GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RTV Vojvodine otpušta 200 radnika

RTV Vojvodine otpušta 200 radnika
OTPUŠTANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2020 / 17:10
Autor: SEEbiz
NOVI SAD - Medijska i novinarska udruženja u Srbiji upozorila su da je otkazima za više od 200 stalnih saradnika na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) "nastavljeno dalje urušavanje javnog medijskog servisa u Vojvodini".

Zajedničko saopštenje za medije uputili su 2. septembra Asocijacija nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres", Asocijacija onlajn medija - AOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Udruženja su ocenila da je na ovaj način ozbiljno ugroženo i pravo nacionalnih i etničkih manjina na informisanje na maternjem jeziku, i podsetila da je zakonska obaveza RTV-a da obezbedi kvalitetan program na manjinskim jezicima.

Vest da bi 200 radnika RTV-a moglo ostati bez posla u medijima se pojavila početkom avgusta. To je za portal Cenzolovka potvrdio i sam generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica. On je za taj portal objasnio da su to radnici angažovani preko Agencije za zapošljavanje, te da tekući ugovor te kuće s agencijom ističe 30. avgusta, a da pokrajinski javni servis trenutno nema novca za sklapanje novih ugovora.

Koprivica je takođe rekao da „veruje da će rebalansom republičkog budžeta RTV-u biti vraćen 201 milion dinara, koliko je oduzeto rebalansom iz aprila ove godine, i da će javna nabavka za angažovanje agencije za zapošljavanje biti sprovedena bez većih problema“, što bi, kako je objasnio, značilo da će se ti radnici krajem godine vratiti na posao.

Medijska udruženja su svom najnovijem saopštenju navela da je „nedopustivo da više od deset redakcija od srede ostaje bez značajne novinarske podrške jer je Vlada Srbije rebalansom budžeta sredinom godine smanjila iznos koji je namenjen toj medijskoj kući“.

„Neshvatljivo je i pogubno da je rukovodstvo te kuće sačekalo poslednji trenutak da o ovom problemu progovori", smatraju u udruženjima i navode da je jedini ispravan potez rukovodstva RTV-a da podnese ostavku.

Ovih 200 medijskih radnika nisu jedini koji su u RTV-u ostali bez posla. Prethodno je, opet zbog manjka novca, Radio-televizija Vojvodine od 1. jula morala da otkaže saradnju sa njih 56, navodi Cenzolovka.

Koprivica je za ovaj portal otkrio da je RTV dobio saglasnost da od 257 radnika angažovanih preko agencije (među kojima je i 90 novinara), njih 50 dobije u toj kući stalni angažman na neodređeno vreme.

Tagovi: RTV Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE