GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici zagrebačke Čistoće u štrajku do ispunjenja zahtjeva

Radnici zagrebačke Čistoće u štrajku do ispunjenja zahtjeva
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 10:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Radnici zagrebačke Čistoće od jučer su u štrajku. Iako je Uprava privremeno suspendirala odluku o otkazima trojici njihovih kolega, na posao se ne vraćaju dok ne dobiju pisanu odluku o suspenziji otkaza i neće odvoziti otpad sa zagrebačkih ulica.

No radnici Čistoće prosvjeduju i zbog niskih primanja i loših radnih uvjeta. Kažu da će ostati u štrajku do ispunjenja zahtjeva.

- Donesena je odluka jučer u kasnim večernjim satima da se povlači odluka o otkazima za trojicu naših kolega, da se kolege mogu vratiti raditi, ali radnici Čistoće, uz taj zahtjev, imaju i druge zahtjeve, a to su njihova materijalna prava. Radnicima Čistoće je u Zagrebačkom holdingu plaća najmanja, koeficijenti su im najmanji i žele da se to, nakon godina što su stavljani po strani, napokon ispravi, rekla je za HRT predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak.

Objasnila je stajalište radnika Čistoće.

- Uprava Zagrebačkog holdinga bila je ovdje, radnici su stavili na papir sve svoje zahtjeve i to su uručili Upravi. Dali su Upravi na neki način rok da to pročita i ako je suglasna sa svime što su tražili, radnici će automatski sjesti u kamione i krenuti raditi, kaže Kaltak.

Na pitanje što će se događati sa zagrebačkim otpadom tijekom štrajka, Kaltak je odgovorila da je to pitanje za poslodavca.

- Na to pitanje vam stvarno ne bih mogla odgovoriti, to je stvar poslodavca. Pretpostavljam da ga neće imati tko odvesti još danas. Ako Uprava sjedne i pročita zahtjeve radnika, ako ih razmotri i da na neki način suglasnost, radnici će krenuti raditi, a ako se to ne dogodi, radnici će i dalje sjediti ovdje do ispunjenja svojih zahtjeva, poručila je predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb.

Suspendiran je otkaz radnicima Čistoće, no krizna situacija u toj podružnici Holdinga i dalje traje - smeće se ne odvozi ni danas, radnici i dalje traže bolje uvjete rada. Sjednica Gradske skupštine je u četvrtak, bit će burno, prema svemu sudeći. U emisiji HTV-a "Studio 4" gostovali su Mario Župan iz HDZ-a te Marina Ivandić iz platforme Možemo!

Marina Ivandić naglasila je kako se nalazimo usred velike reforme koja je trebala biti provedena još prije 15 godina, tako da Zagreb sada hvata korak s uređenim gradovima.

- Ovaj model prikupljanja otpada stavlja pred građane i radnike nove zadatke. Stvara pritisak da pažljivije razvrstavaju otpad. Treba zadržati povjerenje u sustav kako bi građani imali motivaciju dalje razdvajati. Vidjeli smo da to postiže efekte i razdvajanje je izrazito povećano u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Treba uvažiti i vrednovati rad radnika koji su pod povećanim pritiskom te se prati i gleda svaki njihov potez. Činjenica je da ove plaće nisu velike te ih treba povećavati, osobito u ovo vrijeme inflacije i krize. Treba reći da je povećanje već nastupilo ove godine jer je Uprava prepoznala da je ono potrebno. Nije sporno da treba povećavati materijalna prava radnika. To je cilj ove Gradske uprave. Svako dodatno povećanje bi se moglo odraziti na cijene usluge, što ne želimo. Treba staviti u kontekst da ako idu veće plaće, ide i skuplji odvoz, rekla je.

Povećanje od 1.1. 2023. smatra se kao dio pregovora za dodatak važećem kolektivnom ugovoru gdje nije postignut dogovor između sindikata i Holdinga.

- Uprava je znala da treba podići plaće, učinila je korak koji bi za komunalne radnike u veljači trebao iznositi 13 posto povećanja neto plaće na postojeće. U ukupnoj masi to je 50 milijuna kuna, dodala je.

Mario Župan je rekao kako podržava prosvjed radnika Čistoće.

- Oni su prvi na udaru građana. Građani su prvi koji izražavaju nezadovoljstvo prema radu čistoće i novom načinu naplate. Sav otpad završava na Jakuševcu. Iste firme koje su radile prije, opet su dobile ugovore da zbrinjavaju određene stvari. Radnici traže da im se objasne uvjeti rada. U Holdingu svaka podružnica ima drugačiji koeficijent. Žele koeficijent plaća kao i neke druge podružnice. Čistoća ima najmanji koeficijent. Neto plaća radnika na kamionu je 4.500-4.800 kuna, vozač ima 5.200 kuna. Voditelj podružnice ima 5 tisuća kuna dodatak na plaću za smještaj i režije. Tu su radnici razočarani. Ovim načinom odvoza smanjen je broj odvoza u Gradu Zagrebu na jedan. Rečeno je da će se odvoziti plastika i papir jednom tjedno. To se definitivno ne događa, rekao je.

Zahtjevi radnika:

1, Povećanje osnovice 12% - minimalno
2. Stalni dodatak od 200 eura
3. Sistematizacija u roku od 30 dana
4. Kod 95 i kartica vozača (besplatno)
5. Vanjski prijevoz 100%
6. Donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija
7. Povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80
8. Povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 (vozači)
9. Dodatak na otežane uvjete rada - maksimalno
10. HTZ oprema
11. Besplatni parking

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, kazao je da su radnici predali zahtjeve Upravi.

- Ove zahtjeve su tražili proteklih 6-7 mjeseci, a Uprava ih je ignorirala. To je povećanje osnovice za 12% minimalno, stalni dodatak uvećati na 200 eura, sistematizaciju izraditi u roku od 30 dana. Već dvije godine sistematizacija se ne izrađuje, a bila je obvezna sukladno kolektivnom ugovoru, rekao je.

- Danas je uprava Holdinga došla ovdje s namjerom da uzme naše zahtjeve. Zatim su nam rekli da zahtjeve ne prihvaćaju. Dajemo im rok danas da prihvate naše zahtjeve. Ako ne prihvate zahtjeve, nijedan radnik Čistoće ove podružnice ne ide van do daljnjega, kazao je Sabahudin Serić, radnik Čistoće.

- Nama trebaju veće plaće. Ne možete prehraniti obitelj. Sramotno je ovo što se događa. Slavit ćemo 100 godina sakupljanja smeća, a pogledajte gdje smo se našli, izjavio je Ladislav Puklin, radnik Čistoće.

Hrpe neodvezenog smeća na ulicama Zagreba privukle su ptice kojima je to dobrodošla prilika za lak dolazak do hrane.

U znak potpore trojici kolega koji su dobili otkaz zbog snimke na kojoj se vidi kako razvrstani otpad bacaju u isti kamion, radnici zagrebačke Čistoće jučer nisu izašli na teren i počeli su štrajk. Nekoliko stotina njih prosvjedovalo je ispred zgrade poduzeća, a tijekom jučerašnjeg dana sindikati su se sastali s voditeljem Čistoće i predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga.

Čistoća je privremeno suspendirala odluku o otkazima. No radnici su najavili da će nastaviti štrajkati dok od Uprave ne dobiju pisanu odluku o suspenziji otkaza. Dotad se neće odvoziti otpad sa zagrebačkih ulica.

Tagovi: Čistoća Zagreb, Mirjana Kaltak, Marina Ivandić, Tomislav Tomašević, odvajanje otpada, Nenad Molc, Novi sindikat
PROČITAJ I OVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
ZAGREB - Među taksistima koji rade za Bolt i Uber posljednjih dana širi se poziv na štrajk planiran za ponedjeljak, 24. lipnja 2024. godine u 12 sati.
Katastrofa za dionice Carlsberga, evo što se događa
OŠTAR PAD
Katastrofa za dionice Carlsberga, evo što se događa
KOPENHAGEN - Dionice Carlsberga bile su u petak na putu najvećeg pada u jednom danu u više od četiri godine.
U Hrvatskoj daleko najbolje posluju trgovci
NA VRHU
U Hrvatskoj daleko najbolje posluju trgovci
ZAGREB - Poduzetnici iz područja trgovine i prerađivačke industrije u prošloj su godini ostvarili najveće prihode i rashode te neto dobit, a to su i djelatnosti koje su imale najveći broj zaposlenih, pokazuju podaci iz analize Financijske agencije (Fina).
Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni
KONTROLA
Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je na svojim internet stranicama, u rubrici odluke, objavila i odluku kojom je dopuštenom na prvoj razini ocijenjena i koncentracija u kojoj će slovenska Perutnina Ptuj steći kontrolu nad tvrtkom Toni, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu, a koja se bavi otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica.
CSEBA participated in Macao International Forum
EVENTS
CSEBA participated in Macao International Forum
Chinese Southeast European Business Association (CSEBA) participated for the tenth time at the Macao International Infrastructure Investment and Construction Forum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE