GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ravnomjeran rast europskog tržišta automobila u studenom; Hrvatska znatno iznad prosjeka novih članica EU

Ravnomjeran rast europskog tržišta automobila u studenom; Hrvatska znatno iznad prosjeka novih članica EU
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2017 / 12:54
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Prodaja automobila na europskim tržištima porasla je u studenom istim tempom kao i u prethodnom mjesecu dok je u Hrvatskoj njezin rast bio dvostruko veći od prosjeka novih članica Europske unije, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće automobilske industrije ACEA.

U studenom su u 27 zemalja Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirana ukupno 1.216.702 nova automobila, što predstavlja povećanje za 5,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ista je stopa rasta zabilježena i u listopadu.

Gotovo sva su velika europska tržišta bilježila dobre rezultate, pri čemu su dvoznamenkaste stope rasta zabilježile Španjolska i Francuska, od 12,4 i 10,3 posto. Približila im se - s 9,4 posto - i Njemačka, čije se tržište oporavilo nakon nekoliko mjeseci slabog rasta, te italija sa 6,8 posto.

Britansko je pak tržište zabilježilo pad osmi mjesec zaredom, i to za čak 11,2 posto, primjećuju u ACEA-i.

'Nova' Europa ponovo je nadmašila 'stare' članice Europske unije, uz gotovo dvostruko višu stopu rasta tržišta u studenom, od 10,3 posto. U 'staroj' Europi stopa rasta iznosila je 5,5 posto.

Iza tih stopa rasta krije se još jedna velika razlika - u novim je članicama prodano gotovo deset puta manje novih automobila nego u starima, samo 113.683, u odnosu na 1,1 milijun u 'starima'.

U Hrvatskoj je stopa rasta bila više nego dvostruko veća od prosjeka novih članica i iznosila je 24,4 posto, uz registriranih ukupno 3.427 novih automobila, pokazuju podaci ACEA-e. U listopadu iznosila je 26 posto.

Uzlazni trend pokazuje i razdoblje od siječnja do studenog, kada je u 27 zemalja EU registrirano 4,1 posto više novih automobila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju - ukupno 14 milijuna.

Među pet velikih tržišta najsnažniji su rast u promatranom razdoblju bilježile Italija, od 8,7 posto, i Španjolska, od 7,8 posto. Francuska i Njemačka slijede sa zamjetno nižim stopama rasta, od 5,3 odnosno tri posto.

U Britaniji je prodaja automobila u razdoblju od siječnja do studenog pala za pet posto, bilježe u udruženju.

U novim je zemljama članicama prodaja u dosadašnjem dijelu godine poskočila 14 posto, uz prodanih 1,2 milijuna novih automobila. U 'starim' članicama EU prodaja je porasla 3,2 posto, na ukupno 12,8 milijuna novih automobila, pokazuju podaci ACEA-e.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja od studenog prema podacima europskog udruženja proizvođača automobila registrirano 21,9 posto više novih automobila nego u istom lanjskom razdoblju - ukupno 48.312.

Tagovi: prodaja automobila u Hrvatskoj, prodaja automobila u EU
PROČITAJ I OVO
Hanfa naložila podnošenje zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka
PONUDA
Hanfa naložila podnošenje zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka
ZAGREB – Na današnjoj sjednici Upravnog vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) doneseno je rješenje kojim se utvrđuje da je za Ginu Pastorčića iz Malinske, Igora Borovca iz Kostrene i društvo PIK-ESOP iz Rijeke 13. veljače 2019. nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva PIK d.d. iz Rijeke.
SMARTIES globalno transformira ambalažu proizvoda u reciklabilni papir
BRENDOVI
SMARTIES globalno transformira ambalažu proizvoda u reciklabilni papir
ZAGREB – SMARTIES, globalno popularni konditorski brend vodeće svjetske prehrambene kompanije Nestlé, odsad za svoje proizvode širom svijeta koristi papirnatu ambalažu koja se može reciklirati.
Započela je berba rajčica u Belju
RAJČICE
Započela je berba rajčica u Belju
OSIJEK - Iz staklenika Mitrovac na tržište stižu najfinije domaće rajčice.
Prema američkom istraživanju učinkovitost cjepiva Moderna nešto manja od početne
CJEPIVO
Prema američkom istraživanju učinkovitost cjepiva Moderna nešto manja od početne
NEW YORK - Američka biotehnološka tvrtka Moderna objavila je da je učinkovitost njezina cjepiva protiv koronavirusa na razini od 90 posto protiv svih oblika koronavirusne bolesti i 95 posto učinkovita protiv teških oblika te bolesti.
Airbus planira postupno povećavati proizvodnju zrakoplova
PLANOVI
Airbus planira postupno povećavati proizvodnju zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus planira postupno povećavati proizvodnju aviona srednjeg doleta, potvrdio je glavni izvršni direktor Guillaume Faury, upućujući na procjene da bi oporavak putovanja trebao krenuti na domaćim i kraćim rutama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE