GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rohatinski: HNB može pomoći brodogradnji ciljanim tiskanjem novca

Rohatinski: HNB može pomoći brodogradnji ciljanim tiskanjem novca
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2019 / 09:54
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Poduzeća kakva su sad, i Uljanik i »3. maj«, na ovakav način ne mogu dalje poslovati, ali država kao praktički većinski vlasnik uvijek ima mogućnost da kompletnom reorganizacijom tog sektora postigne odgovarajuće rezultate. Naravno, Vlada će kazati da ne možemo organizirati brodogradnju bez suglasnosti EU-a.

To nije točno: Možemo, samo treba imati hrabrosti to učiniti, rekao je bivši guverner Željko Rohatinski uoči svog jučerašnjeg predavanja na riječkom Ekonomskom fakultetu gdje je i predstavio svoju novu knjigu »Kriza u Hrvatskoj«. Na pitanje novinara o stanju ekonomije vezano za industriju, prije svega brodogradnju koju gubimo, Rohatinski je rekao da je to katastrofa, piše Novi list.

Kaže da možemo voditi i aktivnu monetarnu politiku i sačuvati brodogradnju bez obzira što nam govore da izvana stižu signali da to nije tako. Također, odgovarajući na pitanje novinara, Rohatinski je potvrdio da je aktivna monetarna politika, odnosno štampanje novca koji bi trebalo usmjeriti u gospodarstvo, recept kojim se može pomoći i brodogradnji. Što se tiče uvođenja eura, rekao je da je to prije svega ekonomsko, a ne političko ili politikantsko pitanje.

– Tu su stvari vrlo jednostavne. U formalnom smislu, mi smo prihvatili obavezu uvođenja eura već pristupnim ugovorom u EU. Zbog visokog stupnja euroiziranosti tehničko uvođenje eura ne bi smjelo biti ni veliki ekonomski, ni psihološki problem. Što se tiče inflacijskog udara, on će naravno biti prisutan kao što je bio u svim drugim zemljama, ali neće to biti ništa spektakularno što ne bismo mogli preživjeti. Preživjeli smo i gore stvari.

Suštinsko je pitanje, ne da li ćemo uvesti euro i ne kada ćemo ga uvesti, nego u kakvu eurozonu želimo ući. Onakva kakva je danas, ona ne funkcionira na optimalan način, i tajming, promatrano s naše strane, prije svega zavisi o tome kakvu monetarnu politiku mislimo voditi prije ulaska u eurozonu. Ako je to neutralna monetarna politika, kao što je sada slučaj, onda nam je bolje što prije ući u eurozonu. Ali, ako imamo ambiciju voditi aktivnu monetarnu politiku, onda je najbolje zadržati monetarni suverenitet što je moguće duže.

Na primjedbu da se iz centralne banke poručuje da je manevar za aktivnu monetarnu politiku ograničen, o čemu je i sam znao svojevremeno govoriti, kratko je rekao da u statutu Europske centralne banke i pratećim dokumentima jasno piše da do ulaska u eurozonu svaka zemlja ima monetarni suverenitet, odnosno, u tom je smislu ništa ne priječi da ga koristi.

U svom predavanju guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorio je koristima uvođenja eura, visokom stupnju euroiziranosti, te činjenici da smo i vanjskom trgovinom vezani prije svega za tržište eurozone. S druge strane, velik dio dugova nominiran je u euru pa svako slabljenje tečaja može djelovati prorecesijski. U uvjetima u kojima funkcionira monetarna politika, pretvarati se da imate neku monetarnu neovisnost je naivno, poručio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, koji je jučer, samo u popodnevnim satima, također gostovao na riječkom Ekonomskom fakultetu.

Pitali smo ga što misli o prijedlogu Rohatinskog o tome da se aktivnom monetarnom politikom i ciljanim usmjeravanjem novca može pomoći i brodogradnji.

– Najbolje da onda on (Rohatinski, op.a.) objasni kako bi to izveo, ogradio se Vujčić, dodavši da u sustavu trenutno imamo viškove likvidnosti od 36 milijardi kuna.

Tagovi: Željko Rohatinski, brodogradnja, Hrvatska narodna banka, Boris Vujčić, tiskanje novca, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
REAKCIJE
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
ZADAR - Iz Lučke uprave Zadar opovrgnuli su i netočnima ocijenili tvrdnje Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja, koji je u utorak izjavio da je ta luka predana u ruke turskom vlasniku te da će bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji
OTPIS
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

BEČ - Austrijski osiguravatelj Vienna Insurance Group (VIG) objavio je da je zbog Covida-19 otpisao ukupno 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji.

SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
IZNENAĐENJE
SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
NEW YORK - Dionice Eastman Kodaka srušile su se 40 posto i na putu su da zabilježe najgori jednodnevni pad, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 milijuna dolara.
Novi iskorak Ferrera
STRATEŠKI
Novi iskorak Ferrera
MILANO - Talijan Michele Ferrero, koji je svijetu predstavio čokoladu Nutella, Ferrero i Kinder, sagradio je divovsku obiteljsku slastičarsku tvornicu s godišnjom prodajom od gotovo 10 milijardi eura. Sin Giovanni krenuo je novim putem.
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HOTELIJERI
Preuređeni Lavanda Sunny Hotel by Valamar na otoku Hvaru oduševio goste
HVAR - Uspješno je završena prva faza investicije u Lavanda Sunny Hotel by Valamar u uvali nadomak Starog Grada na otoku Hvaru, čime je započeo širi investicijski ciklus u objekte Helios Farosa u partnerstvu PBZ Croatia osiguranje OMF i Valamar Riviere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE