GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Aluminija pozvali vlasti FBiH da prihvati izraelsko-kinesku ponudu

Radnici Aluminija pozvali vlasti FBiH da prihvati izraelsko-kinesku ponudu
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 12:49
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - I posljednji djelatnici napustili su posrnuli mostarski Aluminij te su obajvili priopćenje kojim optužuju vlast u Federaciji BiH i pozivaju je da prihvati ponudu izraelsko-kineske grupe koja je dostavila ponudu za ponovno pokretanje proizvodnje.

Potkraj prošle godine svih 362 djelatnika Aluminija dobilo je otkaze s različitim otkaznim rokom, a posljednjima je taj rok istekao u petak. Tek je ostalo angažirano 15- djelatnika na osiguranju kompanije i pogona.Razočarani radnici, koji su mjesecima očekivali spas kompanije naveli su u otvorenome pismu da su prevareni, izigrani i ostavljeni, bez ikakve nade u nastavak proizvodnje u bilo kojem obliku. Pri tome su izrazili sumnju da će vlasti Federacije BiH, koja je najveći pojedinačni suvlasnik 44 posto dionica, prihvatiti ponudu izraelsko-kineskog konzorcija MT Abraham koji je zatražio najam pogona kako bi ponovno pokrenuli proizvodnju.

Predsjednik M.T. Abraham Group Amir Gross Kabiri rekao je da bi prvo pokrenuo pogon Ljevaonice, a postupno pokušao pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije. "Posljednja ponuda koju je Abraham grupa poslala je konačna i na koju očekuju odgovor. Vlada, po našim informacija, nije razmatrala ponudu i pokušava što više otegnuti proces u kojem su ulagači na rubu odustajanja zbog zapreka na koje nailaze", istaknuli su u pismu ogorčeni radnici.Radnici su izrazili sumnju da se odbijanjem ponude Abraham grupe ustvari pogoduje domaćim mešetarima.

"Vrijeme će pokazati tko su ti kojima je stalo da kompanija u kojoj je radilo 900 radnika, bude zatvorena i pretvorena u privatnu svojinu mešetara, koji će postupati s njom za osobne kratkoročne interese", ističu u pismu.Pozvali su vlasti u Federaciji BiH da se ipak urazume i omoguće nastavak proizvodnje u mostarskoj kompaniji koja je svojedobno bila lider po izvozu u BiH i ostvarenom prometu.

Mostarski Aluminij je nakon ratnih razaranja uz potporu Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 milijuna eura.U kompaniji ukupno je bilo zaposleno oko 900 djelatnika i bila je dugo vremena najveći izvoznik iz BiH te najvažnija tvornica u Hercegovini. Njezinim gašenjem ugroženo je postojanje i velikog broja manjih kompanija koje su im bili partneri ili su se bavile obradom metala aluminija.

Uz Vladu Federacije BiH koja ima najveći pojedinačni udjel od 44 posto, radnici su suvlasnici isto toliko dionica, a Vlada RH suvlasnik je 12 posto mostarskog Aluminija.

Tagovi: Aluminij, Aluminij Mostar
PROČITAJ I OVO
SDH želi da Telekom Slovenije isplati dividendu
DIVIDENDA
SDH želi da Telekom Slovenije isplati dividendu
LJUBLJANA - Prije današnje Glavne skupštine Telekoma Slovenije, Slovenski državni holding (SDH) predložio je da društvo izdvoji 22,77 milijuna eura od dividende od 30,16 milijuna eura za dividendu, dok Uprava predlaže da ostane neraspoređena.
Cromarisovi proizvodi dobili najviše svjetsko priznanje za kvalitetu
KVALITETA
Cromarisovi proizvodi dobili najviše svjetsko priznanje za kvalitetu
ROVINJ - Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. godine dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa. Cromaris je dobitnik Superior Taste Awarda 2020 za sva tri svoja prijavljena proizvoda: brancin, oradu i hamu.
Putnički promet Norwegian Aira srušen 97,8 posto u svibnju
POTONUĆE
Putnički promet Norwegian Aira srušen 97,8 posto u svibnju
OSLO - Broj putnika zrakoplovne kompanije Norwegian Air u svibnju je bio 97,8 posto niži u odnosu na isto razdoblje lani, jer je većina flote ostala prizemljena zbog ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, priopćila je u petak ta niskobudžetna kompanija.
Pula: Požar u Kauflandu
VATRA
Pula: Požar u Kauflandu
PULA - Jutros oko 9 sati izbio je požar u Trgovačkom centra Kaufland u Poreču.
JGL: Izvoz raste, ali HZZO kasni s plaćanjima
UTJECAJ PANDEMIJE
JGL: Izvoz raste, ali HZZO kasni s plaćanjima
RIJEKA - Sukladno preporuci ESMA-e, kompanija Jadran Galenski laboratorij očitovala se o potencijalnim učincima bolesti COVID-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE