GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rio Tinto isplaćuje najvišu dividendu u povijesti

Rio Tinto isplaćuje najvišu dividendu u povijesti
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2021 / 11:14
Autor: SEEbiz
LONDON - Rio Tinto je najavio isplatu najviše dividende u povijesti nakon što je njegov prvi čovjek lanjsku godinu nazvao "godinom ekstrema".

Jakob Stausholm, novopečeni šef Rio Tinta, dao je izjave nakon što je Rio objavio da je osnovna zarada - utvrđivanje koje prate analitičari - porasla za 20 posto, na 12,4 milijarde dolara na godišnjoj razini, uz prihod od 44,6 milijardi dolara. Neto dug pao je na 664 milijuna dolara s 3,65 milijardi dolara. Dobit prije poreza iznosila je 15,4 milijarde dolara, u odnosu na 11,1 milijardu dolara u 2019.

Željezna ruda činila je 90 posto Riove zarade, što je potkrijepilo značaj njezinih velikih rudnika u zapadnoj Australiji.

Robusna novčana učinkovitost korporacije omogućila joj je da objavi preostalu dividendu od 3,09 USD po dionici, nadopunjenu određenim troškom od 0,93 USD po dionici.

Dodan svojoj polugodišnjoj dividendi, Rio je dioničarima vratio 9 milijardi dolara, što je najveća isplata dividende u 148 godina povijesti ove kompanije.

Englesko-australski rudar bio je jedan od mnogih najvećih korisnika brze kineske obnove od pandemije koronavirusa, dopuštajući dioničarima nagradu od devet milijardi dolara, zajedno s preostalom dividendom od 6,5 milijardi dolara objavljenom u srijedu.

Riova najpotrebnija roba - sastojak željezne rude za proizvodnju čelika - povećao je vrijednost gotovo 85 posto u 2020. godini. Za sve je, dakako, zaslužna potražnja iz Kine.

Tagovi: Rio Tinto, Jakob Stausholm, dividenda, željezna ruda
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE