GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna polugodišnja dobit Hrvatske poštanske banke

Rekordna polugodišnja dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2019 / 11:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka završila prvu polovicu 2019. godine sa rekordnom polugodišnjom neto dobiti od osnivanja u iznosu od 123,5 milijuna kuna, i to u uvjetima tržišnih viškova likvidnosti i u okruženju padajućih kamatnih marži. 

Dugoročna usporedba polugodišnje neto dobiti Operativna dobit viša je za 19,8% ili 27,3 milijuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je rezultat fokusa Banke na ostvarenju strateških smjernica i pokrenutih projekata u vidu povećanja efikasnosti i operativne izvrsnosti. Porast neto kamatnog prihoda za 4,3% refleksija je povećanog broja plasmana i posljedičnog rasta bruto kredita, a s druge strane i smanjenja kamatnog troška zbog nastavka optimizacije strukture pasive odnosno prelijevanja iz oročenja na a vista račune. Neto prihod od provizija i naknada porastao je za 4,8%, i to kod sva tri poslovna sektora što je rezultat anorganskog i organskog prirasta klijentske baze, ali i aktivnosti klijentske baze.

Ostali nekamatni prihodi sastoje se od prihoda od trgovanja devizama i vrijednosnim papirima, primljenih dividendi, te ostalih prihoda. Ovi prihodi su viši za 102,5% u odnosu na isto razdoblje 2018. uglavnom zbog porasta dobitaka od trgovanja vrijednosnim papirima radi rasta cijena vrijednosnica u portfelju Banke, te prihoda od dividendi. Operativni troškovi su u porastu (5,4%) što je posljedica pripajanja Jadranske banke d.d. i posljedičnog rasta opsega poslova HPB d.d., što uključuje veći broj zaposlenika i ulaganja u nove poslovne jedinice u Šibensko-kninskoj županiji. Isto tako, rast troškova je neizbježan i zbog pokrenutih strateških projekata kojima smo fokusirani na optimizaciju procesa, a kojima ciljamo ostvariti troškovne uštede u narednim razdobljima.

Međutim, usprkos ovom rastu, radimo na kontinuiranom umanjenju pritisaka troškova na operativnu dobit, pa je C/I pokazatelj unaprijeđen za 3 postotna poena u usporedbi s 2018. godinom. Troškovi rezerviranja za nove i zdrave plasmane u međurazdoblju su viši zbog kontinuiranog povećanja bruto plasmana klijentima, što je u skladu sa zahtjevima MSFI-a 9. S druge strane, naglasak na efikasno upravljanje naplatom i kreditnim rizikom dovodi do znatno nižih rezervacija po djelomično nadoknadivim plasmanima, i to za približno 25 milijuna kuna.

Pokrivenost loših plasmana i dalje održavaju na razinama iznad prosjeka sektora (30.06.2019. = 67,75 posto). Imovina banke na dan 30. lipnja 2019. godine iznosi 23,2 milijarde kuna (9,2%), uz prelijevanje viškova likvidnosti u ostale kamatonosne oblike imovine kojima postižemo veću profitabilnost. Ukupni bruto krediti su rasli %2B10,0% u odnosu na kraj 2018. godine, gdje smo posebno ponosni na rast u naša dva strateška segmenta - stanovništvo i malo i srednje poduzetništvo.

Ukupni porast kredita stanovništvu iznosi 11,6%, tj. približno 700 milijuna kuna u odnosu na kraj 2018. godine, pri čemu su stambeni kredit rasli za 13,6%. U posljednjih godinu dana Banka je ojačala bazu svojih retail klijenata za više od 30 tisuća klijenata, uključujući i klijente koje smo akvizirali integracijom Jadranske banke d.d.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Jadranska banka, kamatne marže
PROČITAJ I OVO
Varteks osnovao tvrtku u Sloveniji
ŠIRENJE
Varteks osnovao tvrtku u Sloveniji
VARAŽDIN - Varteks je osnovao društvo kćer u Republici Sloveniji, pod nazivom Varteks.si d.o.o.
Predsjednici Poljske i Kine razgovarali o kupnji kineskog cjepiva protiv covida
CJEPIVO
Predsjednici Poljske i Kine razgovarali o kupnji kineskog cjepiva protiv covida
VARŠAVA - Poljski predsjednik Andrzej Duda razgovarao je s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom o kupnji kineskog cjepiva protiv covida-19, rekao je u ponedjeljak njegov suradnik državnoj novinskoj agenciji PAP, dok zemlja traži načine da ubrza cijepljenje svojih stanovnika.
Addeco očekuje oporavak tržišta rada nakon ublažavanja koronamjera
OČEKIVANJA
Addeco očekuje oporavak tržišta rada nakon ublažavanja koronamjera
BERN - Švicarska kompanija za posredovanje u zapošljavanju Adecco izvijestila je da bilježi kontinuirani oporavak tržišta rada, koji ne bi trebala omesti ni nova europska ograničenja zbog širenja covida 19.
Lučka uprava Rijeka: Promet tereta u riječkoj luci lani povećan za 18 posto
RAST
Lučka uprava Rijeka: Promet tereta u riječkoj luci lani povećan za 18 posto
RIJEKA - Ukupan promet riječke luke u 2020. godini iznosio je 13,6 milijuna tona tereta i povećan je za 18 posto u odnosu na 2019. godinu, priopćeno je u ponedjeljak iz Lučke uprave Rijeka.
JGL Grupa u 2020. ostvarila rekordne prihode
REKORDI
JGL Grupa u 2020. ostvarila rekordne prihode
RIJEKA - Jadran Galenski Laboratorij (JGL) je prošle godine ostvario ukupne konsolidirane prihode od 1,02 milijarde kuna, čime je ostvaren rekord u dosadašnjem poslovanju, objavili su u ponedjeljak iz te farmaceutske kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE