GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada

SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
PLASTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2021 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjedinjene Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svijetu, pokazuje novo izvješće objavljeno u srijedu, koje poziva na razvoj nacionalne strategije kako bi se tome stalo na kraj.

Ukupno, SAD su generirale oko 42 milijuna tona plastičnog otpada 2016. - više nego dvostruko u odnosu na Kinu i više od zemalja EU-a zajedno, pokazuje izvješće Nacionalne akademije za znanost, inženjerstvo i medicinu. Pritom SAD predstavlja manje od 5 posto svjetske populacije.

Prosječno svaki Amerikanac stvori godišnje 130 kilograma plastičnog otpada, a na drugom mjestu je Ujedinjeno Kraljevstvo s 98 kilograma. U Francuskoj prosjek je 43 kg.

"Uspjeh čudesnog izuma plastike u 20. stoljeću stvorio je također poplavu plastičnog otpada na svjetskoj razini, svagdje kamo pogledamo", piše Margaret Spring, predsjednica Odbora stručnjaka koji su pisali izvješće naručeno od američkog Kongresa.

Ona je problem nazvala "ekološkom i socijalnom krizom".

Najmanje 8,8 milijuna tona plastičnog otpada završi u oceanu svake godine u svijetu, što je oko jednog kamiona za smeće koji se istovari u more svake minute, pojašnjava izvješće.

Sva plastika, uključivo i ona bačena na tlo, ima potencijal da na kraju završi u oceanu, dodaje se.

Aktualnim ritmom, količina plastike bačena u ocean mogla bi doseći 53 milijuna tona godišnje od 2030. što je polovica ukupne težine ribe koja se godišnje izlovi u oceanu.

Proizvodnja plastike je eksplodirala od 80-tih godina prošlog stoljeća ali ne i reciklaža, naglašava se u izvješću.

Ono preporuča da se razvije nacionalna strategija u SAD-u do kraja 2022. godine i detaljizira više pravaca kojima bi se mogao napasti problem, primjerice postavljanje limita na proizvodnju plastike koja se ne reciklira ili razvoj zamjena plastici.

Radi se o najsveobuhvatnijem izvješću o zagađenju plastikom koje je ikad objavljeno, rekla je Judith Enk, predsjednica organizacije Beyond Plastics.

Tagovi: plastika, plastični otpad
PROČITAJ I OVO
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
Atlantic Grupa poboljšala očekivanja poslovnih rezultata za 2021.
OČEKIVANJA
Atlantic Grupa poboljšala očekivanja poslovnih rezultata za 2021.
ZAGREB - Društvo procjenjuje da će uslijed boljih od očekivanih prodajnih rezultata u zadnja dva mjeseca 2021. godine ukupan rast prihoda od prodaje za 2021. godinu iznositi oko 8,5%.
Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
LITIJ
Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
ZAGREB - Vlada Srbije ukinula je u četvrtak uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija, te sve dozvole i uredbe vezane uz kompaniju "Rio Tinto", izjavila je premijerka Ana Brnabić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE