GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P potvrdio kreditni rejting HEP-a, poboljšao ocjenu samostalnog kreditnog profila

S&P potvrdio kreditni rejting HEP-a, poboljšao ocjenu samostalnog kreditnog profila
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2019 / 19:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's (S&P) potvrdila je u utorak kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede d.d. (HEP) 'BB%2B', uz stabilnu prognozu, i poboljšala ocjenu samostalnog kreditnog profila, s 'bb' na 'bb plus ', izvijestio je HEP u utorak.

Kreditni rejting 'BB plus' odražava ocjenu agencije da je kompanija "manje ranjiva u kratkoročnoj perspektivi" ali je i dalje u značajnoj mjeri osjetljiva na eventualne nepovoljne poslovne, financijske i ekonomske prilike.

Ocjena samostalnog kreditnog profila (SACP) HEP-a poboljšana je iz 'bb' u 'bb%2B' zahvaljujući poboljšanom upravljanju "vrlo nestabilnim hidrološkim uvjetima i fluktuacijama cijena sirovina", stoji u izvješću Standard & Poor'sa.

SACP je sastavnica kreditnog rejtinga i predstavlja ocjenu kreditne sposobnosti poduzeća koja ne uzima u obzir mogućnost izvanredne državne pomoći. Drugi je element rejtinga državnih poduzeća rejting države.

"Očekujemo da će HEP i dalje bilježiti solidnu kreditnu metriku, s omjerom prihoda od poslovanja i duga iznad 60 posto u sljedećih 12 mjeseci te iznad 45 posto u sljedeće dvije do tri godine", ističu u agenciji.

Prognoza je stabilna i odražava onu za rejting Hrvatske i ocjenu agencije da "daljnje poboljšanje HEP-ova samostalnog kreditnog profila (SACP) u kratkoročnoj perspektivi nije vjerojatno".

Analitičari agencije S&P ističu da je poboljšanje ocjene samostalnog kreditnog profila rezultat očekivanja da će se smanjiti volatilnost HEP-ove dobiti s obzirom na hidrološke okolnosti ili cijene energenata. Vjeruju da će HEP i dalje biti pod utjecajem volatilnosti karakteristične za proizvodnju iz hidroelektrana, ali da će je bolje kontrolirati.

Također se ističe kako je HEP restrukturirao svoje poslovanje da bi osigurao dugoročnu učinkovitost i fleksibilnu strukturu troškova na razini grupe te se očekuje da će HEP nastaviti ostvarivati dobre poslovne rezultate.
Objašnjavajući ocjenu o poboljšanom upravljanju po pitanju izloženosti vrlo promjenjivim hidrološkim okolnostima i fluktuacijama cijena energenata, u agenciji pojašnjavaju kako je HEP-ova postupna, ali jasna transformacija usmjerena na smanjenje volatilnosti dobiti zaštitila financijske pokazatelje tijekom zadnjeg sedmogodišnjeg ciklusa u kojem su se izmjenjivale loše i povoljne hidrološke okolnosti.
„Iznimno smo zadovoljni povećanjem samostalne ocjene kreditnog rejtinga što je jasna potvrda aktivnog i kvalitetnog upravljanja ukupnim poslovanjem HEP grupe. Ova ocjena predstavlja priznanje Hrvatskoj elektroprivredi za kontinuirano učinkovito upravljanje vanjskim i unutarnjim čimbenicima poslovanja", izjavio je uz ostalo predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.
Zadržavanje snažnog tržišnog položaja u višegodišnjem razdoblju, financijska likvidnost i stabilnost HEP čine snažnom kompanijom, spremnom za uspješno poslovanje i otpornom na moguće nepovoljne promjene u poslovnom okruženju, kaže Barbarić.
Ističe da će pokrenuta ubrzana izgradnja novih te rekonstrukcija i modernizacija postojećih energetskih kapaciteta u skladu s obnovljivim scenarijem razvoja HEP-a, strateškim dokumentima Republike Hrvatske te globalnim energetsko-klimatskim ciljevima i trendovima, dodatno povećati buduću operativnu efikasnost HEP grupe.

Tagovi: Standard&Poor\'s, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE