GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordne vozarine utrostručile dobit Maerska u trećem kvartalu

Rekordne vozarine utrostručile dobit Maerska u trećem kvartalu
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2021 / 20:12
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danski logistički div Maersk u utorak je izvijestio da mu se dobit u trećem kvartalu utrostručila zahvaljujući rekordnim vozarinama u uvjetima uskih grla u lancima opskrbe u razdoblju oporavka gospodarstva od koronakrize.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u razdoblju od srpnja do rujna utrostručena mu je u usporedbi s istim razdobljem lani, dosegnuvši 6,9 milijardi dolara, pokazali su konačni rezultati poslovanja, u skladu s preliminarnom procjenom objavljenom sredinom rujna.

Prihod je poskočio 67,7 posto, na 16,6 milijardi dolara.

U logističkom divu očekuju da će se kaos u globalnim lancima opskrbe otegnuti i na iduću godinu, ističući problem manjka radnika, posebno vozača kamiona, koji je onemogućio istovar robe iz stotina kontejnerskih brodova u lukama širom svijeta.

"Cijeli sustav postao je jedno golemo usko grlo", izjavio je u utorak novinarima izvršni direktor Soren Skou, dodavši da istovar pred lukama čeka tristo kontejnerskih brodova.

Nedostatak radne snage, naglasio je, najveći je problem koji priječi kontejnerima da napuste luke, posebno manjak vozača teških teretnih vozila u Sjedinjenim Državama i Britaniji, unatoč "značajno" povećanim plaćama.

Kako bi zadovoljio sve izraženiju potražnju, Maersk je povećao kapacitete, no to nije riješilo problem prometnih čepova u lukama zbog kojih je u trećem tromjesečju obujam tereta u kontejnerskom prijevozu smanjen za četiri posto u odnosu na isto razdoblje 2019.

Nešto je manji i u odnosu na isto razdoblje pandemijske 2020. godine, pokazuje izvješće danske tvrtke.

"Preveliki dio naših kapaciteta primoran je čekati pred lukama", kazao je Skou.

U Maersku sada očekuju da će im temeljno poslovanje na oceanima rasti sporije od globalne potražnje za kontejnerima, za koju predviđaju da će ove godine rasti za sedam do devet posto. U rujanskoj procjeni očekivali su rast potražnje za šest do osam posto.

Iduće bi godine rast potražnje za kontejnerima, kako sada očekuju, trebao usporiti na dva do četiri posto, odražavajući normalizaciju nabujale potražnje za potrošačkim robama tijekom pandemije.

Tagovi: Maersk, Moeller Maersk, Hyundai Heavy Industries, brodari, brodarsko tržište
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE