GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Restrukturiranje Montenegro Airlinesa će koštati 20 miliona eura

Restrukturiranje Montenegro Airlinesa će koštati 20 miliona eura
CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2019 / 13:30
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Vlada će do kraja godine započeti projekat restrukturiranja Montenegro Airlinesa i on će koštati 20 miliona eura, navedeno je u Strategiji razvoja saobraćaja Crne Gore 2019-2035. koju je u četvrtak usvojila Vlada.

Restrukturiranje Montenegro Airlinesa je neophodno, s obzirom na činjenicu da kompanija u kontinuitetu ima finansijske gubitke i visok nivo zaduženosti. U tom smislu bi trebalo razmotriti mogućnosti za koncesije i učešće privatnog sektora, navedeno je u ovom dokumentu.

Troškovi reorganizacije koja bi trebalo da omogući opstanak kompanije i nezavisnost od državnog budžeta u budućem periodu je procijenjena na 20 miliona eura. To je polovina vrijednosti svih mjera u saobraćaju i pomorstvu predviđenih od 2027. godine.

Restrukturiranje će, kako je navedeno početi ove godine, a biće završeno naredne.

U dokumentu se svuda reastrukturiranje nacionalnog avioprevoznika povezuje sa najavljenim dugoročnim izdavanjem aerodroma u zakup, navodeći da su ciljevi tih postupaka povećanje broja putnika i veći državni prihodi.
Montenegro Airlines i Aerodromi Crne Gore su državne kompanije čije bi restrukturiranje i eventualno učešće privatnog sektora omogućilo nova sredstva i dodatno unaprijedilo usluge. Bolja valorizacija subjekata u sektoru vazdušnog saobraćaja će se ostvariti reorganizacijom ili privatizacijom aviokompanije Montenegro Airlines i pripremom plana za davanje koncesije za Aerodrome Crne Gore.

Na taj način omogućava se, sa jedne strane, bolje i efikasnije funkcionisanje ovih kompanija, uz bolji kvalitet usluge, a sa druge strane, povećanje budžetskih prihoda Crne Gore, koje se može adekvatno iskoristiti za realizaciju drugih, značajnih aktivnosti, navedeno je u Strategiji.
Uz restrukturiranje MA pominje se i njegova privatizacija. Država bi zbog pravila EU teško mogla da i nakon ovog restrukturiranja nastavi da izdašno pomaže državnu kompaniju. MA je zvanično posljednji put državnu pomoć dobio 2012. godine, ali je i dalje svake godine primao značajne sume iz državne kase mimo pravila za državnu pomoć.

Nacionalni prevoznik je 2017. iz budžeta dobio 9,7 miliona eura, a prošle godine još 7,2 miliona. Agencija za zaštitu konkurencije je u izvještaju za prošlu godinu potvrdila taj iznos navodeći da je Ministarstvo saobraćaja taj novac uplatilo bez obavještanja Agencije i bez ocjene usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Crna Gora je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dužna da poštuje pravilo da ista kompanije ne može da dobije državnu pomoć dva puta u deset godina. Vlada je do sada kao obrazloženje za kršenje ovih propisa navodila da postupak restrukturiranja MA iz 2012. godine još nije završen. Međutim sve te desetine miliona eura su do sada bile uzaludne jer kompanija ima dugove od oko 90 miliona eura i duplo su veći od vrijednosti kompanije.

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines se suočava sa velikim problemima održivosti, zbog značajnih nagomilanih dugova, piše u strategiji, prenose Vijesti.

Tagovi: Montenegro Airlines, Aerodromi Crne Gore, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Plantaže sedam puta povećale prodaju na hrvatskom tržištu
UZLET
Plantaže sedam puta povećale prodaju na hrvatskom tržištu
PODGORICA - Plantaže od 2016. izvoze vina na tržište Hrvatske pod privatnom markom "platinum" (private label), saopšteno je Pobjedi iz kompanije Plantaže.
Mihajlović: Još nismo dodelili pomoć Air Serbiji, ali hoćemo
POMOĆ
Mihajlović: Još nismo dodelili pomoć Air Serbiji, ali hoćemo
BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da još nikakva pomoć nije dodeljena Air Serbiji, ali da nema sumnje da će država pomoći.
Konzum i dalje najjači trgovac, a Schwarz grupa nastavlja rasti
TRGOVINA
Konzum i dalje najjači trgovac, a Schwarz grupa nastavlja rasti

ZAGREB - Konzum plus je i prošle godine bio najjači trgovac na malo mješovitom robom na hrvatskom tržištu, no njegov je udio blago pao zbog rasta glavnih konkurenata, dviju članica Schwarz grupe - Lidla i Kauflanda, pokazuju rezultati istraživanja tržišta distributivne trgovine na malo koje je u četvrtak objavio AZTN.

Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda
OČEKIVANJA
Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda
POREČ – Na Glavnoj skupštini Valamar Riviere predočeni su rezultati poslovanja 2019. godine, u kojoj je Valamar ostvario dvoznamenkasti rast prihoda na 2,22 milijarde kuna te rast operativne dobiti od 11%.
Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije
AKVIZICIJE
Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije

ZAGREB - Enterprise Investors kontinuirano promatra nove prilike za ulaganja u Jadranskoj regiji, pa tako i Hrvatskoj, dok je trgovački lanac Studenac identificirao daljnje potencijalne akvizicije, koje bi trebao realizirati do iduće godine, izjavio je u četvrtak partner u tom fondu Michal Kedzia.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE