GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski veleposlanik u Ljubljani nada se rješenju spora oko Mercatora

Ruski veleposlanik u Ljubljani nada se rješenju spora oko Mercatora
NADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski veleposlanik u Sloveniji Timur Ejvazov nada se da će do kraja godine biti otklonjene zapreke za prijenos Mercatora na Fortenova grupu, izazvane odlukom slovenskog regulatora za tržišno natjecanje, napominjući da bi to bilo i u ruskom interesu.

"Pažljivo pratimo događaje u Mercatoru i Agrokoru", kazao je Ejvazov u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer", dodavši da se nastavljaju razgovori kako bi se našao kompromis, pri čemu ruska strana očekuje da će se obostrano rješenje naći do kraja ove godine.

O tome je, kako je naveo, već razgovarao s nadležnima u slovenskim ministarstvima gospodarstva i vanjskih poslova.

Po njegovim riječima, ruske banke koje su investirale u Agrokor shvaćaju važnost Mercatora za slovensko gospodarstvo i važnost Mercatora kao velikog kupca za slovenske dobavljače, ali ne i poteze slovenske regulatorne agencije za tržišno natjecanje koja je privremeno zaplijenila 70 posto Agrokorovih dionica u Mercatoru, zbog navodnog prekršaja prilikom preuzimanje manje punionice vode Costella u vrijeme kad je Agrokor vodio Ivica Todorić, te tako praktično blokirala prijenos Mercatora na novu grupu.

"Pokazali smo veliku dozu strpljenja, no treba razumjeti i to da je Sberbank državna banka. To znači da je njen većinski udio u vlasništvu ruske vlade. To je banka u kojoj je novac ruske države i zato svim naporima moramo tražiti rješenja kako sačuvati naše interese", kazao je ruski veleposlanik.

Slovenski viši sud je prije mjesec dana smanjio kaznu slovenskog regulatora za tržišno natjecanje izrečenu Agrokoru koja je uzrokovala odgodu prijenosa na Mercatora na Fortenova grupu, i to s 53,5 na samo jedan milijun eura, što je navodno trebao biti kompromis za deblokadu procesa prijenosa dionica na Fortenovu.

No, kako navode slovenski mediji, Agrokorova uprava odbila je platiti i tih jedan milijun eura, smatrajući da je riječ o načelnoj stvari, jer kažnjavanje nema pravnog temelja nego je pokušaj da se vlasnici Fortenove privole na ekskluzivan položaj slovenskih dobavljača u novoj trgovačkoj grupi.

Tagovi: Mercator, Agrokor, fortenova grupa, Vlada Slovenije, Sberbank, Timur Ejvazov
PROČITAJ I OVO
Koronavirus strmoglavio putnički zračni prometu u Frankfurtu na razinu iz 1984.
OŠTAR PAD
Koronavirus strmoglavio putnički zračni prometu u Frankfurtu na razinu iz 1984.
FRANKFURT - Broj putnika u zračnoj luci u Frankfurtu strmoglavio se prošle godine na razinu koja nije evidentirana još od 1984. godine, a razlog je kriza koju je prouzročila pandemija koronavirusa, izvijestila je uprava Fraporta.
The Coca-Cola Company osnažila ekonomske pozicije 6 milijuna poduzetnica i nadmašila postavljene ciljeve
PRIGODNO
The Coca-Cola Company osnažila ekonomske pozicije 6 milijuna poduzetnica i nadmašila postavljene ciljeve
ZAGREB - Prije više od deset godina The Coca-Cola Company je započela svoj put prema ostvarenju ambicioznog cilja globalnog osnaživanja 5 milijuna žena poduzetnica kroz poboljšanje njihove ekonomske pozicije do 2020. godine.
Dostavljači hrane i vozači morat će biti u radnom odnosu?
TRŽIŠTE RADA
Dostavljači hrane i vozači morat će biti u radnom odnosu?
ZAGREB - Europska je komisija sredinom prošlog tjedna pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima o tome kako poboljšati radne uvjete osoba koje rade putem digitalnih radnih platformi.
Likvidnost: HT, Adris i Končar EI na vrhu
NOVČANA POZICIJA
Likvidnost: HT, Adris i Končar EI na vrhu
ANALIZA - Končar posluje s najvećim novčanim udjelom kao postotkom njihove trenutne cijene dionice od 47,9%.
Wizz Air otvara novu bazu u Palermu
BAZA
Wizz Air otvara novu bazu u Palermu
BUDIMPEŠTA - Low cost kompanija Wizz Air najavila je otvaranje nove baze u Palermu u Italiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE