GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RBA i Adria Group Holding pokrenuli arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora

RBA i Adria Group Holding pokrenuli arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora
ARBITRAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2020 / 08:43
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Državno odvjetništvo potvrdilo je da je Vlada Republike Hrvatske zaprimila dvije obavijesti o pokrenutim arbitražnim postupcima zbog Lex Agrokora. Prvi proces pokreće RBA banka, a drugi Adria Group Holding, tvrtka preko koje je nekad Ivica Todorić kontrolirao Agrokor.

Republika Hrvatska je prema navodima tužitelja povrijedila bilateralne ugovore i međunarodno pravo donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, takozvanog Lex Agrokora, piše N1 info. RBA Banka obratila se UN-u, dok se Adria Holding žalio Arbitražnom sudu Svjetske Banke u Washingtonu. Oba tužitelja obeštećenje, kao što su mnogi analitičari i upozoravali, sada traže od Republike Hrvatske. DORH je u međuvremenu objavio i javni poziv odvjetničkim uredima koji su spremni zastupati Hrvatsku u ovim postupcima.

Iz RBA su poručili da "nisu u mogućnosti komentirati procese koji su u tijeku", a za sada nismo uspjeli dobiti niti komentar Ivice Todorića.

U nastavku prenosimo cijeli odgovor DORH-a.

"Poštovani,

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti Vam je odgovoriti sa sljedećim informacijama.

Vlada Republike Hrvatske zaprimila je Obavijest o arbitraži Raiffeissen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d. protiv Republike Hrvatske koju je dostavila Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske na nadležno postupanje.

Naime, prema odredbi čl. 43. Zakona o državnom odvjetništvu ("Narodne novine" 67/2018) Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zastupa Republiku Hrvatsku pred stranim sudovima te međunarodnim i drugim tijelima.

Obavijest o arbitraži Raiffeissen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d. podnesena je sukladno UNCITRAL Arbitražnim pravilima (revidirana 2010), radi navodne povrede bilateralnog Ugovora o promicanju i zaštiti investicija od 19. veljače 1997. (BIT) zaključenog između Republike Austrije i Republike Hrvatske. Republika Hrvatska je prema navodima tužitelja povrijedila BIT i međunarodno pravo donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku ("Narodne novine" 32/17).

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je i Zahtjev za registraciju Zahtjeva za arbitražu nizozemskih trgovačkih društava Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. upućenog Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) protiv Republike Hrvatske. Tužitelji su podnijeli Zahtjev radi navodne povrede bilateralnog Ugovora o promociji i zaštiti investicija zaključenim između Kraljevine Nizozemske i Republike Hrvatske 28. travnja 1998. (BIT). Tužitelji u Zahtjevu tvrde da je Republika Hrvatska i u ovom slučaju povrijedila BIT i međunarodno pravo donošenjem navedenog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku ("Narodne novine" 32/17)", stoji u odgovoru DORH-a.

Tagovi: RBA, Adria Group Holding, Lex Agrokor, Agrokor, Raiffeisen, Ivica Todorić
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE