GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna profitabilnost bankarskog sektora u regiji

Rekordna profitabilnost bankarskog sektora u regiji
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2019 / 12:33
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Raiffeisenovi analitičari previđaju gotovo rekordnu profitabilnost bankarskoga sektora u srednjoj i istočnoj Europi (SIE), uz dvoznamenkast povrat na kapital u srednjoj Europi (SE), jugoistočnoj Europi (JIE) i istočnoj Europi (IE).

Daleko najprofitabilnija tržišta Češke Republike i Kosova, dok su po svome oporavku najzanimljivija tržišta Rumunjske, Mađarske i Ukrajine. Dobit bankarskoga sektora SE-a i JIE-a za 2018. iznosi 13-14 milijardi EUR, a u cijeloj regiji SIE-a više od 30 milijardi EUR.  

Udio neprihodonosnih kredita u SIE-u postao jednoznamenkast, u tri glavne države SE-a (Češka, Mađarska, Slovačka) na niskih 3,3 posto, u JIE-u iznosi 7 posto, a u IE-u 9,3 posto. 

Sve je veća diferencijacija regionalnih strategija velikih prekograničnih banaka, no Češka Republika i Rumunjska uz Rusiju i dalje su među glavnim tržištima velikih bankovnih grupa u SIE-u.

Ruskome bankovnom tržištu pogoduju konsolidacija, ponovno dvoznamenkast povrat na kapital i stabilno poslovanje u Rusiji dobro ukorijenjenih stranih banaka.

Tržišni udio austrijskih banaka u SIE-u opet blizu rekordnih razina. Potencijal za rast u JIE-u i SE-u donekle će se smanjiti, osobito u segmentu poslovanja sa stanovništvom, između ostaloga zbog kočnica regulatora.

Raiffeisenovi analitičari podigli očekivanja rasta za Mađarsku, Rumunjsku i Ukrajinu, predviđaju solidan rast u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji te očekuju blago usporavanje rasta kredita u Češkoj Republici, Slovačkoj i Bugarskoj. 

Tagovi: bankarski sektor u regiji, Raiffeisen, povrat na kapital, bankarski sektor
PROČITAJ I OVO
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ODLUKE
Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ZAGREB - United Grupa objavila je danas da se Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska spajaju u jedinstvenu skupinu koju vodi Adrian Ježina trenutni izvršni direktor Telemach Slovenija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE