GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski veleposlanik u Ljubljani nada se rješenju spora oko Mercatora

Ruski veleposlanik u Ljubljani nada se rješenju spora oko Mercatora
NADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski veleposlanik u Sloveniji Timur Ejvazov nada se da će do kraja godine biti otklonjene zapreke za prijenos Mercatora na Fortenova grupu, izazvane odlukom slovenskog regulatora za tržišno natjecanje, napominjući da bi to bilo i u ruskom interesu.

"Pažljivo pratimo događaje u Mercatoru i Agrokoru", kazao je Ejvazov u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer", dodavši da se nastavljaju razgovori kako bi se našao kompromis, pri čemu ruska strana očekuje da će se obostrano rješenje naći do kraja ove godine.

O tome je, kako je naveo, već razgovarao s nadležnima u slovenskim ministarstvima gospodarstva i vanjskih poslova.

Po njegovim riječima, ruske banke koje su investirale u Agrokor shvaćaju važnost Mercatora za slovensko gospodarstvo i važnost Mercatora kao velikog kupca za slovenske dobavljače, ali ne i poteze slovenske regulatorne agencije za tržišno natjecanje koja je privremeno zaplijenila 70 posto Agrokorovih dionica u Mercatoru, zbog navodnog prekršaja prilikom preuzimanje manje punionice vode Costella u vrijeme kad je Agrokor vodio Ivica Todorić, te tako praktično blokirala prijenos Mercatora na novu grupu.

"Pokazali smo veliku dozu strpljenja, no treba razumjeti i to da je Sberbank državna banka. To znači da je njen većinski udio u vlasništvu ruske vlade. To je banka u kojoj je novac ruske države i zato svim naporima moramo tražiti rješenja kako sačuvati naše interese", kazao je ruski veleposlanik.

Slovenski viši sud je prije mjesec dana smanjio kaznu slovenskog regulatora za tržišno natjecanje izrečenu Agrokoru koja je uzrokovala odgodu prijenosa na Mercatora na Fortenova grupu, i to s 53,5 na samo jedan milijun eura, što je navodno trebao biti kompromis za deblokadu procesa prijenosa dionica na Fortenovu.

No, kako navode slovenski mediji, Agrokorova uprava odbila je platiti i tih jedan milijun eura, smatrajući da je riječ o načelnoj stvari, jer kažnjavanje nema pravnog temelja nego je pokušaj da se vlasnici Fortenove privole na ekskluzivan položaj slovenskih dobavljača u novoj trgovačkoj grupi.

Tagovi: Mercator, Agrokor, fortenova grupa, Vlada Slovenije, Sberbank, Timur Ejvazov
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE