GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rio Tinto: 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta Jadar

Rio Tinto: 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta Jadar
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 20:51
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Kompanija Rio Tinto danas je saopštila da je opredelila 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici, jedan od najvećih greenfield projekata litijuma na svetu.

Projekat Jadar je u obavezi da ishoduje sva relevantna odobrenja, dozvole i licence i nastaviće da se realizuje u saradnji sa lokalnom zajednicom, Vladom Srbije i nevladinim sektorom. Ovo je važna prekretnica za projekat i snažna potvrda opredeljenju Rio Tinta da podrži Srbiju kao vodećeg dobavljača litijuma, imajući u vidu obim i visoki kvalitet sastava ležišta Jadar", navodi se u saopštenju.

Planirano je da Jadar proizvodi litijum karbonat kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija, tražen mineral koji se koristi za proizvodnju baterija za električna vozila i skladištenje obnovljive energije.

Procena kompanije Rio Tinto je da će je realizacija projekta Jadar pozicionirati kao najvećeg proizvodjača litijuma u Evropi za najmanje 15 narednih godina. Osim toga, planirano je da Jadar proizvodi borate koji se koriste u razvoju opreme za obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i vetroturbine.

Projekat Jadar obuhvata podzemni rudnik sa pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i postrojenje za hemijsku preradu litijum karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija.

Kako bi se uticaj na lokalnu zajednicu smanjio na najmanju moguću meru, rudnik će, kako je najavljeno, biti izgradjen u skladu sa najvišim ekološkim standardima, uključujući korišćenje suvog slaganja industrijskog otpada. Ova inovativna metoda omogućava postupno rekultivisanje suvog otpada vegetacijom i zemljom, bez potrebe za izgradnjom brane za tečni otpad.

"Nakon izgradnje Jadar će biti moderno industrijsko postrojenje, sa digitalno umreženim podzemnim rudnikom, koji se u realnom vremenu nadgleda iz centralizovanog operativnog centra. Kako bi se smanjile emisije ugljenika i potrošnja energije, u podzemnom rudniku koristiće se flota gotovo u potpunosti električnih vozila. Upravljanje vodama vršiće se uz pomoć najsavremenijeg postrojenja, zahvaljujući kome će približno 70 odsto vode biti korišćeno iz recikliranih izvora ili prečišćene vode iz rudnika", ističe se u kompanijskom saopštenju.

Procena Rio Tinta je da će Jadar će biti i najveća rudarsko-procesna investicija u Srbiji jer projekat ima potencijala da jedan odsto direktno i četiri odsto indirektno doprinese bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije, uključujući mnoge srpske dobavljače tokom faze izgradnje rudnika.

"Realizacija projekta omogućiće da Jadar bude veliki poslodavac u regionu i u Srbiji. U fazi izgradnje, projekat će omogućiti otvaranje oko 2.100 radnih mesta, dok će u fazi rada rudnika i prerade mineralne sirovine biti zaposleno 1.000 ljudi", najavio je Rio Tinto koji se takodje obavezuje da će pružiti pomoć razvoju lokalnih biznisa, kako bi mogli da podrže rad rudnika tokom narednih decenija.

Izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm istakao je da kompanija ima veliko poverenje u projekat Jadar.

"Spremni smo da investiramo, uz uslov da ishodujemo sve neophodne dozvole. Ovaj projekat će Srbiji i Rio Tintu omogućiti da odgovore na rastuću potražnju za litijumom, u skladu sa globalnom energetskom tranzicijom i ojačati našu ponudu posebno na evropskom tržištu. Jadar ima potencijal da obezbedi dovoljno litijuma za napajanje preko milion električnih vozila godišnje", rekao je on.

Podsetio je da su ležište Jadar i njegov jedinstveni mineral jadarit otkrili geolozi Rio Tinta 2004. godine u blizini Loznice.

"Sadrži visokokvalitetni sastav bora i litijuma, zahvaljujući čemu može da podrži dugotrajne operacije u prvom kvartilu operativnih troškova za oba proizvoda", dodao je Stausholm.

Istakao da je Rio Tinto posvećen održavanju najviših ekoloških standarda, minimizaciji uticaja i izgradnji održive budućnosti u zajednicama u kojima posluje.

"Svesni smo da ovaj projekat možemo da realizujemo samo ukoliko slušamo i razmatramo stavove svih zainteresovanih strana", potvrdio je Stausholm.

Sledeći koraci za projekat su dobijanje odobrenja za eksploataciono polje, kao i svih dozvola i odobrenja medju kojima je i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Kao deo procene uticaja na životnu sredinu, a u skladu sa regulativom Srbije, Rio Tinto je pozvao sve zainteresovane strane da učestvuju u javnoj raspravi u vezi sa studijama. Uz to, Rio Tinto nastavlja da organizuje i niz okruglih stolova sa organizacijama nevladinog sektora i širom javnošću kako bi podstakao otvoren dijalog.

Odobrenje studije procena uticaja na životnu sredinu neophodno je za početak radova, a planirano je da izgradnja rudnika počne tokom 2022. godine.

Tagovi: Rio Tinto, projekat Jadar
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE