GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna polugodišnja dobit Komercijalne banke

Rekordna polugodišnja dobit Komercijalne banke
SJAJNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2019 / 14:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Komercijalna banka je, nakon rekordne istorijske dobiti od 71 milion evra u 2018., nastavila da niže uspehe oborivši još jedan rekord u prvih šest meseci ove godine sa zaradom od 4,33 milijarde dinara, što je blizu 37 milona evra, kaže predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vladimir Medan.

Depoziti Komercijalne banke su poslednjeg dana juna 2019. iznosili 323 milijarde dinara, što je međugodišnji rast od osam procenata, odnosno za 32 milijarde dinara, rekao je Medan u intervjuu za „Večernje novosti".

To se, kaže, odrazilo i na kapital, koji je 30. juna iznosio 69 milijardi dinara, što predstavlja rast od 9,0 odsto, odnosno rast od šest milijardi u odnosu na isti datum prethodne godine.

„Bez lažne skromnosti možemo reći da Komercijalna banka ostaje stub stabilnosti srpskog bankarskog sektora. Kada govorimo o bilansnoj aktivi, nju smo sa 367 milijardi iz marta 2018. godine podigli na 412 milijardi dinara. Možemo reći da će banka i u sedmom mesecu ostvariti dobit od nekih pet milijardi i 100 miliona dinara, kumulativno, tako da se uzlazna putanja koju smo pokrenuli 2018. uspešno nastavlja i u 2019", ističe Medan.

Dodaje da je pozitivan rezultat u prvih šest meseci utoliko značajniji jer je ostvaren uprkos troškovima kojima je banka bila izložena zbog konverzije kredita zaduženih u „švajcarcima".

„Banka je u trenutku donošenja posebnog zakona o 'švajcarcima' u svom portfelju imala 1.081 kredit i cela konverzija je banku koštala oko 800 miliona dinara. S jedne strane, to je za banku bio trošak, ali sa druge strane, rešili smo jedan veliki problem, veliki pul kredita koji su bil specifični... Mi smo bili izuzetno uspešni i 1.035 klijenata je izvršilo konverziju", kaže Medan.

Smatra da je Zakon o konverziji koji je donela Srbija bio izuzetno fer jer su deo troška snosile komercijalne banke, a deo država, čime su se banke, i pored troška, oslobodile dela nenaplativih kredita u svojim portfeljima.

Što se tiče kreditne aktivnosti, Medan navodi da su na godišnjem nivou krediti Komercijalne banke porasli sa 141 milijarde dinara na 172 milijarde na kraju jula 2019.

Meru Narodne banke Srbije o smanjenju roka otplate gotovinskih kredita ocenjuje „apsolutno logičnom", jer se, kako objašnjava, obnavljanje keš kredita, s jedne strane, povećavalo po iznosu, a sa druge, povećavala se ročnost, odnosno period otplate.

„To je bio siguran put da će u jednom trenutku doći do problema, tako da je mera NBS sasvim logična da se rokovi povraćaja i iznos kredita limitiraju", kaže Medan i dodaje da Komercijalna banka po tom pitanju nije u problemu jer je u prethodnom periodu postavila nešto rigidnije limite, upravo zbog elemenata bezbednosti i upravljanja rizicima.

Na pitanje da li može doći do dodatnog smanjenja kamata na kredite budući da je Euribor i dalje u minusu, a referentna kamatna stopa NBS na istorijskom minimumu, mišljenja je da je prostor za to veoma ograničen.

„Kada govorimo o našem tržištu, dominantno vezanom za evro, možemo reći da ta kamata može samo simbolično ići na niže. Kada govorimo o čisto dinarskim kreditima, vidimo da je NBS za dva meseca dva puta korigovala referentnu kamatnu stopu sa tri na 2,75, a potom na sadašnjih 2,5 odsto, tako da u tom kontekstu možemo očekivati blago smanjenje kamata na dinarske kredite. Ali, kada govorimo generalno o kreditima, prostor za smanjenje kredita je veoma ograničen, kamatne marže su svedene na minimum, tako da teško možemo očekivati da će doći do značajnijeg pada kamatnih stopa", zaključio je Medan.

Tagovi: Komercijalna banka, Vladimir Medan
PROČITAJ I OVO
Čak trinaest aviokompanija ovog se ljeta nije vratilo u Zračnu luku Zagreb
LOŠE VIJESTI
Čak trinaest aviokompanija ovog se ljeta nije vratilo u Zračnu luku Zagreb
ZAGREB - Globalna pandemija značajno je utjecala na zračni promet te sve zračne luke očekivano bilježe pad broja putnika.
COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
LUKE I BRODARI
COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
RIJEKA - Luka Rijeka je, posebice posljednje dvije godine, sve više u fokusu glavnih svjetskih brodara koji svoj teret prema zemljama Srednje Europe i zapadnog Balkana usmjeravaju upravo kroz Rijeku, izjavio je za SEEbiz Marko Škraljsky, glavni menadžer Dragon Maritime Adria d.o.o., agenta Cosco Shipping Linesa.
Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40%
PAD
Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40%
PODGORICA - Rezultati ostvareni u proizvodnji u kompaniji Plantaže u prvih osam mjeseci su izuzetno dobri, posebno u uslovima djelovanja koronavirusa, ocijenjeno je na sjednici Odbora direktora tog preduzeća.
Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Bar
PRUGA
Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Bar
BEOGRAD - Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju deonice pruge Beograd-Bar od Valjeva, preko Vrbnice, do granice s Crnom Gorom, danas je potpisan u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i nfrastrukture Srbije.
Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ODLIČAN POTEZ
Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ZAGREB - Konzum i Zumići u suradnji s Hrvatskom udrugom pčelara Pčelinjak pokreću humanitarni projekt za spašavanje pčela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE