GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Aluminija počeli dobivati otkaze

Radnici Aluminija počeli dobivati otkaze
OTKAZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2019 / 08:29
Autor: SEEbiz / Klix.ba
MOSTAR - Bijes, tuga i razočarenje tri su osjećaja koja su se danas mogla osjetiti ispred kapija ugašenog giganta Aluminija d.d. Mostar. Prvi od oko 500 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom došli su po svoje raskide ugovora o radu još uvijek ne vjerujući da je danas kraj.

Nakon što su i posljednji put kao radnici, nekad najprofitabilnije hercegovačke kompanije, izašli kroz službeni ulaz ostaje samo čekanje kad će s računa Aluminija krenuti isplate otpremnina. Ona zavise od vremena provedenog u kompaniji, a u prosjeku iznose oko 8,5 hiljada KM, dok najveće dosežu i 16 hiljada.

Saša Sudar nakon 21 godine provedene u pogonima južno od Mostara danas je dobio raskid ugovora o radu.

"Direktor je obećao da će otpremnina biti isplaćena za tri dana. Šta sad?! Ne znam, najvjerovatnije odlazim vani. Ovdje nema perspektive", kazao je Sudar.

Sudar je sve te godine proveo radeći u pogonu Elektroliza, onom koji je mostarsku kompaniju činio zaista aluminijskom industrijom. Šanse da se Elektroliza ponovo pokrene su na nivou čuda. Zna to i Saša Sudar te se ne nada da će ikad više dobiti poziv od uprave Aluminija.

Drugi pogon koji je po mnogima osuđen na sličnu sudbinu je fabrika Anoda. Kako saznajmo u ovom periodu za pokretanje proizvodnje u njemu niko se nije zainteresovao, od potencijalnih strateških partnera, ali ni onih kompanija koje bi željele neki vid saradnje. Anode iz mostarskog Aluminija dimenzijama odgovaraju samo vlastitoj Elektrolizi te jednoj kompaniji u Španiji.

Aluminij je do gašenja struje 10. jula zapošljavao preko 900 radnika i bio vodeći bh. izvoznik. Određen broj radnika otišao je u penziju, neki su već prvih dana preuzeli papire i krenuli "trbuhom za kruhom", a po novoj sistematizaciji radnih mjesta njih oko 500 proglašeno je tehnološkim viškom.

Javna je tajna da je određeni dio radnika "zbrinut" u druge kompanije kao što su Elektroprivreda HZHB i Elektroprenos. U radnom odnosu ostaje 380 radnika, onih iz pogona Livnice i pretećih službi.

Aluminij je kompanija u kojoj Vlada Federacije BiH ima 44 posto vlasništva, mali dioničari imaju isto toliko, a Vlada Republike Hrvatske 12 posto. Dionicama Aluminija se i dalje trguje na Sarajevskoj berzi po kursu od oko 60 KM.

Tagovi: Aluminij Mostar, Aluminij, elektroliza, Elektroprivreda HZHB, Elektroprenos
PROČITAJ I OVO
Bosnalijek isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Bosnalijek isplaćuje dividendu
SARAJEVO - Bosnalijek Sarajevo d.d. Sarajevo isplatit će dividendu dioničarima u vrijednosti 5,33 miliona KM, odnosno 0,59 KM po dionici, odlučila je ponovljena Skupština dioničara društva održana 7. jula.
Gubici kineske avioindustrije gotovo pet milijardi dolara
ENORMNO
Gubici kineske avioindustrije gotovo pet milijardi dolara
PEKING - Kineska avioindustrija zabeležila je u drugom kvartalu gubitak od 4,89 milijardi dolara zbog posledica pandemije korona virusa.
Air Serbia obnavlja letove ka Azurnoj obali
LETOVI
Air Serbia obnavlja letove ka Azurnoj obali
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia najavila je da će od 12. jula ponovo uspostaviti avio-saobraćaj na sezonskoj liniji Beograd – Nica.
HAC pokrenuo informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima koronavirusa
KAMPANJA
HAC pokrenuo informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima koronavirusa
ZAGREB - Hrvatske autoceste pokrenule su informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima pandemije koronavirusa.
Dalekovod sklopio nagodbu s Hetom; cinčaonicu preuzima češka Signum grupa
EPILOG
Dalekovod sklopio nagodbu s Hetom; cinčaonicu preuzima češka Signum grupa
ZAGREB - Dalekovod je u petak objavio da je s najvećim vjerovnikom iz predstečajne nagodbe - Heta Asset Resolution sklopio nagodbu o tri ugovora o leasingu, kojom regulira financijski dug od gotovo sto milijuna kuna, a kojom Heta preuzima cinčaonicu u Dugom Selu i prodaje je tvrtki NFS Cink, članici češke Signum grupe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE