GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rudnik uglja: Profit u prvom kvartalu smanjen 9,6%

Rudnik uglja: Profit u prvom kvartalu smanjen 9,6%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2018 / 18:09
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Rudnik uglja završio je prvi kvartal sa neto profitom od 3,31 milion eura, 9,6 odsto manjim nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Rudnika uglja na kraju marta iznosili su 10,88 miliona eura i bili su 11,2 odsto manji nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi kompanije smanjeni su 11,7 odsto na 7,5 miliona eura. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi dostigli su 3,23 miliona eura, materijala 2,13 miliona, a amortizacije i rezervisanja 1,04 miliona. Ostali poslovni rashodi iznosili su 1,09 miliona eura.

Ukupna aktiva Rudnika uglja na kraju marta vrijedila je 69,36 miliona eura, što je skoro dva odsto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Akumulirani gubitak dostigao je 8,72 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 20,61 milion, a kratkoročna 10,75 miliona eura. Odgođene poreske obaveze iznose 1,03 miliona eura.

Država posjeduje 31,11 odsto udjela u Rudniku uglja, italijanska kompanija A2A 39,49 odsto, a Aco Đukanović 11,84 odsto. Vlasnici 5,13 odsto akcija skriveni su iza CK Zbirnog kastodi računa 1, dok Radoslav Tomić iz Beograda ima 1,1 odsto dionica. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto udjela u kompaniji.

Elektroprivreda (EPCG) je krajem marta objavila odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja. Riječ je o oko 5,06 miliona akcija Rudnika, koje se prodaju po cijeni čiju je fer tržišnu vrijednost revizorska kuća Deloitte, konsultant za taj postupak, procijenila na 6,4 eura po dionici.

Akcionari EPCG usvojili su ranije, na vanrednoj Skupštini, odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja, bez izjašnjavanja predstavnika države i kompanije A2A. Taj postupak je stopirao Privredni sud svega nekoliko sati prije isteka roka za davanje prodajnih naloga u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA).

Odluku u cilju sprječavanja nastanka eventualne nenadoknadive štete je, van ročišta, donijela sudija Nataša Bošković, na osnovu tužbe manjinskog akcionara EPCG, M&V Company u vlasništvu Vasilija Miličkovića.

Konačna odluka Privrednog suda u vezi sa prigovorom EPCG odložena je za narednu sedmicu.

Tagovi: Rudnik uglja, Elektroprivreda Crne Gore, Aco Đukanović, Montenegroberza, A2A
PROČITAJ I OVO
Koronavirus strmoglavio putnički zračni prometu u Frankfurtu na razinu iz 1984.
OŠTAR PAD
Koronavirus strmoglavio putnički zračni prometu u Frankfurtu na razinu iz 1984.
FRANKFURT - Broj putnika u zračnoj luci u Frankfurtu strmoglavio se prošle godine na razinu koja nije evidentirana još od 1984. godine, a razlog je kriza koju je prouzročila pandemija koronavirusa, izvijestila je uprava Fraporta.
The Coca-Cola Company osnažila ekonomske pozicije 6 milijuna poduzetnica i nadmašila postavljene ciljeve
PRIGODNO
The Coca-Cola Company osnažila ekonomske pozicije 6 milijuna poduzetnica i nadmašila postavljene ciljeve
ZAGREB - Prije više od deset godina The Coca-Cola Company je započela svoj put prema ostvarenju ambicioznog cilja globalnog osnaživanja 5 milijuna žena poduzetnica kroz poboljšanje njihove ekonomske pozicije do 2020. godine.
Dostavljači hrane i vozači morat će biti u radnom odnosu?
TRŽIŠTE RADA
Dostavljači hrane i vozači morat će biti u radnom odnosu?
ZAGREB - Europska je komisija sredinom prošlog tjedna pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima o tome kako poboljšati radne uvjete osoba koje rade putem digitalnih radnih platformi.
Likvidnost: HT, Adris i Končar EI na vrhu
NOVČANA POZICIJA
Likvidnost: HT, Adris i Končar EI na vrhu
ANALIZA - Končar posluje s najvećim novčanim udjelom kao postotkom njihove trenutne cijene dionice od 47,9%.
Wizz Air otvara novu bazu u Palermu
BAZA
Wizz Air otvara novu bazu u Palermu
BUDIMPEŠTA - Low cost kompanija Wizz Air najavila je otvaranje nove baze u Palermu u Italiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE