GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rudnik uglja: Profit u prvom kvartalu smanjen 9,6%

Rudnik uglja: Profit u prvom kvartalu smanjen 9,6%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2018 / 18:09
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Rudnik uglja završio je prvi kvartal sa neto profitom od 3,31 milion eura, 9,6 odsto manjim nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Rudnika uglja na kraju marta iznosili su 10,88 miliona eura i bili su 11,2 odsto manji nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi kompanije smanjeni su 11,7 odsto na 7,5 miliona eura. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi dostigli su 3,23 miliona eura, materijala 2,13 miliona, a amortizacije i rezervisanja 1,04 miliona. Ostali poslovni rashodi iznosili su 1,09 miliona eura.

Ukupna aktiva Rudnika uglja na kraju marta vrijedila je 69,36 miliona eura, što je skoro dva odsto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Akumulirani gubitak dostigao je 8,72 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 20,61 milion, a kratkoročna 10,75 miliona eura. Odgođene poreske obaveze iznose 1,03 miliona eura.

Država posjeduje 31,11 odsto udjela u Rudniku uglja, italijanska kompanija A2A 39,49 odsto, a Aco Đukanović 11,84 odsto. Vlasnici 5,13 odsto akcija skriveni su iza CK Zbirnog kastodi računa 1, dok Radoslav Tomić iz Beograda ima 1,1 odsto dionica. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto udjela u kompaniji.

Elektroprivreda (EPCG) je krajem marta objavila odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja. Riječ je o oko 5,06 miliona akcija Rudnika, koje se prodaju po cijeni čiju je fer tržišnu vrijednost revizorska kuća Deloitte, konsultant za taj postupak, procijenila na 6,4 eura po dionici.

Akcionari EPCG usvojili su ranije, na vanrednoj Skupštini, odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja, bez izjašnjavanja predstavnika države i kompanije A2A. Taj postupak je stopirao Privredni sud svega nekoliko sati prije isteka roka za davanje prodajnih naloga u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA).

Odluku u cilju sprječavanja nastanka eventualne nenadoknadive štete je, van ročišta, donijela sudija Nataša Bošković, na osnovu tužbe manjinskog akcionara EPCG, M&V Company u vlasništvu Vasilija Miličkovića.

Konačna odluka Privrednog suda u vezi sa prigovorom EPCG odložena je za narednu sedmicu.

Tagovi: Rudnik uglja, Elektroprivreda Crne Gore, Aco Đukanović, Montenegroberza, A2A
PROČITAJ I OVO
Prvi hibridni sajamski projekt u organizaciji Zagrebačkog velesajma
SAJMOVI
Prvi hibridni sajamski projekt u organizaciji Zagrebačkog velesajma
ZAGREB - Uz nastavak pozitivnog poslovanja i u 2019. godini, Zagrebački velesajam d.o.o. u ovim otežanim pandemijskim vremenima prvi je u Hrvatskoj primijenio inovativni koncept organizacije sajmova i događanja, u hibridnoj inačici ponude usluge.
Qatar Airways ukinuo letove iz Dohe za Sarajevo
LETOVI
Qatar Airways ukinuo letove iz Dohe za Sarajevo

SARAJEVO - Aviokompanija Qatar Airways ne namjerava nastaviti letove iz Dohe prema Sarajevu i Skoplju.

Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
TUŽBE
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
WASHINGTON - Čak 3.500 američkih kompanija tužilo je Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini teških više od 300 milijardi dolara.
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE