GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ryanair smanjuje prijevozničke kapacitete zbog drugog vala pandemije

Ryanair smanjuje prijevozničke kapacitete zbog drugog vala pandemije
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 17:46
Autor: SEEbiz / H

DUBLIN - Irski avioprijevoznik Ryanair snizio je u srijedu ciljani broj putnika u ovoj godini, pridruživši se nizu europskih prijevoznika koji su najavili dodatno smanjenje kapaciteta zbog opetovanog rasta broja zaraženih Covidom-19 i ograničenja putovanja.

"Zima 2020. bit će za otpis“, predvidio je izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary u razgovoru za Reuters.

Ryanair sada očekuje da će u fiskalnoj godini do kraja ožujka 2021. prevesti 50 milijuna putnika, dvije trećine manje nego prošle fiskalne godine. U svibnju snizili smo ciljanu brojku na 80 milijuna, u srpnju na 60 milijuna, a mogla bi pasti još i niže, dodaje O'Leary.

Najveći europski niskobudžetni prijevoznik sprema se prema njegovim najavama zatvoriti nekoliko baza a u nekima će smanjiti kapacitete.

Oporavak od posljedica pandemije koronavirusa i mjera njezina suzbijanja neravnomjeran je i teži no što se očekivalo, zbog ograničenja putovanja i karantene u zemljama diljem Europe, tvrde zrakoplovne tvrtke.

Ryanairov konkurent easyJet već je ukinuo 4.500 radnih mjesta i zatvorio tri baze u Velikoj Britaniji, a u utorak je dodatno smanjio raspored letenja u tekućem tromjesečju.

Mađarski Wizz Air svojedobno je najavio agresivne poteze radi povećanja tržišnog udjela i novu bazu u zračnoj luci London Gatwick, da bi prošlog tjedna smanjio obujam poslovanja u tekućem kvartalu na 60 posto kapaciteta, s prethodno očekivanih 80 posto.

Ukupno su rasporedi putovanja na bliže destinacije u rujnu smanjeni na 43 posto europskih kapaciteta, s kolovoških 47,6 posto, rekla je analitičarka Barclaysa Rishika Savjani, a to je samo dio priče.

„Mislimo da se potražnja kreće ispod tih razina i zato očekujemo slabiju iskorištenost kapaciteta u putničkom prijevozu i niže cijene u tom tromjesečju“, rekla je Savjani.

„Cijene će se žestoko spuštati“ u sljedećim mjesecima, rekao je šef Ryanaira, koji je među prvima upozorio na izgledni cjenovni rat prijevoznika, potaknut epidemijom. Praksa je krenula u Kini, čije se tržište oporavlja i neki prijevoznici sada nude povoljne pakete usluga.

U takvim bi uvjetima tradicionalni prijevoznici, poput Air France-KLM-a i Lufthanse, mogli biti prisiljeni zatražiti dodatnu pomoć države, povrh već odobrenih milijardi eura, upozoravaju analitičari. Air France mora se snažno oporaviti kako bi izbjegao nacionalizaciju, dodaje Reuters.

Tagovi: Ryanair, koronakriza, zračni prijevoz
PROČITAJ I OVO
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
PLAĆE
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
ZAGREB - Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske.
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
BONUSI
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
ZAGREB - Upravni odbor Fortenove odlučio je menadžmentu isplatiti bonuse za ostvarene poslovne rezultate u protekloj poslovnoj godini.
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
BOLJE OD OČEKIVANJA
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
NEW YORK - Američki zdravstveni konglomerat Johnson & Johnson premašio je očekivanja analitičara svojim rezultatima u prvom kvartalu ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE