GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radunović: Pitanje Montenegro Airlinesa moramo riješiti na ovaj ili onaj način

Radunović: Pitanje Montenegro Airlinesa moramo riješiti na ovaj ili onaj način
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2019 / 21:23
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Ministar finansija Darko Radunović kazao je da Vlada mora na ovaj ili onaj način riješiti pitanje nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines.

On je to kazao odgovarajući na pitanje da li je pomoć Montenegro Airlinesu data po zakonu.

"Mislim da je MA kompanija od izuzetnog značaja za Crnu Goru i razvoj turizma. Mi smo sad na početak sezone i on otprilike doveze nekih 35 odsto turista. Multiplikativni efekti MA na crnogorsku privredu su veliki. Moramo riješiti pitanje MA na ovaj ili onaj način. Smatram da smo u skladu sa zakonom obezbijedili pomoć i pitanje je vremena i dobre analize šta će se dalje sa njim desiti", istakao je Radunović na konferenciji povodom redovne godišnje misije MMF-a u sklopu konsultacija o članu IV statuta fonda.

Na pitanje koliko im je pomoći dodjeljeno, nije konkretno odgovorio.

Ministarstvo saobraćaja dodijelilo je prošle godine pomoć MA u ukupnom iznosu od 7.266.658 eura.

To je navela Agencija za zaštitu konkurencije u svom izvještaju za 2018. koji je juče usvojila Vlada.

"Ova pomoć nije bila prijavljena Agenciji na ocjenu usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći", navedeno je u izvještaju.

Montenegro Airlines je bio korisnik državne pomoći 2012. godine, pa Agencija navodi da nema pravo na tu pomoć narednih 10 godina, osim kao nastavak mjera iz 2012. koje nijesu realizovane.

Podjećamo, MA je objavio da je poslovni rezultat kompanije za 2018. godinu pozitivan, jer su poslovni prihodi bili za 245 hiljada eura veći od poslovnih rashoda. Ipak, zbog značajnih finansijskih rashoda kompanija je poslovala sa gubitkom od 1,97 miliona eura.

Kompanija je početkom 2017. godine bila u gotovo bezizlaznoj situaciji sa gubitkom od 11,47 miliona eura iz 2016. godine.

Međutim, nakon mjera koje je preuzela nova upravljačka i rukovodna struktura, uz podršku Vlade Crne Gore, poslovanje je stabilizovano i u relativno kratkom roku dovedeno do rezultata sa gotovo šest puta manjim gubitkom na kraju 2018. godine.

Tagovi: Darko Radunović, Montenegro Airlines
PROČITAJ I OVO
Ralph Lauren najavljuje otpuštanja
REZOVI
Ralph Lauren najavljuje otpuštanja
NEW YORK - Američka kompanija Ralph Lauren odlučila smanjiti radnu snagu širom svijeta do kraja svoje fiskalne godine, u okviru sveobuhvatnog plana restrukturiranja.
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
PONUDE
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
ZAGREB - Fortenova grupa je zaprimila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje zajedno s nekoliko manjih povezanih kompanija čine Poslovnu grupu zamrznute hrane koja djeluje unutar divizije Prehrana Fortenova grupe.
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZELENO SVJETLO
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) dalo je dopuštenje društvu Tonika d.o.o., glazbenika, tekstopisca i producenta Tončija Huljića za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge dopuštene oblike prijenosa audio programa za kanal Radio Tonika.
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
PRIZNANJA
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
ZAGREB - Dubrovačkoj tvrtki Importanne Resort u utorak je dodijeljena Finina nagrada Zlatna bilanca za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2019. godini, a uz tu nagradu za sveukupnog pobjednika, dobitnik je i Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
OČEKIVANO
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
BERLIN - Njemački turoperator TUI objavio je u utorak da je dodatno smanjio zimski program za sezonu 2020/2021. zbog naglih promjena u ograničenjima putovanja kojima vlade nastoje usporiti zarazu Covidom 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE