GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordni promet na Krčkom mostu, odlična godina za HAC i ACI

Rekordni promet na Krčkom mostu, odlična godina za HAC i ACI
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2021 / 09:00
Autor: SEEbiz / Novi list
OPATIJA – U dosadašnjem tijeku uspješne turističke sezone, prometni je sektor odigrao vrlo važnu ulogu.

Rezultati ostvareni u cestovnom i pomorskom putničkom prijevozu praktički na razini iz rekordne, 2019. godine, dok se zračni promet oporavlja sporije, što pred nas stavlja velik izazov – kako vratiti putnike u zračne luke i na avionske linije, istaknuo je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i članova vlade s predstavnicima turističkog sektora i gospodarstvenicima održanog u opatijskom Hotelu Ambasador.

Butković je u prvi plan stavio rezultate ostvarene u cestovnom prometu s obzirom na to da je većina ovogodišnjih turista u Hrvatsku doputovala osobnim vozilima, što se vidi i po broju vozila na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta, koji je u prvih sedam mjeseci ove godine gotovo dosegao promet iz 2019. godine. Od siječnja do kraja srpnja tako je autocestama prošlo gotovo 29,6 milijuna vozila, pri čemu je naplaćeno gotovo milijardu i 491 milijun kuna cestarina, bez uključenog PDV-a. U istom razdoblju 2019. godine promet vozila i naplaćena cestarina bili su gotovo deset posto veći, no u srpnju i kolovozu premašeni su rezultati iz godine prije pandemije COVID-19.

– Prometni sektor je, uz turizam, bio pandemijom najteže pogođeni sektor. U ovoj vrlo uspješnoj turističkoj sezoni vidimo da je cestovni dio, posebno promet autocestama, u srpnju i na početku kolovoza čak i premašio promet iz 2019. godine za oko jedan posto, pri čemu u ukupnom rezultatu valja uzeti u obzir da su na proljeće u većini europskih zemalja još bile na snazi stroge epidemiološke mjere.

Prihodi su ove godine u prvih sedam mjeseci bili deset posto manji, ali to je bilo i očekivano jer nije bilo uvedeno sezonsko povećanje cijena od deset posto, a cestarina na autocesti Zagreb – Sisak se ne naplaćuje. Na državnim su cestama brojevi također gotovo na razini 2019. godine pa je tako u srpnju njima prošlo gotovo devet milijuna vozila, što je samo četiri posto manje nego u 2019. godini, rekao je ministar, istaknuvši i podatak da je na Krčkom mostu, lani oslobođenom plaćanja mostarine, promet vozila u srpnju ove godine bio 4,1 posto veći nego u 2019. godini.

S druge strane najsporije se i najteže oporavlja sektor avioprijevoza, koji je, istaknuo je, izuzetno bitan za rezultate turističke sezone na jugu zemlje, u Dalmaciji, a posebno na dubrovačkom području. Koliko je situacija ozbiljna, pokazuju podaci prema kojima je putnički promet do kraja srpnja bio na razini od niti petnaest posto u odnosu na 2019. godinu, piše Novi list.

– Za nas će u budućnosti najveći izazov biti kako vratiti brojeve u avioprijevozu na razine prije 2019. godine, rekao je Butković.

U ovisnosti o epidemiološkim mjerama te u suradnji sa Stožerom već će sada početi priprema za iduću sezonu. Što se Croatia Airlinesa tiče, ministar je kazao da je dobra vijest da je nakon dugog razdoblja nacionalni avioprijevoznik zabilježio pozitivne novčane tokove dva mjeseca zaredom te kako očekuje da će se taj trend nastaviti i tijekom kolovoza i rujna.


– Trendovi se popravljaju, ali ako do kraja godine dosegnemo promet od 50 posto iz 2019., to će biti jako dobar rezultat, rekao je.


U pomorskom prijevozu putnika i vozila, najveći brodar Jadrolinija ostvarila je osamdeset posto prometa u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, a brojevi u srcu sezone rastu.

– Na kraju srpnja i u kolovozu taj je postotak još bolji, tako da očekujemo i bolje rezultate ukupno, do kraja godine. Za brodare koji se bave povremenim prijevozom i turističkom plovidbom ove smo godine osigurali pedeset milijuna kuna poticaja, a dobra je vijest da je i kod njih sezona krenula u boljem smjeru, rekao je Butković, istaknuvši i dobre rezultate ACI-jevih nautičkih marina koji su gotovo na razini iz 2019. godine.

Boris Huzjan, predsjednik uprave HAC-a ovogodišnje je rezultate ocijenio jako dobrima.

– Kumulativno, do 8. kolovoza imali smo više od 32 milijuna vozila i naplatili milijardu i 550 milijuna kuna cestarina. Očekujemo da ćemo ove godine dostići promet iz dosad najbolje, 2019. godine, rekao je.

U ACI-ju je ove je godine promet praktički na razini godina prije pandemije.

– Srpanj je na razini od 91 posto u odnosu na 2019., a u kolovozu očekujemo barem jednake, ako ne i bolje rezultate. Kod vlasničkih brodova smo na razini 2019. godine, ali je pandemija imala utjecaja na čarter brodove, pa je njih nešto manje, rekao je Kristijan Pavić, predsjednik uprave ACI-ja.

Jadrolinija je u sezoni, prema riječima predsjednika uprave Davida Sopte, došla na razine iz 2019. godine.

– Srpanj je bio na praktički jednakim brojevima kao prije pandemije. Početak kolovoza vrlo je blizu 2019., a vjerujemo da će tako i nastaviti. U svibnju i lipnju još se osjećao utjecaj trećeg vala pandemije pa su brojevi bili nešto slabiji, ali ukupno smo sad na 85 prometa iz 2019. Ako sezona i posezona potraju, mogli bismo doći i na 90 posto prometa od prije dvije godine, rekao je Sopta.

Tagovi: Krčki most, Hrvatske autoceste, Oleg butković, Boris Huzjan, kompanija ACI, Jadrolinija
PROČITAJ I OVO
Studenac darovao 10.000 dionica udruzi Naš Hajduk
DONACIJE
Studenac darovao 10.000 dionica udruzi Naš Hajduk
SPLIT - Tvrtka Studenac darovala je udruzi Naš Hajduk 10.000 dionica čime je porastao ukupni udjel ove udruge u temeljnom kapitalu HNK Hajduk na 28,25 posto, izvijestili su u četvrtak iz te udruge.
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila isporuku vagona vrijednih 68,9 milijuna kuna
POSLOVI
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila isporuku vagona vrijednih 68,9 milijuna kuna
ZAGREB - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava grupacije Đuro Đaković, s njemačkim je naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona Shimmns u vrijednosti od 68,9 milijuna kuna.
Butković o žičari: Mijenja se pravilnik, očekujem rad žičare što prije
ŽIČARA
Butković o žičari: Mijenja se pravilnik, očekujem rad žičare što prije
ZAGREB - Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako je razgovarao sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem o žičari te su dogovorili da će Ministarstvo zdravstva izmijeniti svoj pravilnik pa očekuje da će žičara što prije početi s radom.
FlixBus i Čazmatrans sklopili strateško partnerstvo
PARTNERI
FlixBus i Čazmatrans sklopili strateško partnerstvo
ZAGREB - FlixBus kao mobilni partner tradicionalnih autobusnih prijevoznika, objavio je suradnju s Čazmatransom, vodećom hrvatskom kompanijom koja postoji na tržištu više od 70 godina.
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
PLASTIKA
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
WASHINGTON - Sjedinjene Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svijetu, pokazuje novo izvješće objavljeno u srijedu, koje poziva na razvoj nacionalne strategije kako bi se tome stalo na kraj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE