GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Krušika najavljuju štrajk

Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 09:06
Autor: SEEbiz / Danas.rs
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.

Zbog kašnjenja akontacije i ukupne situacije u Krušiku, koju već mesecima karakterišu veliki dugovi i gubici i armija prekobrojnih radnika, rukovodstva sva četiri fabrička reprezentativna sindikata – Samostalnog, UGS Nezavisnost, Sloga I ASNS, u ponedeljak ujutro će posetiti generalnog direktora fabrike Vladana Lukića.

Sindikalci Krušika planiraju da povedu i predstavnike svojih beogradskih centrala, sa kojima će nešto kasnije da najave štrajk upozorenja zaposlenih u tom preduzeću, i da obaveste javnost o trenutnoj situaciji u toj valjevskoj fabrici.

– Sekretarica generalnog direktora fabrike upravo nas je obavestila da će plate da nam budu isplaćene u utorak. Bez obzira na to obećanje ne odustajemo od štrajka upozorenja – rekli su juče našem list predstavnici zaposlenih u Krušiku.

Ističu da će u ponedeljak javnosti da predoče da su gubici Krušika premašili 50 miliona dolara, da ugovora o prodaji proizvoda te fabrike nema, da poslovanje preduzeća opterećuje i veliki broj partijski zaposlenih radnika. U ponedeljak bi, kako saznajemo, trebalo da bude održana i sednica fabričkog Nadzornog odbora, koji će takođe razmatrati aktuelnu finansijsku situaciju u Krušiku.

Radnicima Krušika inače, po prvi put u minulih 16 godina, nisu na vreme isplaćene akontacije plata za prethodni mesec. Sagovornici našeg lista tvrde da na jednom od fabričkih računa ima tek oko 700.000 dinara, što nije dovoljno ni za isplatu sedam inženjerskih zarada, a kamoli za plate oko 3.200 radnika koliko ih je, što za stalno, što na određeno angažovano u preduzeću.

– Prema važećim zakonskim propisima, fabrika može na određeno vreme da angažuje do 10 odsto od ukupnog broja stalno zaposlenih. Krušik ima oko 1.200 stalno zaposlenih, pa je, da je poštovan zakon, mogao da ima najviše 120 angažovanih „ugovoraca“, a ne više od 2.000 koliko ih je dovedeno u vreme dok je Krušikom rukovodio Mladen Petković, navode u Krušiku.

Podsećaju da su menadžment i Nadzorni odbor fabrike nedavno predlagali da između 1.200 i 1.400 prekobrojnih bude otpušteno odmah, ili uz socijalni program. Predlog o trenutnom otpuštanju nije dobio podršku vlasti, dok sindikati nisu pristali na socijalni program.

Tagovi: Krušik, štrajk, Vladan Lukić, UGS Nezavisnost
PROČITAJ I OVO
HND i SNH uputili Vladi hitne mjere za spas novinarstva
HITNO
HND i SNH uputili Vladi hitne mjere za spas novinarstva
ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u petak su Vladi uputili hitne mjere koje predlažu za spas novinarstva ističući kako Vlada ni u svom trećem paketu mjera nije prepoznala problem u medijima te da je novinarstvo potpuno ignorirano.
Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki
INJEKCIJA
Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki
PARIZ - Francuska vlada rezervirala je 20 milijardi eura za kapitalne injekcije u velike domaće kompanije koje se bore za opstanak u koronakrizi, rekao je u petak ministar financija Bruno Le Maire.
Sanofi najavio donaciju hidroksiklorokina za 50 zemalja
DONACIJA
Sanofi najavio donaciju hidroksiklorokina za 50 zemalja
PARIZ - Farmaceutska tvrtka Sanofi obavezala se u petak donirati 100 milijuna doza hidroksiklorokina 50 zemalja širom svijeta za pomoć u liječenju Covida 19 a ako istraživanja potvrde da je djelotvoran i siguran, namjeravaju ga donirati svima.
Air France-KLM traži potporu Nizozemske i Francuske
POTPORA
Air France-KLM traži potporu Nizozemske i Francuske
PARIZ - Aviokompanija Air France-KLM objavila je da joj je potrebna financijska podrška francuske i nizozemske vlade kako bi prebrodila krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa.
Konzum pokrenuo pomoćnu uslugu Pokupi za internetske kupnje
USLUGE
Konzum pokrenuo pomoćnu uslugu Pokupi za internetske kupnje
ZAGREB - Konzum je pokrenuo pomoćnu uslugu Pokupi koja kupcima omogućuje da naručene proizvode sami preuzmu u prodavaonici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE