GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radenska jedan od glavnih pokretača rasta Kofola grupe

Radenska jedan od glavnih pokretača rasta Kofola grupe
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 09:06
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kofola je u prošloj godini povećala prihode za 4,1% na 249,7 milijuna EUR, vrijednost ključnog pokazatelja EBIT skočila je za 2,9%, a EBITDA za 5,9%.

Ovom vrlo pozitivnom ekonomskom rezultatu pomoglo je prošlo tromjesečje, veća prodaja u HoReCa segmentu i u pogledu brendova - prije svega Royal Crown Cole, Jupí sirupa i energetskih napitaka Semtex. U Adriatic regiji Hrvatska je ostvarila vrlo dobre prihode nakon prilagodbe modela distribucije. Ove godine ključni prioritet Grupe bit će učinkovito odgovoriti na izazov pandemije koronavirusa.

„Prihodi u 2019. godini porasli su za 4,1%, premašivši cilj od 42 milijuna EUR EBITDA-e za 3,6%. Unatoč lošim vremenskim prilikama i rastućim troškovima segmenta, dosegli su 43,6 milijuna EUR. Prošle godine smo također napravili neke značajne promjene u našoj strukturi. Prodali smo tvrtke u Poljskoj i Rusiji i stvorili novi poslovni segment, s mirisom čaja, kave i bilja. Ovi koraci omogućili su nam da se maksimalno usredotočimo na svoje jake bezalkoholne segmente u obje ključne geografske skupine, te da dodatno razvijemo prirodni segment u vezi s diversifikacijom poslovanja segmenta „Fresh & Herbs“. Početkom ove godine kupili smo i F.H. Prager cidere, a sada se "bacamo" na principe fermentiranih pića, što je segment s velikim potencijalom ", kaže Jannis Samaras, generalni direktor grupacije Kofola, ocjenjujući prošlu godinu, i dodaje:

„Osim tradicionalnih i jasno danih zadataka za ovu godinu, uskoro ćemo integrirati i preuzimanje mineralnih voda Korunní i Ondrášovka. Kako bismo postali privlačniji brend našim kupcima i potrošačima, kao i investitorima, također ćemo se usredotočiti na nove projekte koji će nas značajno odvesti prema naprijed u pogledu ekoloških pitanja."

Prošla godina bila je vrlo uspješna za Grupaciju u Češkoj i Slovačkoj, u segmentu HoReCa. Tržišni udio u Češkoj porastao je na 27,8%, a u Slovačkoj na 41,2%. Relativno nova marka u portfelju grupacije, prirodna mineralna voda Kláštorná Kalcia, koja je, nakon ulaska na slovačko tržište, također nedavno dostupna češkim potrošačima, pokazala veliki prodajni potencijal. Ostali brendovi koji se dobro prodaju, osim Kláštorná Kalcia, su energetska pića Semtex i Royal Crown Cola, nadmašivši po prodaji čak i sunčanu 2018. godina.

U međuvremenu su u Adriatic regiji slovenske prirodne mineralne vode Radenska i gazirano brezalkoholno piće Ora ponovno postigle izvrsne rezultate. Ove godine je Hrvatska, u kojoj su promjene u distribucijskom modelu nagrađene rastom prihoda, postigla velike rezultate, nadmašivši čak i izvrsne susjede, Sloveniju. U 2020. godini grupacija će dovršiti značajna ulaganja u tvornicu za proizvodnju u Lipiku, što će donijeti znatnu racionalizaciju proizvodnje.

U „Fresh & Herbs“, najnovijem segmentu grupacije Kofola, prodaja marke UGO uspješno je podignuta; a prihodi su se povećali za gotovo 7%. Tvrtka Leros, novopridošlica u koncernu, uspjela je upotpuniti svoj portfelj toplih napitaka, u kojem je tvrtka sada također u mogućnosti ponuditi čaj i kavu s ciljem više trajnijeg rasta u budućnosti. Ove godine možemo očekivati marketinške vijesti od Karela Hrbeka iz Lerosa, Kofolinog direktora marketinga od kraja prošle godine.

Osim uobičajenih planova i ciljeva, grupacija Kofola se također fokusira na razvoj potpuno novih ekoloških projekata – na primjer, projekt Zelena dolina Rajec i proizvodnju vlastitog bilja, promoviranje točenih pića bez pakiranja (npr. novo lansirana izvorska voda Rajec u bačvama), te značajno podupiranje upotrebe povratnih staklenih boca ili ciljano smanjenje težine boca i čepova, što znači značajan pad upotrebe plastike.

Grupacija je, kao i cijeli svijet, trenutno suočena s pandemijom bolesti COVID-19. Prioriteti grupacije sada su osiguranje sigurnosti zaposlenika, održavanje proizvodnje, suočavanje s logističkim izazovima i minimiziranje negativnih utjecaja ove situacije na rad. Rad na lokalnoj razini, jedna od ključnih vrijednosti strategije grupe, pokazuje se značajnom prednosti u vrijeme kad se svijet zatvara. Grupacija nastavlja biti u tijeku s najnovijim razvojem situacija u pojedinim zemljama, analizirajući utjecaj i pripremajući se za moguće buduće scenarije.

Tagovi: Radenska, Kofola grupa, Kofola, Leros, Jannis Samaras, Royal Crown Cola, Jupí sirup, Semtex
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE