GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ryanair dobio prve sudske bitke protiv državne pomoći KLM-u i TAP-u

Ryanair dobio prve sudske bitke protiv državne pomoći KLM-u i TAP-u
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 14:43
Autor: SEEbiz / H
DUBLIN - Europski sud uvažio je žalbu irskog prijevoznika Ryanaira i poništio odluku Europske komisije kojom je odobrena državna pomoć nizozemskom KLM-u i portugalskom TAP-u, upozorivši na "neadekvatno obrazloženje".

"Opći sud poništava odluku Komisije kojom je odobrena nizozemska financijska pomoć zrakoplovnoj kompaniji KLM u pandemiji covida 19, usred pandemije covida 19, uz neadekvatno obrazloženje", priopćio je sud.

Poništenje odluke i povrat pomoći bit će suspendirani dok Komisija ne donese nove odluke, naglasio je sud.

Iz istog je razloga poništena dozvola EK za državnu pomoć portugalskom prijevozniku TAP-u.

Komsija je odobrila 3,4 milijarde eura nizozemske pomoći KLM-u i 1,2 milijarde eura portugalskog kredita Transportes Aereos Portuguesesu (TAP) prošle godine.

"Dozvole EK za državnu potporu Air France-KLM-u i TAP-u bila su u suprotnosti s temeljnim načelima zakona EU-a i poništile su napredak u procesu liberalizacije zračnog prometa nagrađivanjem neučinkovitosti i poticanjem nelojalne konkurencije", objavio je Ryanair nakon presude.

Iz KLM-a su pak poručili da presuda neće imati konzekvence jer kompanija neće morati vratiti državnu pomoć dok Komisija ne analizira svoju odluku.

U TAP-u nisu željeli komentirati presudu.

Portugalski premijer Antonio Costa rekao je novinarima da je odluka preliminarna i da je pomoć opravdana s obzirom na posljedice pandemije koronavirusa.

"S obzirom na krizu koja je pogodila zrakoplovni sektor širom svijeta, bilo je nezamislivo da Komisija ne ukine ograničenja za državnu pomoć", naglasio je Costa. "Neutemeljena bi bila ocjena da njihovi stručnjaci nisu dobro proučili materiju", dodao je portugalski premijer.

U odvojenom je sporu europski sud danas odbacio žalbu Ryanaira na zeleno svjetlo Bruxellesa španjolskom 10 milijardi eura vrijednom fondu za pomoć tvrtkama pogođenim koronakrizom, presudivši da je u skladu a zakonima EU-a.

U travnju suci su potvrdili i dozvolu EK za potporu SAS-u i Finnairu, a u veljači ovjerili su i dozvole za potporu Air Franceu.

Ryanair je podigao ukupno 16 tužbi protiv Komisije zbog odobravanja državnih potpora aviokompanijama, uključujući Lufthansu, KLM, Austrian Airlines i TAP, i državnim programima koji uglavnom pogoduju nacionalnim avioprijevoznicima, napominje Reuters.

Vlade širom svijeta upumpale su milijarde eura u zrakoplovni sektor, teško pogođen mjerama zatvaranja koje su vlade uvele kako bi zaustavile širenje covida 19.

Tagovi: Ryanair, kompanija KLM, TAP Portugal
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE