovremeno budu vlasnici veledrogerije lijekova.

Iako su općine, pa tako i Ljubljana s LL Grosistom, krajem prošle godine uspjele uvjeriti DZ da promijeni zakonsku regulativu koja je u zadnji čas spriječila prisilnu prodaju, Maribor je odlučio nastaviti proces prodaje.

Tagovi: Salus, Farmadent
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE