GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Revizori Autocestama FBiH dali mišljenje s rezervom

Revizori Autocestama FBiH dali mišljenje s rezervom
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2019 / 21:10
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Ured za reviziju institucija Federacije BiH dao je mišljenje s rezervom Autocestama FBiH u Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2018. godinu. Revizori su posebno istakli problem isplaćenih naknada za nepovučena sredstva iz kredita, ali i pogrešno evidentiranje prihoda od akciza.

Za dva ugovora koji su potpisani s EBRD-om, za dionice Buna - Počitelj i Donja Gračanica - tunel Zenica, Autoceste FBiH su platile taksu za nepovučena sredstva u iznosu od 2.916.038 KM, s obzirom na to da sredstva nisu realizovana u skladu s Planom poslovanja i planom aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta za 2018. godinu, piše u Izvještaju o finansijskoj reviziji Autocesta FBiH za 2018. godinu.

Portal Klix.ba je već nekoliko puta pisao o naknadama koje bh. vlasti isplaćuju stranim kreditorima jer ne koriste kredite kojim su zadužili građane Bosne i Hercegovine. Od 1998. godine do marta 2019. godine iz džepova građana Bosne i Hercegovine isplaćeno je tačno 56.389.993,92 KM naknada zbog toga što vlasti i javna preduzeća nisu koristili sredstva iz kredita, odnosno nisu ih ulagali u infrastrukturne projekte poput naprimjer izgradnje cestovne infrastrukture.

Revizori su naveli na su Autoceste FBiH prošle godine propustile pravovremeno izvršiti izmjene i dopune plana nabavki za 2018. godinu, što je imalo za posljedicu da 24 ugovora u ukupnom iznosu od 6.032.454 KM nisu obuhvaćena usvojenim planom javnih nabavki.

"Također, nije osiguran nadzor organa upravljanja u pogledu primjene provedbenog propisa o postupku nabavke te važećih propisa o nabavci. Navedeno nije u skladu sa članom 17. Zakona o javnim nabavkama i članom 2. Pravilnika o javnim nabavkama društva, kao i članom 36, stav b) Zakona o javnim preduzećima u FBiH", piše u Izvještaju o finansijskoj reviziji Autocesta FBiH.

Na poziciji "Materijalna sredstva u pripremi" na dan 31. decembar 2018. godine iskazano je 360.641.320 KM, od čega se najveći dio odnosi na započete projekte izgradnje autoceste.

"U toku 2018. godine aktivirano je samo 10.875.084 KM. S obzirom na navedeno, ne možemo potvrditi efikasnost realizacije projekata. Izvršena je emisija obveznica u decembru 2018. godine u ukupnom iznosu od 48.998.800 KM za pretfinansiranje dionica na Koridoru 5C, kao i brzih cesta. Sredstva nisu iskorištena, a samo za prva tri mjeseca 2019. godine na ime kamate plaćeno je 312.775 KM", upozoravaju revizori.

Prihodi po osnovu akciza na gorivo, prema navodima revizora, ne zadovoljavaju zahtjeve Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 15 (Prihodi od ugovora s kupcima) koji je u primjeni od 1. januara 2018. godine, jer nije ispunjen osnovni uslov za njegovu primjenu, a to je postojanje obostrano odobrenog ugovora s kupcem, s obzirom na to da se radi o javnom prihodu na koji Autoceste Federacije BiH nemaju nikakav utjecaj.

"Društvo je neosnovano u cijelosti izvršilo priznavanje poslovnih prihoda u visini primljenih javnih prihoda, što je za posljedicu imalo iskazivanje neto dobiti u iznosu od 117.498.413 KM. Ukoliko bi prihodi po osnovu akciza na gorivo bili isključeni iz poslovnih prihoda, kako nalaže MSFI 15 – prihodi od ugovora s
kupcima, ukupni poslovni prihodi Autocesta FBiH bi iznosili 35.864.999 KM, a samo su troškovi plaća i ostalih ličnih primanja za 2018. godinu iskazani u iznosu od 15.785.914 KM", naveli su revizori.

U izvještaju piše da ovakav način evidentiranja javnih prihoda namijenjenih za održavanje, zaštitu, obnovu, rekonstrukciju i izgradnju javnih cesta dovodi do nerealnog iskazivanja podataka o finansijskom položaju i uspješnosti poslovanja Autocesta FBiH.

Autoceste FBiH su prošle godine zaključile ugovore o zasnivanju radnog odnosa sa 31 zaposlenikom. Revizori su uvidom u dokumentaciju konstatovali da su sa dva zaposlenika zaključeni ugovori o radu na neodređeno vrijeme, bez provedene konkursne procedure, putem obaveznog javnog oglašavanja, što nije
u skladu sa Zakonom o radu FBiH.

Najviša neto plaća isplaćena u Autocestama Federacije BiH u 2018. godini je plaća direktora Adnana Terzića u iznosu od 5.485 KM, a najniža u iznosu od 996 KM, dok je prosječna neto plaća na nivou Autocesta FBiH iskazana u iznosu od 1.655 KM.

Tagovi: Autoceste Federacije BiH, Ured za reviziju institucija Federacije BiH, EBRD
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines, Air Serbia i Montenegro Airlines izgubili 100 milijuna eura
GUBICI
Croatia Airlines, Air Serbia i Montenegro Airlines izgubili 100 milijuna eura
ZAGREB - Preostali nacionalni prijevoznici iz bivše Jugoslavije trebali bi ove godine objaviti rekordne gubitke zbog pandemije koronavirusa, čija se procjena kreće do 100 milijuna eura.
HŽ Cargo zatvara radnu jedinicu zbog ogromnih gubitaka
REZOVI
HŽ Cargo zatvara radnu jedinicu zbog ogromnih gubitaka
ZAGREB - Uprava tvrtke HŽ Cargo, zbog drastičnog pada prometa i prihoda u prvih šest mjeseci ove godine, odlučila je zatvoriti svoju Organizacijsku jedinicu Ploče, službeno su objavili iz te kompanije.
Končaru milijarda kuna za 21 vlak za HŽ
POSLOVI
Končaru milijarda kuna za 21 vlak za HŽ
ZAGREB - Na natječaj HŽ Putničkog prijevoza vrijednog gotovo milijardu kuna za nabavu 21 novog elektromotornog vlaka stigla je samo jedna ponuda, i to tvrtke Končar - električna vozila.
EK odobrila produljenje koncesijskog ugovora za Istarski ipsilon do 2039. godine
ZELENO SVJETLO
EK odobrila produljenje koncesijskog ugovora za Istarski ipsilon do 2039. godine

BRUXELLES - Europska komisija u petak je odobrila, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, plan Hrvatske da produlji ugovor s društvom Bina-Istra o koncesiji za Istarski ipsilon do 2039. godine, što će o koncesionaru omogućiti novo ulaganje od 197 milijuna eura, priopćeno je iz Komisije.

HT angažira investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma
PROCEDURA
HT angažira investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je da je Deloitte d.o.o. izvijestio AZTN da će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE