GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rotterdamska luka očekuje čepove i u 2022. godini

Rotterdamska luka očekuje čepove i u 2022. godini
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2021 / 18:14
Autor: SEEbiz
ROTTERDAM - Uska grla i čepovi u kontejnerskom prometu u Rotterdamskoj luci vjerojatno će se nastaviti i tijekom iduće godine, procijenili su u četvrtak dužnosnici najveće europske luke.

"Procjenjujemo da se situacija neće značajnije promijeniti prije kraja 2022.", rekao je Emile Hoogsteden, komercijalni potpredsjednik luke u Rotterdamu.

"Stvari se neće promijeniti budu li svi i dalje kupovali i naručivali stvari putem interneta, u elektronskoj trgovini. Stoga će zagušenja i uska grla potrajati i mi se moramo nositi s tim izazovima i moramo ih prevladati", dodao je Hoogsteden.

Obujam prometa u luci sada je veći no što je bio u 2019. godini, ali je ograničen logističkim izazovima koje luka mora rješavati, istaknuli su lučki dužnosnici.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s rujnom u rotterdamskoj je luci prekrcano 7,8 posto više TEU-a (ekvivalent 20-stopnoga kontejnera) nego u istom razdoblju godine ranije u uvjetima nastavljenog oporavka gospodarstva i globalne trgovine od pandemije covida 19.

U listopadu rast je usporio na 2,2 posto, naveo je Hoogsteden.

Glavni je prioritet trenutno da raspored pretovara tereta bude pouzdaniji, objašnjavaju u luci, ali to je teško postići jer je globalna flota brodova zapravo smanjena za 25 posto zbog duljeg čekanja brodova na ulazu u ključne luke u Aziji i SAD-u.

Ulaz u luku u Rotterdamu trenutno se ne čeka, ali skladišni su kapaciteti popunjeni, a veze s europskim zaleđem otežane, napominju.

Direktor lučkog odjela za kontejnere Hans Nagtegaal rekao je da se prosječno "vrijeme zadržavanja" po kontejneru povećalo na sedam dana, sa četiri prije pandemije.

"Možete zamisliti što to znači za kapacitete terminala, ali i za učinkovitost", istaknuo je Nagtegaal.

Tagovi: Rotterdamska luka, Rotterdam, Emile Hoogsteden
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE