GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Đuro Đaković grupe od četvrtka ponovno u štrajku

Radnici Đuro Đaković grupe od četvrtka ponovno u štrajku
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2019 / 15:50
Autor: SEEbiz / H
SLAVONSKI BROD - Radnici slavonskobrodske Đuro Đaković grupe za proizvodnju vagona, tramvaja, specijalnih vozila i strojeva od četvrtka će ponovno štrajkati zbog neisplate plaća za listopad, najavili su u srijedu predstavnici radnika i sindikata.

"Radnici su nestrpljivi i gladni, među njima je jako puno branitelja koji nisu zaslužili da Vlada ne poduzima ništa", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić na konferenciji za novinare održanoj ispred Ministarstva gospodarstva.

U ministarstvu ih je, kaže, primio zamjenik ministra koji im nije odgovorio - kada će radnici dobiti plaću, kada kreću investicije ni kada će biti imenovane nove uprave, budući da su i uprava grupe i uprava članice Specijalna vozila podnijele ostavke.

"Jučer je isteklo mirenje, mi nemamo druge nego ići u štrajk", poručio je Barić.

U Ministarstvu gospodarstva dobili su informaciju da će ministar Darko Horvat iduću srijedu doći u Brod i obratiti se radnicima. Barić traži da ministar radnicima konkretno kaže postoji li budućnost i investicije za Đuru Đakovića.

Podršku radnicima daju Sindikat metalaca i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a Siniša Kosić iz Sindikata metalaca najavio je prosvjede na lokalnoj razini i na Markovu trgu dok Vlada i drugi pojedinačni vlasnici ne donesu nekakva rješenja.

"Ne smije se dopustiti da ljudi ne dobivaju plaće u tvrtki u kojoj država ima udio u vlasništvu. Radnici nisu krivi što tvrtka nije likvidna, to je odgovornost uprava koje su dale ostavke, ali, umjesto da su otišle, ostale su u tvrtki i dobivat će i dalje plaće", istaknuo je Kosić.

Željko Klaus, potpredsjednik SSSH za gospodarstvo, poručio je da radnici od ministra Darka Horvata očekuju da im konkretno kaže kada će dobiti plaću, te koji će strateški partner i kada ući u tvrtku.

Klaus: Prosvjedi radnika Đure Đakovića neće biti mirni kao oni prosvjetara

Premijera Andreja Plenkovića pozvao je da se uključi u rješavanje problema jer je to prevelik problem da bi ga rješavali pomoćnici ministra.

Klaus poručuje da će se sindikat uključiti i u planiranje budućih akcija, koje neće biti tako mirne kao prosvjedi prosvjetara jer se radi "o malo drugačijem soju ljudi".

"Ministre, dođite u Brod s plaćama, konkretnim rokovima i novim upravama", pozvao je Klaus Horvata.

Ministar Horvat početkom je mjeseca izjavio kako se budućnost te kompanije razmatra s dva potencijalna strateška partnera i vladom SAD-a.

"Očekujemo da u srijedu ministar progovori o tome o kojim je strateškim partnerima riječ. Tražimo konkretne odgovore. Ako krene otezanje, onda sav ovaj problem ide na stol Andreja Plenkovića", poručio je Klaus.

Radnici Đure Đakovića štrajkali su od 24. listopada do 11. studenoga zbog neisplate plaće za rujan, jer je račun grupe bio blokiran od 30. listopada do 8. studenoga.

Nakon deblokade računa i nakon što su svim radnicima isplaćene plaće, radnici su 12. studenoga prekinuli štrajk i nastavili raditi.

No, nedugo nakon toga, 14. studenoga, poslovni računi Đure Đaković grupe ponovno su blokirani i radnicima nisu isplaćene plaće za listopad.

Tagovi: Đuro Đaković
PROČITAJ I OVO
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije
OŠTAR PAD
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije

KOPER - Slovenska kompanija Luka Koper zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine pad prekrcaja tereta za 16 posto, a prihod u visini 155 milijuna eura za 11 posto je manji nego u istom razdoblju lani.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE