GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ryanair zaključio ljetnu polovinu godine s gubitkom

Ryanair zaključio ljetnu polovinu godine s gubitkom
U MINUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
DUBLIN - Irski avioprijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak da je ključnu ljetnu polovinu godine zaključio s gubitkom, prvi puta u nekoliko desetljeća, upozorivši da će zbog koronakrize vjerojatno biti prisiljen smanjiti kapacitete i idućeg ljeta.

Najveći europski niskobudžetni prijevoznik obično ostvaruje većinu godišnje dobiti u šestomjesečnom razdoblju do kraja rujna a ove je godine zbog pandemije koronavirusa prevezao 80 posto manje putnika nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Rezultat je gubitak od 197 milijuna eura, u usporedbi s 1,15 milijardi eura dobiti u prvoj polovini prošle poslovne godine.

Izvršni direktor Michael O'Leary već je u rujnu 'otpisao' predstojeću zimu a kompanija u danas objavljenom izvješću nije objavila procjenu rezultata u tekućoj poslovnoj godini koja završava u ožujku.

Istaknuli su tek da u razdoblju od listopada do ožujka očekuju veći gubitak nego u prvoj polovini poslovne godine.

Potvrdili su da bi u cijeloj godini trebali prevesti 38 milijuna putnika, u odnosu na prošlogodišnjih 149 milijuna, ali i upozorili da bi broj mogao biti još i manji "nastave li vlade EU-a loše upravljati zračnim prijevozom i uvedu li dodatna ograničenja putovanja bez koordinacije".

Zračni promet u cijeloj Europi mogao bi ove zime biti i do 75 posto niži no što je uobičajeno, naveo je O'Leary u prezentaciji poslovnih rezultata.

Ryanair planira sljedećeg ljeta letjeti s 50 do 80 posto uobičajenih kapaciteta, ovisno o razvoju pandemije.

Bilanca Ryanaira spada među najjače u zrakoplovnom sektoru i na kraju rujna imali su na raspolaganju 4,5 milijardi eura i zrakoplove vrijedne oko sedam milijardi eura.

Naveli su da je njihov gotovinski saldo poduprla naknada dobavljača Boeinga u razdoblju od srpnja do rujna u vrijednosti 250 milijuna eura.

Ističu da još nisu zaključili razgovore s Boeingom o naknadi za 18-mjesečno kašnjenje isporuka prizemljenih 737 MAX-ova. Nadaju se da će najmanje 30 zrakoplova biti isporučeno na vrijeme da ih koriste na vrhuncu ljetne sezone u sljedećoj godini.

Glavni financijski direktor Neil Sorahan izjavio je da su pregovarali i s Airbusom, ali su po njegovim riječima razgovori s Boeingom bolje "napredovali".

Tagovi: Ryanair, Michael OLeary, poslovni rezultati, zračni prijevoz
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE