GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ryanair očekuje godišnji gubitak od čak milijardu eura

Ryanair očekuje godišnji gubitak od čak milijardu eura
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2021 / 16:33
Autor: SEEbiz / H
DUBLIN - Irski avioprijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak o oštrom padu prihoda na kraju prošle godine, procijenivši da će financijsku godinu zaključiti s blizu milijardu eura gubitka, ali i da bi ljeto trebalo biti "pristojno".

Zadnja tri mjeseca 2020. godine najveći europski niskobudžetni prijevoznik zaključio je s neto gubitkom od 306 milijuna eura. U istom razdoblju godine ranije poslovao je s neto dobiti od 88 milijuna eura.

Prihodi su mu potonuli na 340 milijuna eura. U istom razdoblju godine ranije iznosili su 1,91 milijardu eura.

U razdoblju od listopada do prosinca kompanija je zbog ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa prevezla samo osam milijuna putnika, čak 78 posto manje nego u istom razdoblju godine ranije.

U financijskoj godini koja završava u ožujku najveći europski niskobudžetni prijevoznik očekuje gubitak u rasponu od 850 do 950 milijuna eura, pet puta veći od prethodnog rekorda u 2009. godini.

"Covid 19 i dalje hara zrakoplovnim sektorom. Financijska 2021. bit će najizazovnija godina u 35-godišnjoj povijesti Ryanaira", objavio je izvršni direktor Michael O'Leary.

Kompanija ipak očekuje ubrzani oporavak između srpnja i rujna, u drugom financijskom tromjesečju, i povratak na 70 i 90 posto normalne razine u drugoj polovini financijske godine, između listopada i ožujka iduće godine.

"Nadamo se da će, kako se ljeto bude bližilo vrhuncu, ograničenja biti ublažena... a suspregnuta je potražnja ogromna. Mislim da bi ljeto moglo biti razumno", rekao je glavni financijski direktor Neil Sorahan.

Zimi se "nadamo povratku u neku normalu", dodao je Sorahan.

Analitičari smatraju da Ryanair spada među prijevoznike najbolje pozicionirane da prevlaju koronakrizu, s obzirom na puno gotovine u bilanci i činjenicu da ne leti na udaljene destinacije niti nudi letoe u poslovnoj klasi.

Na kraju prošle godine Ryanair je prema izvješću imao na raspolaganju 3,5 milijardi eura gotovine, milijardu manje nego na kraju rujna.

Tvrtka je potvrdila procjenu prema kojoj bi u poslovnoj godini koja završava u ožujku trebala prevesti između 26 i 30 milijuna putnika, u usporedbi sa 149 milijuna prevezenih u prethodnoj financijskoj godini.

Upozorili su ipak na rizik da bi brojka mogla biti bliže "donjem dijelu raspona".

Tagovi: Ryanair, gubitak, zračni prijevoz, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE