GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Restrukturiranje Montenegro Airlinesa će koštati 20 miliona eura

Restrukturiranje Montenegro Airlinesa će koštati 20 miliona eura
CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2019 / 13:30
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Vlada će do kraja godine započeti projekat restrukturiranja Montenegro Airlinesa i on će koštati 20 miliona eura, navedeno je u Strategiji razvoja saobraćaja Crne Gore 2019-2035. koju je u četvrtak usvojila Vlada.

Restrukturiranje Montenegro Airlinesa je neophodno, s obzirom na činjenicu da kompanija u kontinuitetu ima finansijske gubitke i visok nivo zaduženosti. U tom smislu bi trebalo razmotriti mogućnosti za koncesije i učešće privatnog sektora, navedeno je u ovom dokumentu.

Troškovi reorganizacije koja bi trebalo da omogući opstanak kompanije i nezavisnost od državnog budžeta u budućem periodu je procijenjena na 20 miliona eura. To je polovina vrijednosti svih mjera u saobraćaju i pomorstvu predviđenih od 2027. godine.

Restrukturiranje će, kako je navedeno početi ove godine, a biće završeno naredne.

U dokumentu se svuda reastrukturiranje nacionalnog avioprevoznika povezuje sa najavljenim dugoročnim izdavanjem aerodroma u zakup, navodeći da su ciljevi tih postupaka povećanje broja putnika i veći državni prihodi.
Montenegro Airlines i Aerodromi Crne Gore su državne kompanije čije bi restrukturiranje i eventualno učešće privatnog sektora omogućilo nova sredstva i dodatno unaprijedilo usluge. Bolja valorizacija subjekata u sektoru vazdušnog saobraćaja će se ostvariti reorganizacijom ili privatizacijom aviokompanije Montenegro Airlines i pripremom plana za davanje koncesije za Aerodrome Crne Gore.

Na taj način omogućava se, sa jedne strane, bolje i efikasnije funkcionisanje ovih kompanija, uz bolji kvalitet usluge, a sa druge strane, povećanje budžetskih prihoda Crne Gore, koje se može adekvatno iskoristiti za realizaciju drugih, značajnih aktivnosti, navedeno je u Strategiji.
Uz restrukturiranje MA pominje se i njegova privatizacija. Država bi zbog pravila EU teško mogla da i nakon ovog restrukturiranja nastavi da izdašno pomaže državnu kompaniju. MA je zvanično posljednji put državnu pomoć dobio 2012. godine, ali je i dalje svake godine primao značajne sume iz državne kase mimo pravila za državnu pomoć.

Nacionalni prevoznik je 2017. iz budžeta dobio 9,7 miliona eura, a prošle godine još 7,2 miliona. Agencija za zaštitu konkurencije je u izvještaju za prošlu godinu potvrdila taj iznos navodeći da je Ministarstvo saobraćaja taj novac uplatilo bez obavještanja Agencije i bez ocjene usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Crna Gora je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dužna da poštuje pravilo da ista kompanije ne može da dobije državnu pomoć dva puta u deset godina. Vlada je do sada kao obrazloženje za kršenje ovih propisa navodila da postupak restrukturiranja MA iz 2012. godine još nije završen. Međutim sve te desetine miliona eura su do sada bile uzaludne jer kompanija ima dugove od oko 90 miliona eura i duplo su veći od vrijednosti kompanije.

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines se suočava sa velikim problemima održivosti, zbog značajnih nagomilanih dugova, piše u strategiji, prenose Vijesti.

Tagovi: Montenegro Airlines, Aerodromi Crne Gore, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
FDA odobrio remdesivir za liječenje koronavirusa
ZELENO SVJETLO
FDA odobrio remdesivir za liječenje koronavirusa
NEW YORK - Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je lijek Gilead Scincesa remdesivir za liječenje koronavirusa.
Adidas najavljuje skoru prodaju Reeboka
PRODAJA
Adidas najavljuje skoru prodaju Reeboka
BERLIN - Njemački sportski div Adidas najavljuje prodaju Reeboka u idućim mjesecima, piše njemački Manager Magazin.
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
SOLIDNO
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
ATLANTA - Coca-Cola je u trećem tromjesečju ove godine poslovala s manjom dobiti i prihodima nego u trećem tromjesečju prošle godine, ali poslovni su rezultati i dalje bili bolji nego što su analitičari s Wall Streeta očekivali.
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
POMOĆ
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
BEOGRAD - Vlada Srbije je, na današnjoj sednici, usvojila Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti COVID-19.
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna
LUKE
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna

BAŠKA - Ugovor o izvođenju radova dogradnje luke Baška, u projektu vrijednom ukupno 41,1 milijun kuna, potpisali su u četvrtak ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Aqua Mont Service Zdenko Dvornik, a bio je nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković .

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE