GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roglić otkrio pod kojim bi se uvjetom vratio u HUP

Roglić otkrio pod kojim bi se uvjetom vratio u HUP
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 14:49
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Nismo pučisti, ne želimo rušiti, nego graditi, ali graditi na čvrstim temeljima, da onaj tko u HUP-u više pridonosi, ima i tome srazmjeran upravljački utjecaj, rekao je Branko Roglić, vlasnik Orbica i bivši dugogodišnji predsjednik te predsjednik Nadzornog odbora HUP-a.

On je, kako je kazao, definitivno izašao iz HUP-a, nezadovoljan činjenicom da su velike kompanije, koje financijski najviše participiraju, kada je odlučivanje u pitanju u zadnje vrijeme stavljene na marginu. Roglić veli da je dio kompanija bio odmah spreman izaći iz ovakvog HUP-a, oko 30 većih tvrtki, no ne bi, kaže, volio da se to na taj način prenosi jer bi to značilo »da su neki pučisti, a oni to nisu«.

– Više je riječ o spontanom nezadovoljstvu velikih koji su osjetili svojevrsnu marginalizaciju i s time se naravno ne možemo složiti. I prije je bilo tako da su mali i srednji naravno u svemu participirali, kao što i u biznisu mali dioničari imaju pravo glasa sukladno svom udjelu. Međutim, sada bi mali htjeli da mi plaćamo, a oni odlučuju, a to ne može tako, poručuje Roglić za Novi list.

Veli da se Statut HUP-a mora mijenjati u pravcu da se počne uvažavati činjenica da netko plaća više, a netko manje. Isto tako, dodaje, u HUP-u je previše administracije koju treba smanjivati, a to se sada više očito ne planira.

– Sa svim tim nisam se mogao pomiriti, te je ovo izraz nezadovoljstva u kojem, ako se u HUP-u nešto ne promijeni, vjerojatno neću biti usamljen, poručuje Roglić.

Na primjedbu da je i sam dugo godina bio na važnim pozicijama u HUP-u te je na neke stvari koje sada spominje, poput »brojne administracije«, mogao utjecati, Roglić odgovara da je to istina, no u HUP-u je, kaže, još donedavno bilo daleko bolje, a postojali su i dodatni planovi da se stvari poboljšaju.

- Smrću Marina Pucara osobno sam izgubio nadu da će stvari ići nabolje, kaže Roglić.

Odgovarajući na naše pitanje, navodi da bi se, kada bi se u Statut HUP-a ugradilo participiranje u upravljanju sukladno visini članarina, bio spreman i vratiti.

– Ja sam gradio HUP, ne želim ga rušiti, već ukazati na nelogičnosti, ističe. Što se tiče mogućeg osnivanja nove poslodavačke udruge o čemu se govorilo da postoji inicijativa tvrtki koje su izašle iz HUP-a, Roglić kaže da za sada na tome nije naglasak, no val nezadovoljstva postoji i situacija se prati.

– U svakom slučaju, radi se o nezadovoljstvu dijela velikih kompanija, te će i bilo kakvo daljnje povezivanje biti na toj platformi, zaključuje Roglić.

Podsjetimo, neke kompanije, među njima Orbico, Adris, Tehnomont, Fortenova i još neke, prošli su tjedan najavile da izlaze ili su već izašle iz HUP-a zbog nezadovoljstva načinom upravljanja i činjenicom da ta udruga, kako su neki od njih naveli, više ne zastupa njihove interese onako kako oni misle da bi trebalo. To je potaklo rasprave je li na pomolu osipanje, odnosno veći raskol u HUP-u koji bi, s obzirom da je riječ o velikim tvrtkama, mogao čak pod znak pitanja dovesti i reprezentativnost te poslodavačke udruge kao partnera u gospodarsko-socijalnom dijalogu.

U petak su održani i izbori za privremeno vodstvo HUP-a te je za v.d. predsjednicu HUP-a izabrana Marina Pulišić iz riječkog JGL-a. I Pulišić i glavni direktor HUP-a Damir Zorić naglašavaju brojnost članstva te se pozivaju na snagu svih članica, i malih i srednjih, kao i na zajedništvo HUP-a, te snagu granskih udruga. Tvrde da i dalje imaju i puno više od potrebne razine reprezentativnosti, a u HUP-u su nam jučer potvrdili da i dalje imaju samo četiri službena zahtjeva za iščlanjenje.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Marina Pulišić, Damir Zorić, Branko Roglić, Orbico, Fortenova grupa, Tehnomont, Adris Grupa, Marin Pucar
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE