GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD i EU potpisali sporazum o većem izvozu američke govedine u EU

SAD i EU potpisali sporazum o većem izvozu američke govedine u EU
GOVEDINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2019 / 12:49
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump objavio je jučer da je potpisan sporazum kojim će se povećati izvoz američke govedine na tržište Europske unije, čime je njegova administracija postigla umjerenu pobjedu dok i dalje vodi trgovinski rast s Kinom.

- Sporazum koji smo danas potpisali snizit će trgovinske barijere u Europi i proširiti pristup američkim poljoprivrednicima i rančerima, izjavio je Trump.

Sporazum su potpisali američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizier, EU veleposlanik u SAD-u Stavros Lambrindis i EU predstavnik Jani Raappana.
Nakon njegova potpisivanja, Trump se našalio kazavši da njegova administracija radi s EU i "na 25-postotnim carinama na sve Mercedese i BMW-e koji dolaze u našu zemlju". Poslije je dometnuo: "Samo se šalim", uz smijeh.

Sporazum o govedini pomoći će ublažiti štetu koju američki proizvođači trpe zbog carina koje je uveo Peking na američke proizvode kao odmazdu za američke carine na kinesku robu. Trump je kazao i da će u prvoj godini bescarinski izvoz američke govedine u EU porasti za 46 posto, a u idućih sedam godina dodatnih 90 posto.

- Ukupno će bescarinski izvoz narasti sa 150 na 420 milijuna dolara, što je povećanje za više od 180 posto, poručio je Trump.

Europska komisija objavila je da sporazum s SAD-om o govedini neće povećati ukupni uvoz govedine u EU, kao i da sva govedina koja stiže na EU tržište mora biti bez hormona, u skladu s europskim pravilima o zdravstvenoj ispravnosti hrane.

Potpisani sporazum o govedini u potpunosti je u skladu s WTO pravilima te se njime utvrđuje da će uvozna kvota od 35.000 tona sada biti alocirana na SAD, postupno kroz sedam godina, a ostatak uvozne kvote bit će raspoloživ za ostale izvoznike, navodi se u priopćenju EU. Sporazum još mora potvrditi Europski parlament.

Tagovi: američka govedina, govedina, Europska unija, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
SUKOBI
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
BRUXELLES - Europska unija zaprijetila je eskalacijom 15-godišnjeg spora sa SAD-om oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu ukoliko Washington ne pristane na dogovor, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19
ZAJAM
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19

BERLIN - Njemačka biotehnološka kompanija CureVac, koja razvija cjepivo za Covid-19, dobila je od Europske investicijske banke (EIB) zajam u iznosu 75 milijuna eura kako bi proširila kapacitete za njegovu proizvodnju.

Kekezu novi mandat na čelu Đure Đakovića
KARIJERE
Kekezu novi mandat na čelu Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - Nadzorni odbor društva Đuro Đaković Grupa d.d., danas je donio odluku o imenovanju člana Uprave, Hrvoja Kekeza, na novo mandatno razdoblje.
Švicarska preplavljena respiratorima nabavljenima u vrijeme pandemije
RESPIRATORI
Švicarska preplavljena respiratorima nabavljenima u vrijeme pandemije
ŽENEVA - Švicarske vlasti razmatraju što učiniti s viškom respiratora koje su kupovale u velikim količinama u vrijeme kada je izbila pandemija koronavirusa.
Boeing prekida proizvodnju modela 747
PREKID
Boeing prekida proizvodnju modela 747
SEATTLE - Kompanija Boeing planira prekinuti proizvodnju svog aviona 747 jumbo jet (preciznije 747-8) za dvije godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE