GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rastu globalni prihodi od turizma, Kinezi najveći potrošači

Rastu globalni prihodi od turizma, Kinezi najveći potrošači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2019 / 08:48
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Prihodi od međunarodnog turizma u 2018. u svijetu su iznosili 1.700 milijardi američkih dolara, što je 4 posto više nego u 2017. i novi rekord, čime je turizam zadržao treće mjesto među gospodarskim sektorima u svijetu, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

"Snažan rast odlaznih putovanja s mnogih tržišta diljem svijeta povećao je prihode od međunarodnog turizma na ukupno 1.700 milijardi dolara, što čini i 29 posto globalnog izvoza usluga i 7 posto ukupnog izvoza roba i usluga. To sve međunarodni turizam konsolidira među pet najvećih gospodarskih sektora u svijetu, iza kemijske i industrije goriva, a ispred prehrambene i automobilske industrije", naglašavaju iz UNWTO-a.

Podsjećaju pritom i na svoje ranije objavljene podatke o fizičkim turističkim brojkama, odnosno o međunarodnim turističkim ili dolascima stranih turista u svijetu, kojih je u 2018. bilo 1,4 milijarde ili 6 posto više nego u 2017., što je i znatno viši rast od 3,7 posto koliko je u 2018. zabilježen u globalnom gospodarstvu.

Očekivanja su pozitivna i za ovu godinu, i financijska i fizička, a stručnjaci UNWTO-a to temelje na uspješnosti turizma u prva tri mjeseca 2019., tijekom kojih je u svijetu bilo 4 posto više međunarodnih turističkih dolazaka nego u isto vrijeme 2018., a porast tih dolazaka od 3 do 4 posto predviđaju i za cijelu 2019.

Kinezi, Nijemci i Amerikanci najviše potrošili

Strani turisti koji su svojom potrošnjom u 2018. najviše pridonijeli rastu prihoda od međunarodnog turizma su Kinezi, koji su u svijetu potrošili 277,3 milijarde dolara ili 5,2 posto više nego u 2017., a na drugom mjestu ih slijede turisti iz SAD-a s potrošnjom od 144,2 milijarde dolara ili 7 posto višom.

Nijemci su treći s turističkom potrošnjom od 94,2 milijarde dolara ili 1,2 posto višom nego u 2017., četvrti su Britanci, odnosno turisti iz UK koji su lani u svijetu potrošili gotovo 76 milijardi dolara ili 3,4 posto više, dok se na petom mjestu ističu Francuzi s rastom turističke potrošnje od čak 10,5 posto, na 48 milijarde dolara.

U prvih deset nacija po turističkoj potrošnji u svijetu u 2018. su još Australci, sa 37 milijardi dolara ili 10 posto više, te Rusi koji su imali i najveći porast te potrošnje prošle godine, od 11,2 posto, na 34,5 milijarde dolara.

Osmo, deveto i deseto mjesto drže Kanađani, (južno) Koreanci i Talijani, koji su svi također lani u svijetu turistički trošili više nego u 2017., krećući se s tom potrošnjom od 30 do 33 milijarde dolara.

Rast vrijednosti važniji od rasta volumena

Komentirajući poraste u svjetskom turizmu, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili poručuje da rast vrijednosti postaje važniji od povećanja volumena u turizmu, pogotovo za ekonomije u nastajanju, koje kao i napredne ekonomije širom svijeta imaju koristi od rasta prihoda od turizma.

"Prihodi od međunarodnog turizma pretvaraju se u (nova) radna mjesta i razvoj poduzetništva, investicije i općenito bolju situaciju za ljude i lokalne ekonomije, uz istovremeno smanjenje trgovinskih deficita u mnogim zemljama", ocijenio je Pololikashvili.

Iz UNWTO-a iznose i da je od ukupnih lanjskih 1.700 milijardi dolara prihoda od međunarodnog turizma u svijetu, većina ili nešto malo više od 1.440 milijardi dolara došlo od potrošnje turista u destinacijama, što je 6 posto ili oko 100 milijardi dolara više nego u 2017., a to je, kako dodaju, i u skladu sa spomenutim porastom međunarodnih turističkih dolazaka za 6 posto u 2018.

Preostalih 256 milijardi dolara (od ukupnih 1.700 milijardi) u svjetskom je turizmu ostvareno od usluga međunarodnog prijevoza putnika.

Po svjetskim regijama, Azija i Pacifik predvodili su lani rast od 7 posto u prihodima od međunarodnog turizma, nakon čega slijedi Europa s povećanjem tih prihoda od 5 posto, pri čemu su srednja i istočna Europa te sjeveroistočna Azija bile podregije s najvećim rastom prihoda, od po 9 posto.

U regijama Bliski istok prihodi od međunarodnog turizma u 2018. su porasli 3 posto u odnosu na 2017., a Africi za 1 posto, a jedino je u Amerikama taj rezultat bio skromniji odnosno bez porasta ili na razini godine prije.

Tagovi: prihodi od turizma, kineski turisti, Kinezi
PROČITAJ I OVO
Samo 15 posto freelancera u medijima zadržalo je poslove
LOŠE VIJESTI
Samo 15 posto freelancera u medijima zadržalo je poslove
ZAGREB - Trećina vanjskih suradnika u medijima ostala je bez svih poslova od početka krize zbog pandemije, 26 posto izgubilo je većinu poslova, a samo 15 posto freelancera u medijima zadržalo je poslove, pokazalo je istraživanje Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.
Bandić: Da me Plenković poslušao, Imunološki bi bio na pragu cjepiva protiv koronavirusa
PORUKE
Bandić: Da me Plenković poslušao, Imunološki bi bio na pragu cjepiva protiv koronavirusa
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u srijedu kako bi, da je uspio dogovoriti strateško partnerstvo s Vladom i tako osigurao funkcioniranje Imunološkog zavoda, već bili na pragu pronalaska cjepiva protiv koronavirusa.
airBaltic suspendirao nove letove za Hrvatsku
SUSPENZIJA
airBaltic suspendirao nove letove za Hrvatsku
ZAGREB - Latvijski airBaltic odlučio je otkazati gotovo 50% planiranih letova do studenog 2020. zbog pandemije koronavirusa, što će utjecati na njegovo planiranje sezonskih operacija u Hrvatskoj.
Montenegro Airlines produžava ugovore sa zaposlenima
UGOVORI
Montenegro Airlines produžava ugovore sa zaposlenima
PODGORICA - Izvršni menadžment Montenegro Airlinesa pokrenuo je prije nekoliko dana proceduru produženja svih ugovora isteklih nakon 16. marta, saopšteno je iz ove aviokompanije.
AZTN kaznio Vindiju s 284.000 kuna
KAZNA
AZTN kaznio Vindiju s 284.000 kuna
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u srijedu je izvijestila da je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznila Vindiju s 284.000 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE