GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rio Tinto dogodine počinje izgradnju podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita

Rio Tinto dogodine počinje izgradnju podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita
RUDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2021 / 15:50
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Kompanija Rio Sava Exploration, deo korporacije Rio Tinto, najavila je danas da bi izgradnja podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita, iz koga se dobija litijum za proizvodju baterija za električne automobile, trebalo da počne naredne godine i da traje do 2026.

„U naredne četiri godine biće uloženo 1,5 milijardi evra, od čega je rudarski deo oko 30 odsto, dok je dve trećine industrijsko postorojenje koje je nadzemno u kojima će se dobijati tri proizvoda“, rekla je generalna direktorka Rio Sava Exploration Vesna Prodanović na predstavljanju projekta.

Plan je, precizirala je, da se u Loznici, u okviru projekta „Jadar“, proizvodi borna kiselina i natrijum-sulfat, koji se pored ostalog koriste u industriji stakla, djubriva, deterdženata, kao i litijum-karbonat koji se koristi za proizvodnju baterija za električna vozila.

Navela je i da će litijum-karbonat lako moći da se pretvotri u litijum-hidroksid i litijum-fosfat, što će povećati mogućnost da se pronadju kompanije koje žele da ulože u izgradnju postrojenja za proizvodnju baterija za električne automobile.

Trenutno se radi na izradi tehničke dokumentacije, kupovini zemljišta, izradi Studije o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i dobijanju dozvola za gradnju, rečeno je na predstavljanju projekta.

Kako je podsetila, u projeket „Jadar“ do sada je uloženo 250 miliona dolara, a za ovu godinu je opredeljeno dodatnih 200 miliona dolara za razvoj.

Prodanović je objasnila da projekat „Jadar“ podrazumeva pre svega izgradnju podzemnog rudnika.

„To je rudnik 21. veka“, rekla je ona navodeći da će pored ostalog taj podzemni rudnik imati električna vozila, epoksi podove, kancelarije za radnike sa ventilacijom i hladjenjem.

Podsetila je da je mineral „jadarit“, koji je otkriven 2004. godine, novi litijumsko-natrijumski-borosulfat, pronadjen samo u Srbiji.

Nalazište je procenjeno kao jedno od najvećih ležišta litijuma u svetu i predstavlja do 10 odsto ukupnih svetskih ležišta litijuma.

„Nigde u svetu ne postoji ova vrsta stenskog materijala, nazvanog jadarit, po reci Jadar, iz koje se izdvaja litijum“, kazala je Prodanović, navodeći da se zato proces prerade jadra, koji će se primenjivati u Loznici, ne može porediti sa procesima koji se koriste u Južnoj Americi i Australiji.

Istakla je da će Rio Tinto obezbediti održivu investiciju koja će poštovati najstrože kriterijume zaštite životne sredine, koja pored ostalog podrazumeva zaštitu voda, zaštitu od prašine i buke, ali i rekultivaciju deponija koje ostaju posle proizvodnje.

Direktorka Rio Sava Exploration kazala je da je u Australiji, u Melburnu, napravljena manja pilot fabrika u kojoj je sa manjim količinama rude, koja je transportovana iz Srbije, utvrdjen proces izdvajanja iz jadarita.

Prodanović je rekla da je uradjeno više od 2.000 testova.

„Proces do koga smo došli je najbolji mogući sa stanovišta ekstrakcije i smanjenih uticaja na životnu sredinu. Rudarsko-industrijsko postrojenje će biti napravljeno tako da što manje utiče na životnu sredinu i da budućim generacijama obezbedi zdrav život“, kazala je ona.

Dodala je da se u ovoj fazi ne planira samo izvodjenje projekta, puštanje u rad i eksploatacija, već i zatvaranje projekta za 50-ak godina, koliko je planiran rad rudnika.

Do kraja ove godine trebalo bi da se završe tri nove studije o proceni uticaja na životnu sredinu i to za rudnik, postrojenje za preradu minerala i industrijski otpad.

Istaknuto je da je već radjeno mnogo analiza o tome kakvo je stanje životne sredine na terenu, kakav bi uticaj postrojenje moglo da ima na ekologiju, odnosno koje bi mere trebalo preduzeti da do zagadjenja ne dodje.

Rečeno je i da će Rio Tinto na projektu „Jadar“, u delu koji se odnosi na gradjevinske radove, saradjivati sa Behtelom, dok će kompanija Heč raditi projektnu dokumentaciju i studije za proces izdvajanja litijuma.

Rio Tinto postoji već 150 godina, posluje u 36 zemalja, a glavni biznisi su proizvodnja aluminijuma, dijamanata, minerala i rude gvoždja.

U projektima Rio Tintu su od 2008. smanjene štetne emisije za 50 odsto, 76 odsto električne energije se koristi iz obnovljivih izvora, a radi se na tome da do 2050. kompanija posluje u potpunosti bez emisije štetnih gasova, kao i na procesu koji će omogućiti proizvodnju bez otpada koji će se koristiti u daljoj proizvodnji.

Tagovi: Rio Tinto, jadarit, Vesna Prodanović , Rio Sava Exploration
PROČITAJ I OVO
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
UZLET
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
BERLIN - Njemački proizvođač oružja i inženjerska tvrtka Rheinmetall trebala je u ponedjeljak biti uključena u DAX indeks 40 vodećih dionica na Frankfurtskoj burzi, istiskujući Fresenius Medical Care (FMC) stručnjaka za dijalizu.
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu
RUDE
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu

VAREŠ - Istraživanje cinka, olova i srebra na području Općine Vareš ide planiranom dinamikom, a izgradnja infrastrukture, uključujući i tvornicu za preradu rude privodi se kraju dok se početak proizvodnje očekuje u trećem kvartalu 2023. godine.

Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
BANKOMATI
Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
ZAGREB - Kompanija Payten, lider na području ATM i POS usluga u Hrvatskoj te član ASEE grupe, jedne od najvećih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, preuzeo je mrežu od preko 150 bankomata diljem hrvatske obale od tvrtke NoteMachine Adria.
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
NEZADOVOLJSTVO
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
KUTINA - Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE