GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Krušika najavljuju štrajk

Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 09:06
Autor: SEEbiz / Danas.rs
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.

Zbog kašnjenja akontacije i ukupne situacije u Krušiku, koju već mesecima karakterišu veliki dugovi i gubici i armija prekobrojnih radnika, rukovodstva sva četiri fabrička reprezentativna sindikata – Samostalnog, UGS Nezavisnost, Sloga I ASNS, u ponedeljak ujutro će posetiti generalnog direktora fabrike Vladana Lukića.

Sindikalci Krušika planiraju da povedu i predstavnike svojih beogradskih centrala, sa kojima će nešto kasnije da najave štrajk upozorenja zaposlenih u tom preduzeću, i da obaveste javnost o trenutnoj situaciji u toj valjevskoj fabrici.

– Sekretarica generalnog direktora fabrike upravo nas je obavestila da će plate da nam budu isplaćene u utorak. Bez obzira na to obećanje ne odustajemo od štrajka upozorenja – rekli su juče našem list predstavnici zaposlenih u Krušiku.

Ističu da će u ponedeljak javnosti da predoče da su gubici Krušika premašili 50 miliona dolara, da ugovora o prodaji proizvoda te fabrike nema, da poslovanje preduzeća opterećuje i veliki broj partijski zaposlenih radnika. U ponedeljak bi, kako saznajemo, trebalo da bude održana i sednica fabričkog Nadzornog odbora, koji će takođe razmatrati aktuelnu finansijsku situaciju u Krušiku.

Radnicima Krušika inače, po prvi put u minulih 16 godina, nisu na vreme isplaćene akontacije plata za prethodni mesec. Sagovornici našeg lista tvrde da na jednom od fabričkih računa ima tek oko 700.000 dinara, što nije dovoljno ni za isplatu sedam inženjerskih zarada, a kamoli za plate oko 3.200 radnika koliko ih je, što za stalno, što na određeno angažovano u preduzeću.

– Prema važećim zakonskim propisima, fabrika može na određeno vreme da angažuje do 10 odsto od ukupnog broja stalno zaposlenih. Krušik ima oko 1.200 stalno zaposlenih, pa je, da je poštovan zakon, mogao da ima najviše 120 angažovanih „ugovoraca“, a ne više od 2.000 koliko ih je dovedeno u vreme dok je Krušikom rukovodio Mladen Petković, navode u Krušiku.

Podsećaju da su menadžment i Nadzorni odbor fabrike nedavno predlagali da između 1.200 i 1.400 prekobrojnih bude otpušteno odmah, ili uz socijalni program. Predlog o trenutnom otpuštanju nije dobio podršku vlasti, dok sindikati nisu pristali na socijalni program.

Tagovi: Krušik, štrajk, Vladan Lukić, UGS Nezavisnost
PROČITAJ I OVO
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
ROKOVI
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
LJUBLJANA - Švedski div namještaja Ikea ove godine neće otvoriti svoju prvu trgovinu u Ljubljani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE