GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast industrije eurozone najslabiji u 15 mjeseci

Rast industrije eurozone najslabiji u 15 mjeseci
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2018 / 13:13
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u svibnju najslabijim tempom u 15 mjeseci, izvijestila je londonska tvrtka Markit, upozoravajući da bi slabiji priljev novih izvoznih narudžbi mogao dodatno zakočiti njihov rast u idućim mjesecima.

"U određenoj je mjeri slabašan rast povezan s neuobičajeno velikim brojem praznika u mjesecu svibnju ali čini se da rizici signaliziraju da će rast i u idućim mjesecima biti prigušen a mogao bi i dodatno usporiti", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

U Markitu izdvajaju sporiji rast proizvodnje i slabiji priljev novih narudbi i novih izvoznih poslova.

"Usporavanje izvoza bilo je najveći uteg rastu proizvodnje i knjige narudžbi, pa tako istraživanje za svibanj signalizira najslabiji rast novih izvoznih narudžbi u gotovo dvije godine, dijelom povezan s jačanjem eura te s izvješćima o slabijoj potražnji za uvozom na ključnim tržištima, posebno u SAD-u", tumači Williamson.

"Pojedini znakovi upućuju na zaključak da razdoblje slabijeg rasta još nije završeno", upozorava on.

"Tako je proizvodnja u proteklim mjesecima zamjetno usporila ali je trend usporavanja u knjigama narudžbi bio još naglašeniji. Proizvodnja je time rasla brže od novih narudžbi u svakom od proteklih šest mjeseci, što upućuje na zaključak da će proizvodne tvrtke u idućim mjesecima biti pod pritiskom da zakoče proizvodnju i zapošljavanje ako potražnja ne oživi", dodaje.

"Ne čudi stoga što su očekivanja proizvodnih tvrtki o proizvodnji u predstojećem razdoblju potonula na najnižu razinu u 20 mjeseci, naglašavajući sumorniju ekonomsku sliku", ističe glavni ekonomist londonske tvrtke.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona
PROČITAJ I OVO
Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća
NOVI ISKORAK
Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća
ROVINJ - Uz cestu Rovinj – Bale, nasuprot sela Čubani, na osunčanoj padini prema moru predjela Valade, prostire se jedno od najvećih istarskih poljoprivrednih kompleksa.
Gucci slavi stoti rođendan
OBLJETNICE
Gucci slavi stoti rođendan
FIRENZE - Modna kompanija Gucci koju je prije gotovo jednog stoljeća osnovao talijanski biznismen i modni dizajner iz Firenze, jedna od najvećih na svijetu, slavi 100 godina postojanja.
Mtel je namjeravao kupiti i KTV E-G-E iz Doboj Juga, ali je odustao
ODUSTAJANJE
Mtel je namjeravao kupiti i KTV E-G-E iz Doboj Juga, ali je odustao
BANJA LUKA - Konkurencijsko vijeće BiH je obustavilo postupak u vezi sa prijavom koncentracije koju je još prije dvije godine podnio Mtel a.d. Banja Luka za sticanje potpune kontrole nad privrednim subjektom "KTV E-G-E" d.o.o. Doboj Jug, objavljeno je.
Dug bolnica udvostručen u posljednjih godinu dana
LIJEKOVI
Dug bolnica udvostručen u posljednjih godinu dana
ZAGREB - Pritisak veledrogerija i farmaceuta na hrvatsku Vladu nije slučajan jer se ovih dana dovršava prijedlog rebalansa proračuna za ovu i državne potrošnje za iduću godinu i, ako se sada ne nađe novac za dug, neće ni poslije.
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE