GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Geoxa za otkaz doznaju putem društvenih mreža i medija

Radnici Geoxa za otkaz doznaju putem društvenih mreža i medija
PROTEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2021 / 11:24
Autor: SEEbiz/N1.rs
VRANJE - Nakon jučerašnje izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da kompanije kao što je Geoks ne mogu da "isprate" to što je u Srbiji prosečna plata 65.000 dinara i to što se planira i povećanje minimalne zarade iznad 35.000 dinara, pa zato idu u zemlje u kojima mogu da plaćaju radnike manje, situacija se zaoštrava. Nezadovoljstvo raste.

Oko 150 radnika italijanske kompanije Geoks, koja od juče i zvanično zatvara pogon u Vranju, protestovalo je jutros na ulazu u fabrički krug. Reč je uglavnom o radnicima proizvodnje.
Kako kažu uzalud stoje na suncu već dva sata.

„Džabe smo ovde, stečajni upravnik nije hteo da siđe da popriča s nama. Rekli su nam ovi iz obezbeđenja da napišemo primedbe na papiriću i ostavimo tu. Sramota“, kažu okupljeni.

Ove ljude je nakon nedelja neizvesnosti i spekulacija, prvog radnog dana nakon kolektivnog odmora dočekalo obaveštenje o postupku likvidacije na A4 papiru.


„Niko nas od šefova nije pozvao da nam to kaže dok smo bili na „odmoru“. Saznajemo da smo dobili otkaz preko društvenih mreža i medija“, dodaju radnici.

Jedan od njih je i tridesetogodišnji N.D, koji je sa platom od 39.000 dinara bio među „plaćenijima“.

„Kad imaš bolju poziciju imaš 2.000 dinara više mesečno i veći rizik da izgubiš prste“, kaže revoltirani mladić koji nakon otkaza mora da traži posao u Beogradu, jer u Vranju nema drugu priliku.

„Ma, nema ništa od toga da svima nađu posao, sve je to laž“, dodaje.

U međuvremenu se napravila gužva oko automobila s italijanskim tablicama u kojem je bio šef proizvodnje. Radnici su mu neko vreme blokirali put, ali nije bilo incidenata. Kako su precizirali, zahtevaju otpremninu, jer ne znaju od čega će živeti i šta će raditi narednih meseci. U obećanja vlasti izgleda ne veruju.

„Vučić sad obećava da će se naći posao za nas, a šta ja da radim dok on ne dođe u Vranje 15. septembra, je l’ da jedem gloginjke?“, kaže jedna od okupljenih radnica, dok druga komentariše da „nije ljudski“ što niko iz uprave ne siđe „da se bar izvini“.

„Ako je stvarno znao za ovo dva meseca, zašto nešto do sad nije uradio? Nego idu izbori jasno nam je sve“, dobacuje jedna od radnica.

Tagovi: Geox, likvidacija, radnici, Srbija, Vranje, protesti, Ana Brnabić
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE