GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roglić otkrio pod kojim bi se uvjetom vratio u HUP

Roglić otkrio pod kojim bi se uvjetom vratio u HUP
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 14:49
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Nismo pučisti, ne želimo rušiti, nego graditi, ali graditi na čvrstim temeljima, da onaj tko u HUP-u više pridonosi, ima i tome srazmjeran upravljački utjecaj, rekao je Branko Roglić, vlasnik Orbica i bivši dugogodišnji predsjednik te predsjednik Nadzornog odbora HUP-a.

On je, kako je kazao, definitivno izašao iz HUP-a, nezadovoljan činjenicom da su velike kompanije, koje financijski najviše participiraju, kada je odlučivanje u pitanju u zadnje vrijeme stavljene na marginu. Roglić veli da je dio kompanija bio odmah spreman izaći iz ovakvog HUP-a, oko 30 većih tvrtki, no ne bi, kaže, volio da se to na taj način prenosi jer bi to značilo »da su neki pučisti, a oni to nisu«.

– Više je riječ o spontanom nezadovoljstvu velikih koji su osjetili svojevrsnu marginalizaciju i s time se naravno ne možemo složiti. I prije je bilo tako da su mali i srednji naravno u svemu participirali, kao što i u biznisu mali dioničari imaju pravo glasa sukladno svom udjelu. Međutim, sada bi mali htjeli da mi plaćamo, a oni odlučuju, a to ne može tako, poručuje Roglić za Novi list.

Veli da se Statut HUP-a mora mijenjati u pravcu da se počne uvažavati činjenica da netko plaća više, a netko manje. Isto tako, dodaje, u HUP-u je previše administracije koju treba smanjivati, a to se sada više očito ne planira.

– Sa svim tim nisam se mogao pomiriti, te je ovo izraz nezadovoljstva u kojem, ako se u HUP-u nešto ne promijeni, vjerojatno neću biti usamljen, poručuje Roglić.

Na primjedbu da je i sam dugo godina bio na važnim pozicijama u HUP-u te je na neke stvari koje sada spominje, poput »brojne administracije«, mogao utjecati, Roglić odgovara da je to istina, no u HUP-u je, kaže, još donedavno bilo daleko bolje, a postojali su i dodatni planovi da se stvari poboljšaju.

- Smrću Marina Pucara osobno sam izgubio nadu da će stvari ići nabolje, kaže Roglić.

Odgovarajući na naše pitanje, navodi da bi se, kada bi se u Statut HUP-a ugradilo participiranje u upravljanju sukladno visini članarina, bio spreman i vratiti.

– Ja sam gradio HUP, ne želim ga rušiti, već ukazati na nelogičnosti, ističe. Što se tiče mogućeg osnivanja nove poslodavačke udruge o čemu se govorilo da postoji inicijativa tvrtki koje su izašle iz HUP-a, Roglić kaže da za sada na tome nije naglasak, no val nezadovoljstva postoji i situacija se prati.

– U svakom slučaju, radi se o nezadovoljstvu dijela velikih kompanija, te će i bilo kakvo daljnje povezivanje biti na toj platformi, zaključuje Roglić.

Podsjetimo, neke kompanije, među njima Orbico, Adris, Tehnomont, Fortenova i još neke, prošli su tjedan najavile da izlaze ili su već izašle iz HUP-a zbog nezadovoljstva načinom upravljanja i činjenicom da ta udruga, kako su neki od njih naveli, više ne zastupa njihove interese onako kako oni misle da bi trebalo. To je potaklo rasprave je li na pomolu osipanje, odnosno veći raskol u HUP-u koji bi, s obzirom da je riječ o velikim tvrtkama, mogao čak pod znak pitanja dovesti i reprezentativnost te poslodavačke udruge kao partnera u gospodarsko-socijalnom dijalogu.

U petak su održani i izbori za privremeno vodstvo HUP-a te je za v.d. predsjednicu HUP-a izabrana Marina Pulišić iz riječkog JGL-a. I Pulišić i glavni direktor HUP-a Damir Zorić naglašavaju brojnost članstva te se pozivaju na snagu svih članica, i malih i srednjih, kao i na zajedništvo HUP-a, te snagu granskih udruga. Tvrde da i dalje imaju i puno više od potrebne razine reprezentativnosti, a u HUP-u su nam jučer potvrdili da i dalje imaju samo četiri službena zahtjeva za iščlanjenje.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Marina Pulišić, Damir Zorić, Branko Roglić, Orbico, Fortenova grupa, Tehnomont, Adris Grupa, Marin Pucar
PROČITAJ I OVO
Cjepivo bi Moderni trebalo donijeti 19,2 mlrd dolara prihoda
ENORMNO
Cjepivo bi Moderni trebalo donijeti 19,2 mlrd dolara prihoda
NEW YORK - Američka farmaceutska kompanija Moderna izvijestila je u četvrtak da u ovoj godini očekuje 19,2 milijarde dolara prihoda od cjepiva protiv Covida-19, a prvo je tromjesečje zaključila s dobiti prvi puta otkada je osnovana.
To Montenegro dobio dozvolu za rad
DOZVOLA
To Montenegro dobio dozvolu za rad
PODGORICA – Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala je, prema saznanjima „Vijesti“, dozvolu AOC novoj nacionalnoj avio-kompaniji “To Montenegro”, odnosno „sertifikat operatera vazduhoplova“.
Burger King dolazi u Srbiju
ŠIRENJE
Burger King dolazi u Srbiju
BEOGRAD – Americki lanac restorana Burger King planira dolazak na srpsko tržište, nezvanično saznaje Retail Serbia.
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
DONACIJE
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
ZAGREB - Nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba Generacije zajedno, koga Hrvatski Telekom provodi u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, dobio je svoj nastavak. Počela je druga faza programa u sklopu koje je Hrvatski Telekom donirao tablet uređaje i besplatan internet za novih 16 domova za starije diljem Hrvatske.
Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica
KUPNJA
Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica
ZAGREB - U potresima koji su lani pogodili prvo Zagreb u ožujku, a zatim i krajem godine Baniju mnogi su ostali bez krova nad glavom i bilo im je potrebno hitno osigurati što kvalitetniji privremeni zamjenski smještaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE