GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Razmišljate da postanete vlasnik bankomata? Evo što trebate znati.

Razmišljate da postanete vlasnik bankomata? Evo što trebate znati.
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 10:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dolaskom toplijeg vremena i procjepljivanjem Covid kriza kao da je malo posustala pa se mnogi aktivno pripremaju za turističku sezonu, a neki razmišljaju i o širenju svog poslovanja kroz nove investicije, od kojih su neke i bankomati, primjereni posebno za one trgovce koji se nalaze na prometnim pozicijama.

Svakako da bankomat u vašemu prodajnome mjestu donosi dodatne pogodnosti – privlači dodatne kupce i povećava lojalnost postojećih, pa tako povećava i posjete u vašem dućanu, a osim dodatnog prometa donosi i veću potrošnju po transakciji.

No, prije nego odlučite kupiti uređaj, nekoliko je stvari na koje biste trebali obratiti pažnju. Prvenstveno, trebali biste biti svjesni trendova, očekivanja i, naravno, svih troškova bankomata, troškova njegova rada. Nužno je prikupiti sve relevantne činjenice, analizirati ih te procijeniti isplati li vam se takva investicija, odnosno hoće li vam na kraju donijeti zaradu ili je ipak mogućnost gubitka značajna.
Koji su stvarni troškovi za vlasnika bankomata?

Elektro-kemijska zaštita, inteligentan način zaštite koji novčanice označava neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, svakako je novi trošak bankomata koji dolazi nakon svih drugih troškova održavanja i upravljanja uređajem koji uključuju procesuiranje, softvere, stalnu nadogradnju te usklađenost s bankarskim zahtjevima i propisima regulatora. Primjerice, samo elektrokemijska zašita po uređaju košta oko 5.000 eura, a trenutno je i teško dobavljiva zbog cijelog niz regulatornih odobrenja koja tek trebaju stupiti na snagu u mnogim zemljama.

U Hrvatskoj svi bankomati koji postoje na tržištu takvu zaštitu moraju ugraditi do početka svibnja 2024.

Trenutno se sustav u Hrvatskoj ne može dobaviti, kako zbog dostupnosti na tržištu, tako i zbog toga što još nema sva potrebna regulatorna odobrenja.

Možete biti vlasnik bankomata, ali hoćete li od njega zaraditi?

Raspitali ste se za mogućnosti i razmišljate o tomu želite li primati rentu od bankomata postavljenog u vašemu prostoru ili postati vlasnik uređaja i dijeliti prihod od poslovanja bankomata. Glavno pitanje koje si trebate postaviti je hoćete li u narednom srednjoročnom razdoblju zaraditi znatno više ako ste vlasnik bankomata.

Osim već spomenutih troškova održavanja i upravljanja bankomatom, te globalnih trendova u poslovanju u kojemu čak i banke prepuštaju vlasništvo nad uređajima, važno je saznati i ključne stavke koje su važne za projekciju budućih prihoda. Neke od tih stavki uključuju vašu lokaciju, nalazi li se ona na području s visokim prometom, sastav vaših kupaca (domaći ili strani gosti), dostupnost bankomata drugih tvrtki te druge servise u blizini.

Trebate dobro razmisliti o potencijalu i prometu koji možete ostvariti – jer ulog je znatan, a garancija nema – poglavito ako dogovorite podjelu profita po broju transakcija – jer u ovako nestabilnim vremenima transakcije mogu i mjesecima izostati. Partnerske tvrtke, poput Euroneta, procijenit će cijeli niz faktora vezanih uz poslovanje uređaja u njihovom vlasništvu, uključivši i potencijalni broj korisnika, te vam ponuditi fiksni mjesečni prihod za postavljanje bankomata u vaš prostor, bez ikakvih dodatnih i skrivenih troškova i bez rizika od gubitka.

Tagovi: bankomati, Euronet, isplativost bankomata, poslovanje bankomata
PROČITAJ I OVO
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE